abclinuxu.cz AbcLinuxu.cz itbiz.cz ITBiz.cz HDmag.cz HDmag.cz abcprace.cz AbcPráce.cz
Inzerujte na AbcPráce.cz od 950 Kč
Rozšířené hledání
×
    dnes 12:11 | IT novinky

    Digitální a informační agentura (DIA) oznámila (PDF, X a Facebook), že mobilní aplikace Portál občana je ode dneška oficiálně venku.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 2
    dnes 05:11 | Komunita

    #HACKUJBRNO 2024, byly zveřejněny výsledky a výstupy hackathonu města Brna nad otevřenými městskými daty, který se konal 13. a 14. dubna 2024.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 17:55 | IT novinky

    Společnost Volla Systeme stojící za telefony Volla spustila na Kickstarteru kampaň na podporu tabletu Volla Tablet s Volla OS nebo Ubuntu Touch.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 3
    včera 17:44 | IT novinky

    Společnost Boston Dynamics oznámila, že humanoidní hydraulický robot HD Atlas šel do důchodu (YouTube). Nastupuje nová vylepšená elektrická varianta (YouTube).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 1
    včera 15:11 | Nová verze

    Desktopové prostředí LXQt (Lightweight Qt Desktop Environment, Wikipedie) vzniklé sloučením projektů Razor-qt a LXDE bylo vydáno ve verzi 2.0.0. Přehled novinek v poznámkách k vydání.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 4
    včera 14:22 | IT novinky

    Nejvyšší soud podpořil novináře Českého rozhlasu. Nařídil otevřít spor o uchovávání údajů o komunikaci (data retention). Uvedl, že stát odpovídá za porušení práva EU, pokud neprovede řádnou transpozici příslušné směrnice do vnitrostátního práva.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 05:33 | Zajímavý článek

    Minulý týden proběhl u CZ.NIC veřejný test aukcí domén. Včera bylo publikováno vyhodnocení a hlavní výstupy tohoto testu.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 28
    včera 04:44 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 3.5.0 svobodné implementace protokolu RDP (Remote Desktop Protocol) a RDP klienta FreeRDP. Přehled novinek v ChangeLogu. Opraveno bylo 6 bezpečnostních chyb (CVE-2024-32039, CVE-2024-32040, CVE-2024-32041, CVE-2024-32458, CVE-2024-32459 a CVE-2024-32460).

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 04:11 | Nová verze

    Google Chrome 124 byl prohlášen za stabilní. Nejnovější stabilní verze 124.0.6367.60 přináší řadu oprav a vylepšení (YouTube). Podrobný přehled v poznámkách k vydání. Opraveno bylo 22 bezpečnostních chyb. Vylepšeny byly také nástroje pro vývojáře.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    včera 02:22 | Nová verze

    Byla vydána nová verze 9.3 z Debianu vycházející linuxové distribuce DietPi pro (nejenom) jednodeskové počítače. Přehled novinek v poznámkách k vydání. Novinkou je vlastní repozitář DietPi APT.

    Ladislav Hagara | Komentářů: 0
    KDE Plasma 6
     (66%)
     (11%)
     (2%)
     (21%)
    Celkem 521 hlasů
     Komentářů: 4, poslední 6.4. 15:51
    Rozcestník

    LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících

    17. 4. 2009 | Jan Hrach | Různé | 6213×

    15. a 16. dubna proběhla konference a výstava LinuxExpo 2009. Zúčastnilo se jí 38 vystavovatelů, z toho 9 open source projektů. Přinášíme vám krátké rozhovory s některými z nich.

    Vojtěch Trefný, Ubuntu.cz

    AbcLinuxu.cz: Pokolikáté se už LE účastníš?

    Potřetí jako návštěvník, poprvé jako vystavovatel.

    Co si od účasti slibuješ?

    Představit lidem Ubuntu. LinuxExpo se koná v dubnu, krátce před uvedením nové verze. Tady na těch počítačích je beta 9.04.

    Můžeš srovnat tuto výstavu s podobnými akcemi?

    Ani nemyslím, že nějaké podobné výstavy jsou... Spíše jen přednáškové akce.

    Co je hlavní náplní této prezentace?

