abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (X a Facebook), že aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 24
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 519 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka

    22. 4. 2009 | Jan Hrach | Různé | 4817×

    V druhé části reportáže najdete hodnocení stánků open source projektů, postřehy z přednášek Microsoftu i dalších a stručný popis flamewaru, který se strhl při panelové diskusi o otevřených standardech.

    V předchozím článku o LinuxExpu jsme vám přinesli názory vystavujících. Ale jak vnímal tuto výstavu návštěvník?

    U vchodu probíhalo odškrtávání registrovaných návštěvníků a prodej vstupenek neregistrovaným. Potom každý dostal tašku s reklamními letáky, několika propiskami a anketou.

    linuxexpo 2009 navstevnici 291

    Ve výstavní části byly poměrně jasně odděleny firmy a open source projekty, zadní prostor byl určen pro dva přednáškové sály.

    Open source část

    V open source části byl hned na ráně stánek openSUSE a vedle něj Wikimedia. Ta si k prezentaci vypůjčila Microsoft Surface, na němž předváděla multimediální obsah z Commons a vyhledávání pomocí přikládání kartiček s něčím vzdáleně připomínajícím QR kódy. Mít stoleček od MS hned vedle openSUSE vypadalo přinejmenším zajímavě...

    linuxexpo 2009 navstevnici 247 linuxexpo 2009 navstevnici 249
    Kartička s kódem se musí zatížit, aby ji kamery přečetly

    U stánku openSUSE se nacházely dva počítače, jeden s GNOME a jeden s KDE4, několik hackerů a občas probíhala soutěž. Na počítačích se dalo vyzkoušet SUSE Studio, hackery jste mohli potrápit záludnými otázkami a u židličky s nápisem soutěž bylo vyskládáno několik cen, převážně plyšového charakteru. Vždy byla zadána otázka, kolemjdoucí měli zapsat odpověď a své jméno na lístek a ten hodit do krabičky. Z krabičky se pomocí patentovaného algoritmu zatřes&vytáhni™ tahaly lístečky a vytaženým bylo naloženo z dostupných cen.

    linuxexpo 2009 navstevnici 269

    Vedle openSUSE se nacházel Vojta Trefný. Také měl před sebou dva počítače, tentokrát s betou Ubuntu 9.04. Na jednom běželo rozumně použitelné GNOME a na druhém KDE 4. Na obou byla věčně otevřena susí wiki, lidé tam hledali odpovědi na otázky ze soutěže odvedle. Vojta dále prodával knížky a samolepky.

    linuxexpo 2009 kwin4

    Následoval stánek Joomly, ale protože jí rozumím jako koza petrželi, tak se mu moc věnovat nemohu. Měli tam hezkou prezentaci běžících webů aneb co se všechno dá s Joomlou udělat.

    linuxexpo 2009 navstevnici 261

    U stánku Hacking & Development jsem strávil asi nejvíce času. Jedná se o projekt, který portuje jádro na různá kapesní zařízení Palm. Naposledy jsem se s nimi setkal loni a jsou vidět opravdu veliké pokroky. Už bych to nazval použitelným v produkčním prostředí. Smekám, já bych na reverzní inženýrství neměl nervy.

    Jednoho čtvrtečního odpoledne k tomuto stánku zabloudil starší pán v obleku a po přečtení nápisu Hacking se otázal vývojářů, jestli jsou to hekři. A oni, že jo. Rozhovor pokračoval otázkou, proč chtějí zničit všechny počítače na světě... Po krátkém udiveném pohledu byl termín "kernel hacker" uveden na pravou míru a pán odcházel s trochu klidnějším srdcem. Řadím mezi kuriozity.

    Další nejčastější otázka poté, co lidé viděli, co Palmy poháněné tučňákem všechno dovedou, byla "Kolik ten software stojí". Málokdo si zkrátka dokáže představit, když vidí, jak se vývojáři dřou, že by takovýto výtvor mohl někdo nakonec dávat zadarmo.

    linuxexpo 2009 navstevnici 260 linuxexpo 2009 navstevnici 279

    Hned vedle hackerů byl Tomáš Matějíček se svým Slaxem. Měl tam dva EEE Boxy a kolemjdoucím, kteří mu nabídli flašku, instaloval Slax o sto šest. Během tlačení modulů přes USB odpovídal na otázky o budoucnosti Slaxu, modulech a plánované verzi 7.

    linuxexpo 2009 navstevnici 264

    Ve výstavní části jsme dále mohli vidět přenosnou prodejnu knih BEN, butik konkurence a stolečky s občerstvením.