    Hlavně prodej knih o Ubuntu a ukázka bety nového Ubuntu.



    Jiří Šrain a Jiří Benc, SUSE Linux, s. r. o.

    Pokolikáté se již LE účastníte jako vystavovatelé?

    SUSE se už účastnilo mnohokrát... My 4x-5x určitě, ale opravdu hádáme...

    A co si od účasti tady slibujete?

    Že zaujmeme návštěvníky svou úžasnou distribucí a samozřejmě bychom rádi, aby se někteří z návštěvníků zapojili aktivně jako členové komunity, a to jak na úrovni uživatelské, tedy pomoc ostatním, tak na úrovni přispěvatelů do distribuce.

    Můžete srovnat tuto výstavu s jinými podobnými akcemi?

    Přemýšlím, jestli v Česku vůbec podobné akce existují...

    Předloni jsem OpenSUSE viděl na Invexu.

    Výhoda LinuxExpa je samozřejmě ta, že je cílené hlavně na Linux, na rozdíl od Invexu, kde byly v posledních několika letech především počítačové hry. Takže zacílení je výrazně zajímavější. Na druhou stranu mám pocit, že LE je poměrně lokální záležitost - na rozdíl od Invexu, o kterém ví úplně každý.

    Co je hlavní náplní vaší prezentace?

    Představujeme tady OpenSUSE 11.1, jak s KDE 4, nejnovější verzí z BuildService, tak s GNOME. Také organizujeme soutěž, umožňujeme návštěvníkům vyzkoušet si Studio, které ještě není veřejně dostupné (o tom se dozvíte více v pondělním článku, pozn. redakce.), a rozdáváme instalační DVDčka.

    A jak jste spokojeni s poptávkou po linuxových řešeních v ČR?

    Tak to vám neřeknu, to se musíte zeptat obchodníků...

    A ti tady žádní nejsou?

    Pokud vím, tak nejsou. Jako Novell tady nejsme, jsme tady jako projekt OpenSUSE. Takže z Novellu přímo tady nikdo není a nevím o tom, že by se tady na stánku někdo měl objevit. Co se týče poptávky po OpenSUSE jako po komunitním projektu, tak víme, že to lidi používají. I tady v Česku.

    Ale spíš jako verzi ke stažení, krabicovou ne...

    No, ona se tady ani neprodává. To je celkem jednoduché.

    A kupuje si někdo podporu?

    No, to bohužel nevíme... Pro OpenSUSE nabízí Novell jenom základní instalační podporu, navíc není v češtině. V minulosti podporu nabízela firma BluePoint, ale nevím, jestli nabízí pořád.

    linuxexpo 2009 firmy 1



    Ondřej Suchý, Enlogit.cz

    enlogit logo

    Pokolikáté se už LE účastníte?

    Já si myslím, že jsme tady počtvrté, možná popáté.

    A co si od účasti tady na LE slibujete?

    Protože my jsme firma, která poskytuje služby i pro zákazníky, tak my tady hledáme nové zákazníky a zároveň se tu chceme prezentovat stávajícím zákazníkům a slibujeme si, že z toho samozřejmě budeme mít v budoucnu nějakou reklamu.

    A můžete tuto výstavu srovnat s jinými podobnými akcemi?

    Já u nás moc podobných akcí nevidím...

    A třeba na Invexu jste se byli prezentovat?

    Nenene, na Invexu jsme byli jenom před lety, pak jsme tam přestali jezdit. LinuxExpo je vlastně jediná akce tohoto typu, kterou děláme. Potom pořádáme ještě různé semináře, ale to je trošku něco jiného. Já si myslím, že tady je to pěkné...

    Co je hlavní náplní vaší prezentace?

    Máme tady takové tři hlavní taháky. První je virtualizace - KVM - postavená na Red Hatu, druhý tahák jsou clustery, řešení vysoké dostupnosti pro aplikace na Linuxu. A třetím tahákem je tento nejnovější server od Dellu, který jsem dostali zapůjčený a ukazujeme ho tady zákazníkům. Je to velice výkonný model za rozumnou cenu. A teď všichni dbají na zelené IT, takže tenhle model má nejnižší spotřebu ze srovnávaných modelů.

    Jak jste spokojeni v poptávkou po linuxových řešení tady v České republice?

    My jsme spokojeni :-) Vy taky?

    linuxexpo 2009 firmy 5



    Petr Štěpánek, Master.cz

    master logo

    Pokolikáté se už LE účastníte a co si od účasti slibujete?

    Jsme tady poprvé. Očekáváme seznámení s veřejností, prezentování naší společnosti, abychom vešli do povědomí, a nasbírání nějakých nových kontaktů.

    Můžete LinuxExpo srovnat s jinými podobnými akcemi?

    Například mohu srovnat s Invexem, který však postupně upadá a úroveň se snižuje.

    A jak jste spokojeni s poptávkou po linuxových řešeních v České republice?

    Naši zákazníci nepoptávají linuxová řešení, my jim jenom umisťujeme servery. Většina zákazníků je má na Linuxu, ale to už je v jejich režii.

    linuxexpo 2009 firmy 2



    Petr Ferschmann, SoftEU, divize WinStrom

    winstrom logo

    Pokolikáté se již LE účastníte?

    My jsme tady poprvé, protože teprve před rokem jsme s naším produktem přišli na trh. Vlastně teprve od září podporujeme Linux (viz WinStrom 10: Účetnictví i pro Linux).

    A co si od účasti slibujete?

    Tak především zlepšení povědomí mezi uživateli Linuxu o WinStromu a navázání nějaké partnerské spolupráce. Zatím to vypadá celkem nadějně a zajímavě.

    Můžete srovnat tuto výstavu s jinými podobnými akcemi?

    Těžko, protože tato je jediná svého druhu. Většinou se účastníme vývojářských nebo jiných akcí. Tato je specifická, takže se to špatně srovnává.

    Jak jste spokojeni v poptávkou po linuxových řešeních v České republice?

    Zatím WinStrom jako takový podporuje Windows i Linux, ale protože to je vlastně jediná daňová evidence pro Linux, tak ta poptávka je zajímavá, nicméně zatím to není ještě v prodeji úplně zaběhlé. Zatím vedou Windows, protože v minulosti jsme podporovali hlavně je a vlastně veškeré současné zákazníky máme na Windows a teprve noví používají Linux. Ale na Linux klademe důraz a myslíme si, že má budoucnost.

    linuxexpo 2009 firmy 3



    Tomáš Matějíček, Slax.cz

    Pokolikáté se již LE účastníte?

    Nemám nejmenší ponětí. Ale už sem chodím pěkně dlouho :-)

    Co si od své prezentace tady slibujete?

    Původní dnešní cíl byl najít schopného síťaře. Ještě jsem neuspěl :-). A pak samozřejmě bych chtěl zase prezentovat Slax před českou veřejností, protože Slax je tedy hlavně americká záležitost, záležitost pro anglicky mluvící klientelu. Já to všechno primárně vyvíjím v angličtině, protože tam těch uživatelů je přeci jenom víc, ale zase na druhou stranu, když jsem Čech a je to český projekt, tak bych chtěl místní veřejnost nějakým způsobem oslovit. Doufám, že na mě nezapomenou a příští rok mě zase nominují do CZECH OPEN SOURCE. Letos mě tedy nikdo nenominoval, to tam můžete napsat, že mě to jako tíží.

    No, ne že bych z toho měl nějaké velké trauma, ale čekal bych, že alespoň do těch nominovaných se dostanu, protože Slax propaguje český open source v zahraničí a má 200 000 - 300 000 uživatelů v zahraničí.

    Hlavní náplní mojí prezentace je představit lidem, jak funguje Slax i na malých počítačích.

    Aha, a tohle je EEE Box...

    Ano. Díky EEE Boxu, který jsem si koupil u firmy ALZA.CZ <smích>, tak díky EEE Boxu jsem přišel na jeden bug, který byl ve Slaxu v kernelu. Ono to ten SATA disk nedokázalo nějak dobře detekovat, takže díky tomu jsem tam ten bug našel a opravil.

    V něm je SATA disk?

    Jo, tam je SATA disk.

    No jo, 160 GB, to se v SSD špatně dělá.