    Komerční část

    V komerční části jste mohli navštívit prezentace firem nabízejících vše možné od housingu přes anti* a outsourcing až po účetnictví. Protože bych určitě na někoho zapomněl a ten by si pak stěžoval, odkážu vás radši na oficiální seznam a sem dám jenom pár fotek.

    Připomínám, že rozhovory se zástupci některých z nich jste si mohli přečíst v minulém díle.

    linuxexpo 2009 navstevnici 255 linuxexpo 2009 navstevnici 256

    linuxexpo 2009 navstevnici 257 linuxexpo 2009 navstevnici 252

    linuxexpo 2009 navstevnici 300

    Přednášková část

    Bezesporu nejdiskutovanější byla účast Microsoftu na linuxové akci. Na obě jejich přednášky jsem byl velmi zvědavý. Takže:

    • Na jejich první přednášce mluvil Roman Šuk o vztahu MS k OSS. Začal tím, že spolupracují například s vývojáři Apache a PHP, aby to běželo na Windows, a potom nadšeně rozprávěl o jejich implementaci SourceForge - CodePlexu. Mluvil také o soutěži, kterou vyhlásili. Ve zkratce: Vyvíjejte s jejich nástroji nebo něco, co rozšíří funkčnost jejich produktů, nahrajte to na CP a možná něco vyhrajete. Kdosi se otázal, jak se dá vylepšit jejich produkt, když nemáte zdrojáky. Tak prý pomocí jejich API.

      Na přednášce neustále vytahoval, že ke svým produktům i k Windows mohou dodat zdrojáky. Musíte sice podepsat krutou NDA a nesmíte je zkompilovat, abyste se přesvědčili, že je to opravdu ono, ale stejně je to úžasné. Nedělal jsem si čárky, kolikrát to za těch 45 minut vzpomenul, ale 5× určitě.

    • Druhá přednáška se týkala PHP, což je jistě linuxová parketa, na Windows. Štěpán Bechynský představil Open Source Lab v Redmondu, kde se testuje "nepřátelský" software, a vyvíjel se tam například WMP plugin do Firefoxu. Dále si spustil Windows 7 (nějaký nightly build) a v krásně barevném klikacím centru ukázal správu bezpečnosti v IIS 7. Jako velkou výhodu prezentoval, že vadná aplikace neohrozí celý server...

      Potom si otevřel Visual Studio a předvedl, jak je jednoduché napsat vlastní modul do IIS. Přiznám se, že modul do Apache jsem nikdy nepsal, takže nemohu srovnávat. Ale vypadalo to fakt jednoduše (bez ironie).

    Vlastimil Ott zahájil druhý den akce pádem Plasmy, protože si k prezentaci zvolil Mandriva Linux 2009.1 s KDE 4. Plasma totiž zjevně špatně nese, když se jí pod nohama změní rozlišení, čemuž se ovšem nedá vyhnout, pokud si k prezentaci zvolíte projektor s nativním rozlišením 800×600.

    Prezentace začala historií Mandriva Linuxu (tedy vlastně Mandrake Linuxu), vývojem a bleeding-edge vlastnostmi. Protože tíhnu k adrenalinovému softwaru, prezentace mě zaujala. Kdybych nemiloval dpkg, určitě bych si nainstaloval Cooker. Mandriva je opravdu jednou z těch distribucí, které razí cestu, což bylo v přednášce demonstrováno na mnoha příkladech (netbooky, KDE 4...).

    linuxexpo 2009 navstevnici 294 linuxexpo 2009 navstevnici 298
    Hapalóó :: Kupte si Knihu!

    Na přednášce o MySQL nastoupil nejdříve Martin Malý a spustil manažerštinou o zastoupení MySQL v ČR firmou Servodata. Používal některé termíny, kterým nemůže běžný technik rozumět. Až se vrátím z mítinku o kešflou, řeknu vám ke katování kostů něco víc, OK?

    Tomáš Pivoda navázal výhodami MySQL nad běžnými pracími prostředky. Zmínil například binární replikaci a hlavní výhodu: cenu. Projekty mohou začít s MySQL zadarmo a až se rozrostou, mohou si koupit profi nástroje a podporu.

    linuxexpo 2009 navstevnici 304

    YaSTaři měli dvojblok přednášek. Na té první, o AutoYaSTu, bylo tak narváno, že se nešlo dostat do sálu. Nakonec se publikum trochu zagzipovalo, takže byli všichni zájemci uspokojeni.