    Kolemstojící Petr Matlas: No, šlo by to. I půlterové se dělají, ale stojí to taky nějak tak...

    Zpátky k tématu. Můžete tuto výstavu porovnat s jinými podobnými akcemi?

    To ani nemůžu, protože já se jiných akcí neúčastním, ani o žádných nevím.

    A jak jste spokojen s poptávkou po linuxových řešeních v České republice?

    No, já jsem velmi nespokojený. Z toho důvodu se taky zaměřuji na zahraniční klientelu a dělám to celé v angličtině, a ne pro Čechy.

    A už máte Slax nasazený v nějakých takovýchto krabičkách?

    Ne, uvažoval jsem o tom, že bych to nabídnul těm, co dělají notebooky s Linuxem, protože třeba tento konkrétní Asus EEE Box koupený u firmy ALZA.CZ, tak ten měl předinstalovaný Linux jako základní systém. Nevím, co to bylo zač, ale co mě úplně vyděsilo a zarazilo bylo, že to bootovalo do příkazové řádky a objevil se tam login prompt. Nechápu, proč tam dávají Linux bez X, proč tam radši nedají něco, jako je třeba Slax...

    V konečném důsledku si myslím, že obecně jakékoliv odlehčené řešení s grafickým rozhraním, jako je třeba Slax, by bylo mnohem vhodnější než nějaký předinstalovaný Linux s příkazovou řádkou.

    Teď mi psal nedávno nějaký člověk, že dělají kiosky a celé to postavili na Slaxu. A měl tam nějaký problém a chtěl ho řešit. Tím jsem se dozvěděl, že existují nějaké kiosky, co prezentují nějaké fotky, videa nebo tak a používají Slax.

    Obecně si myslím, že Slax je lepší než nějaká jiná řešení v tom, že základ má jen 190 MB a uživatel si pak může stáhnout moduly s dalšími programy, které chce používat.

    linuxexpo 2009 firmy 7



    Jan Guziur, Joomlaportal.cz

    joomla logo

    Pokolikáté se již na LE prezentujete?

    Co se týče stánku, tak jsme tady poprvé, přednášku máme podruhé.

    Co si od účasti slibujete?

    Důvodem, proč LinuxExpu věnujeme pozornost a energii, je možnost propagovat Joomlu dál a umožnit lidem, kterým pomáháme na webu, setkat se tváří v tvář. Dát tvář neznámým nickům.

    Můžete tuto výstavu srovnat s nějakými jinými podobnými akcemi?

    Z pohledu Joomly se nikde jinde zatím neprezentujeme, takže LinuxExpo je pro nás vlastně takový odrazový můstek. A když to srovnám s jinými akcemi, kterých jsem se účastnil jako účastník, tak je příjemné, že to je malé prostředí a máme tady k sobě všichni blízko.

    A jak jste spokojeni s poptávkou po linuxových řešeních?

    My sice hosting provozujeme na Linuxu, ale jinak z pohledu Joomly nám je jedno, jestli server běží na Linuxu nebo na Windows. Dá se ale říci, že linuxové řešení hostingu je z pohledu Joomly, PHP a MySQL bezpečnější.

    linuxexpo 2009 firmy 6



    Martin Jonáš, Eset

    ESET logo

    Pokolikáté se již LE účastníte?

    Společnost Eset je tu podruhé nebo potřetí.

    A co si od účasti na LinuxExpu slibujete?

    Prezentujeme naše produkty, a to spíše pro podnikovou sféru. Pro ochranu gatewayí a mailových serverů.

    Můžete tuto výstavu srovnat s jinými podobnými akcemi?

    Zúčastňujeme se různých konferencí, ale žádná podobná linuxová není.

    A hlavní náplní vaší prezentace je co?

    Představujeme tady naše současná řešení a také novinky, které se připravují do dalších let.

    linuxexpo 2009 firmy 4

           

    Hodnocení: 100 %

            špatnédobré        

    Nástroje: Tisk bez diskuse

    Tiskni Sdílej: Linkuj Jaggni to Vybrali.sme.sk Google Del.icio.us Facebook

    Komentáře

    Vložit další komentář

    Fluttershy, yay! avatar 17.4.2009 01:55 Fluttershy, yay! | skóre: 92 | blog:
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    To tam jako nebyl Red Hat ani Novell?
    🇵🇸Touch grass🇺🇦 ✊ no gods, no masters
    17.4.2009 02:21 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    RH ano, Novell ne, pokud vím.
    17.4.2009 19:19 Michal
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících

    RH jsem tam nevidel, Novell tam byl prostrednictvim projektu openSUSE.

    17.4.2009 20:37 filbar | skóre: 36 | blog: Denicek_programatora | Ostrava
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    RedHat tam byl prostřednictvím ServoData
    David Watzke avatar 17.4.2009 06:45 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    No, spolužák tam šel, já jsem se na to vyprd, protože tam pro mě nebylo nic extra zajímavýho (co by překonalo můj odpor k Praze :-D), ale teď mě to štve, protože tam prej byla nějaká Gentooistka - údajně vysloveně já s ženském provedení :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    17.4.2009 07:02 Robert Krátký | skóre: 94 | blog: Robertův bloček
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    údajně vysloveně já s ženském provedení :-D
    Na ježka?
    17.4.2009 07:26 xindl | skóre: 2 | blog: SALAM_OLEJKUM
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    :-))))))) takže hustej BOBR!
    mkoubik avatar 17.4.2009 16:48 mkoubik | skóre: 5 | blog: lorem_ipsum | Praha 8 - Bohnice
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    Vy se s Davidem znáte dobře, co?
    David Watzke avatar 17.4.2009 17:04 David Watzke | skóre: 74 | blog: Blog... | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    To teda děkuju... :-D
    “Being honest may not get you a lot of friends but it’ll always get you the right ones” ―John Lennon
    17.4.2009 07:29 Marex
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících

    O nic jsi neprisel ;-) ... no mozna ... prvni den tam byla takova sympaticka slovenka s velkou zrcadlovkou, ta byla ... mmmm (ta slecna samozrejme) :-B

    17.4.2009 12:15 Scarabeus IV | skóre: 20 | blog: blogisek_o_gentoo | Praha
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    Taky sem zvazoval ze bych jel, pak sem se na to vyprd a jel se domu vyspat ;D
    progdan avatar 17.4.2009 20:25 progdan | skóre: 34 | blog: Archař | Teplice/Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    Confirm, byla tam i ve stredu, jen sem ti to nechtel rikat :D
    Collecting data is only the first step toward wisdom, but sharing data is the first step toward the community.
    D.A.Tiger avatar 17.4.2009 13:05 D.A.Tiger | skóre: 8 | Brno
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících
    Winstrom - Hodně štěstí. Spousta Linuxářů volá po účetnictví a daních nativně pod Linuxem. Tak se doufám bude dařit :)

    Slax - skvělý nápad, skvělý distro. Já bych hlasoval, ale jaksi se neazadařilo. Takže příští rok ;)

    Radost z toho, že někdo objeví něco nového, je omyl starý 6000 let... (Jean Paul) | anthill inside
    17.4.2009 14:48 dad
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících

    jste si jist, ze se vola po non-free ucetnictvi ?

    17.4.2009 14:52 Ganimoth
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících

    vola se po JAKEMKOLIV kvalitnim ucetnictvi :)

     

    18.4.2009 02:47 Mard
    Rozbalit Rozbalit vše Re: LinuxExpo 2009 pohledem vystavujících

    Naprostý souhlas! My jsme před dvěma roky přecházeli ve firmě na linux a zoufale jsme hledali, jaké by bylo možné linuxové účetnictví koupit. Bohužel jsme skončili u řešení s vituálním počítačem s Win98 na kterém nám běhá Kelwin, který už máme déle. Ale nepovažuji to osobně za plně vyhovující. Ale používat wine (v té době alfa verze) na tak klíčovou aplikaci jako účetnictví si nikdo netroufne a psát nějaké účetnictví nové se nám fakt nechtělo.

    Založit nové vláknoNahoru

    ISSN 1214-1267   www.czech-server.cz
    © 1999-2015 Nitemedia s. r. o. Všechna práva vyhrazena.