    Další přednáška narážela na dnešní neklidnou dobu, kdy má každá firma, církev, město, škola, Stano... svoji distribuci. Marek Stopka, známý balič, předvedl, jak si do svého nového distra nacpat nové programy a Michal Hrušecký představil SUSE Studio.

    Nadešla ta chvíle, kdy se konečně dozvíte, co je to to nové Studio (tedy, pokud jste to už nezadali do Googlu). Takže: Jedná se o propracované Web 2.0 Beta rozhraní pro tvorbu vlastního LiveCD nebo flashky. Přímo v prohlížeči si naklikáte balíčky, splashscreen a vlastní skripty a přímo na serveru necháte sestavit. Pokud se vám nechce výsledek stahovat, můžete si jej hned na serveru spustit - nabootuje se v KVM a otevře se sezení VNC. Během práce v tomto emulátoru se ukazují soubory, které byly změněny, a vy je můžete jedním kliknutím zakomponovat do výsledného obrazu. Zase jsem zíral a záviděl (já si dle potřeby ohýbám buď Debian Live nebo Slax, a to prostě na Studio nemá).

    Vyvrcholením celé akce byla přednáška Linux na dlani. Marek Vašut pohovořil o úskalích portace Linuxu na malá zařízení - zavádění jádra, podpora hardwaru, reverzní inženýrství a spousta dalších věcí. Lehce také nakousl userspace a pokusy o rozjetí OpenBSD.

    Panelová diskuze

    Ve středu odpoledne se konala panelová diskuze. Za obdélníkovým stolem zasedla rada ve složení Jan Wildeboer, Jan Šedivý, Jiří Karpeta, Filip Molčan, Michal Rada a moderátor a provokatér diskuze Petr Krčmář.

    Diskutující se lehce představili a Jan Wildeboer povídal o vydělávání na (nejen) otevřeném softwaru. Každý den chodí žebrat na ulici do firemního červeného klobouku.

    Petr Krčmář nadnesl téma otevřené standardy a už to jelo. Strhl se takový menší flejmkríg naživo (co také čekali, že?). Bohužel byl předčasně ukončen; na celou diskuzi vyhradili jenom hodinu. Odcházel jsem hned po oficiálním ukončení akce, takže nevím, jestli účastníci pokračovali až do krve...

    Závěr

    A to je z letošního LinuxExpa vše. Pokud jste dočetli až sem, gratuluji. Pokud jste tam nebyli, tak alespoň vidíte, o co jste přišli. Pokud budete mít za rok cestu, stavte se.

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    corwin78 avatar 22.4.2009 07:52 corwin78 | skóre: 10 | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Ehm, Marek Vašut alias detektiv Tomsa, nebo je to jen shoda jmen? :-)
    Česká pirátská strana - "Internet je naše moře...".
    Sleep_Walker avatar 22.4.2009 10:48 Sleep_Walker
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Kdyz uz to vyslo najevo - je to on. Pres den hraje v napr. Blade, Dune, atd., vecer travi ve spolecnosti dobre rostlych zen a k ranu, kdy jiz zeny obvykle upadaji vysilenim a blahem se vrha na hackovani PDAcek a putek s Rusty Russelem.
    22.4.2009 07:56 Leoš Literák | skóre: 74 | blog: LL | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka

    hezke

    Zakladatel tohoto portálu. Twitter, LinkedIn, blog, StackOverflow
    Fluttershy, yay! avatar 22.4.2009 08:41 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    ROFL! "Product vyvýjený pro výsoký výkon... Fokus na on-line world" --- Kde jsme?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    22.4.2009 14:01 freshmouse
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka

    Tohle mě taky dojalo. :-D

    Jendа avatar 22.4.2009 14:12 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Dojal ses? :-D

    (Cimrman, Vyšetřování ztráty třídní knihy)

    "Hned vedle hackerů byl Tomáš Matějíček se svým Slaxem"

    Proč na fotografii Tomáš Matějíček chybí? ;-)

    Jendа avatar 23.4.2009 11:14 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX
    Zajímavá otázka... Všiml jsem si toho až ve čtvrtek doma ;-) Nějak se tam nevešel ;-)
    Vojtěch Trefný avatar 23.4.2009 12:04 Vojtěch Trefný | skóre: 24 | blog: Blog | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX
    Tak uprav popisek na "Hned vedle hackerů nebyl Tomáš Matějíček se svým Slaxem" a je to :-)
    vlastikroot avatar 26.4.2009 21:11 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX
    Ale byl! Mam dukaz :-D omlouvam se za kvalitu, neumim fotit s cinskym fotakem :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    dayvee avatar 27.4.2009 22:35 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX
    为什么?不要说你不理解的菜单。
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    vlastikroot avatar 27.4.2009 22:43 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX
    Menu rozumim (je v EN) :-D ale nic ohledne foceni a nastaveni podminek tam neni :-D ma to jakousi automatiku co stoji za hovno :-D hlavne ze to ma na sobe napsano 6 megapixel :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    dayvee avatar 28.4.2009 10:09 dayvee | skóre: 4 | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX
    不存在任何手动设置?:-)
    debian was first announced on my 3rd birthday :)
    vlastikroot avatar 28.4.2009 11:42 vlastikroot | skóre: 24 | blog: vlastikovo | Milevsko
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX
    Ale jo jsou :-D ale neumim s tim, vsak rikam ;-) S takovym olympusem s 3mpix a 8x optickym zoomem se foti jedna basen, tohle bych radsi zahodil :-D
    We will destroys the Christian's legion ... and the cross, will be inverted
    Jendа avatar 28.4.2009 15:57 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: SLAX
    Když jsem ty fotky viděl poprvé, tak jsem si myslel, že je to schválně umělecké :-D
    23.4.2009 19:48 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka

    nezna nekdo toho pana, co sedi tak nepritomne u stanku IBM ?

    Jendа avatar 23.4.2009 21:13 Jendа | skóre: 78 | blog: Jenda | JO70FB
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Příloha:
    Bohužel jeho jmenovka nejde přečíst ani z originálu fotky (viz příloha).
    26.6.2023 13:16 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    검증된 파워볼사이트 를 찾으신다면 eos파워볼사이트 가 있는 파워볼사이트추천 에서 파워볼 을 즐기시길 바랍니다. 5년 이상 운영된 메이저업체 이며 지금까지 많은분들께 사랑받은 안전한파워볼사이트 입니다. 안전한파워볼사이트
    29.6.2023 09:59 Adilkhatri
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Effectively, the article is really the best point on this registry related issue. I fit in with your decisions and will energetically anticipate your next updates. 먹튀검증
    27.7.2023 08:22 먹튀검증
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and best of luck. 먹튀검증
    14.8.2023 07:30 토토사이트추천
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    I am exchanging it with my buddies as they are also searching for this kind of informational articles. 토토사이트추천
    5.9.2023 05:35 검증사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    There is definately a lot to find out about this subject. I like all the points you made 검증사이트
    7.9.2023 06:16 안전놀이터
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    It was so nice because it wasn't a casual and obvious writing. It's a writing that allows you to think about new and colorful things. I'll try to write good things like this 안전놀이터
    20.9.2023 08:06 검증사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Some people think they are writers, but you’re a real writer. You have included many valuable, interesting views in your article. This content is a wonderful example of good writing.검증사이트
    21.11.2023 07:06 먹튀검증모음
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Great delivery. Solid arguments. Keep up the great effort. 먹튀검증모음
    21.11.2023 07:06 사설토토사이트검증
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Full and equal enjoyment of the goods, services, facilities, or accommodations in public places were expected. And of course public accommodations also included most places of education. 사설토토사이트검증
    21.11.2023 07:07 먹튀검증사이트추천
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Hello, I am one of the most impressed people in your article. 먹튀검증사이트추천
    21.11.2023 07:07 토토먹튀블로그정보
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Hi there, I would like to subscribe for this website to get latest updates, thus where can i do it please help out. 토토먹튀블로그정보
    21.11.2023 07:08 메이저놀이터
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    I am usually to blogging i genuinely appreciate your content. Your content has really peaks my interest. 메이저놀이터
    21.11.2023 07:08 메이저사이트
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Essentially the most handy statement during this handy theme which have been on the internet 메이저사이트
    21.11.2023 07:08 먹튀검증
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Relaxing pieces of information, prized apart from superb layout, seeing that discuss good stuff experiencing guidelines apart from tactics 먹튀검증
    21.11.2023 07:09 토토사이트검증
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    Whenever i in the same way wrote a website with a indistinguishable motif may get it again for yield what you consider :D 토토사이트검증
    27.11.2023 04:18 토토사이트추천
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    It's a very good helpful guide. I always favor to read quality and glad I discovered this thing in your post. Thank you for posting such a great article. 토토사이트추천
    6.12.2023 08:48 토토사이트추천
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem návštěvníka
    It's such a nice piece of writing that I can get rid of a hard day. It's touching and I feel good to look back on today. It really cheers me up 토토사이트추천

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.