Portál AbcLinuxu, 10. dubna 2024 08:39

Převod filmu na DVD

7. 9. 2005 | Jaroslav Šmíd
Články - Převod filmu na DVD  

Tento návod má za úkol popsat převod filmu v téměř libovolném formátu na DVD tak, aby jej bylo možné přehrát i na stolním přehrávači.

Poznámka redakce: Tento návod vyšel původně v blogu jarda_bloguje. Se svolením autora jej teď vydáváme i jako regulérní článek.

Nečekejte od návodu ale žádné zázraky. Je sestaven z různých návodů z diskusí a to jak tady z ABCLinuxu, tak i z diskusí na jiných serverech, plus pár mých znalostí. Nejprve jsem článek chtěl uveřejnit na svém webu, ale ten zdaleka ještě není hotový a bůh ví, kdy bude. Takže, abych pořád nekecal, tu je návod:

Potřebné programy

Nejprve si řekneme, které programy budeme potřebovat:

Převod filmu pomocí programu Avidemux

Program spustíme příkazem avidemux2. Na panelu nástrojů zvolíme položku Otevřít a vybereme požadovaný film. Je možné, že se nás teď program na něco zeptá nebo vám řekne, co máte teď udělat. Pokud třeba otevíráté "vop packed DivX", zeptá se, zda ho může rozpakovat. Pokud otevřete soubor s variabilním zvukovým tokem, musíte vytvořit VBR mapu. To uděláte pomocí nabídky Audio - Build VBR Time Map.

V levém panelu nástrojů v sekci Video vybereme z rozbalovací nabídky požadovaný kodek. Vybereme buď DVD (lavc) nebo DVD. První z nich je rychlejší, ten druhý však kvalitnější. Volbu nechám na vás. V sekci Audio můžeme vybrat buď FFm MP2 nebo FFm AC3. Volba je opět na vás.

Nyní musíme nastavit parametry audia a videa. Začnu audiem. V sekci audio klikněte na Configure nebo stiskněte F4. Tím se otevře dialog k nastavení bitratu. Myslím, že výchozí hodnota 128kbit plně dostačuje. Jako mód máme přístupných pár položek závislých na druhu zvuku ve videosouboru. Já jsem vybral Stereo. Dialog potvrdíme stiskem tlačítka Budiž. Teď si vybereme druhý dialog nastavení stiskem klávesy F2 nebo kliknutím na tlačítko A Filter. V tomto dialogu nastavíme Resample to hz: 48000 a v FPS Convert vybereme Film to PAL. Zbytek můžeme nechat beze změn. Dialog opět potvrdíme stiskem tlačítka Budiž. Nakonec stiskneme F6. Tím jsme si zajistili, že program bude zpracovávat zvuk.

Video. Kodek jsme si tedy vybrali (viz výše) a teď nastavíme jeho parametry. Stiskneme klávesu F3 a zobrazí se nám dialog. Tento dialog se trochu odlišuje podle toho, jaký jsme si zvolili kodek. Já jsem zvolil DVD(lavc), a proto budu popisovat dialog vztahující se k tomuto kodeku. Nemějte ale obavy, většina voleb je stejná jako u kodeku DVD.

Jako Encode type si můžeme zvolit buď jednoprůchodovou nebo dvouprůchodovou (několikrát delší než jednoprůchodová!) kompresi. Pokud vyberete jednoprůchodovou, musíme zadat bitrate videa (méně než 1000 nedoporučuji), pokud dvouprůchodovou, můžeme zadat požadovanou velikost výsledného VIDEA v souboru (nikoliv celkovou velikost souboru). Poté zadáme minimální bitrate 150 a maximální 9800. Nakonec zvolíme poměr obrazu - 16:9 nebo 4:3 a zavřeme dialog kliknutím na tlačítko Budiž.

Teď stiskneme F1. Zobrazí se okno, kam můžeme přidávat akce, které se provedou při převodu videa. Přidáme akci Resize s parametry 720x576 a akci Resample FPS na 25. Pokud bychom chtěli mít v obraze titulky, můžeme přidat Subtitler a nastavit cestu k titulkům, k písmu a jeho požadovanou velikost a barvu. Bohužel bychom takto přidané titulky nemohli vypnout, a proto je my přidávat takto nebudeme. Dále v tomto článku je přidáme programem spumux. Okno zavřeme stiskem tlačítka Zavřít.

Stiskneme F5 - tím jsme programu řekli, aby převáděl video. Nakonec nastavíme Output fmt. na MPEG A+V (PS) a projekt si uložíme v menu File - project - save project pro případ, kdyby nám program spadnul po zahájení převodu, což se občas opravdu stává - vyzkoušeno. Teď už můžeme kliknout na uložit, vybrat jméno souboru a pak už jen čekat, než se nám film nepřevede. Tato procedura může trvat několik hodin, na slabších strojích klidně i dnů. Na mém PC s procesorem Athlon XP 1600+ a 512M paměti mi převod 90min. filmu s použitím kodeku DVD(lavc) trval něco málo přes 2 hodiny.

Přidání titulků k filmu

K této "operaci" použijeme program z balíku DVDAuthor. Program se jmenuje spumux. I když se program ovládá z příkazové řádky, je jeho použití velice snadné:

$ spumux -s cs titulky.xml < film-dvd.mpg >
film-dvd-sub.mpg

První parametr určuje identifikaci streamu s titulky - v našem případě cs. Druhý parametr, titulky.xml, je název souboru, který popisuje vlastnosti titulků, a jeho obsah si hned popíšeme. Před tím chci ale upozornit, ať v příkazu nezapomenete na znaky < a > - označují vstupní a výstupní soubor. A nyní již slibovaný příklad, jak může vypadat soubor titulky.xml:

<subpictures>
  <stream>
    <textsub
      filename="titulky.srt"
      characterset="UTF-8"
      fontsize="30.0"
      font="arial.ttf"
      horizontal-alignment="center"
      vertical-alignment="bottom"
      left-margin="60"
      right-margin="60"
      top-margin="20"
      bottom-margin="30"
      subtitle-fps="25"
      movie-fps="25"
      movie-width="720"
      movie-height="576"
    />
  </stream>
</subpictures>

A teď popis jednotlivých voleb:

Titulky, které jsme takto přidali, se ve výsledném mpg souboru nedají zobrazit. Po provedení authoringu již ano.

Authoring DVD

Pro authoring v Linuxu se mi nejvíce zamlouvá program DVDAuthor, který je určen pro konzoli. Pokud bychom raději GUI, můžeme zvolit jeho nadstavbu 'Q'DVD-Author. V tom druhém se sice dá jednoduše vytvořit DVD v téměř profesionální kvalitě, ale já se jím zabývat nebudu. Dokonce i tím prvním se budu zabývat jen okrajově a ukáži pouze, jak se dá vytvořit DVD o jednom filmu bez menu! Pokud k němu budete chtít vědět více, stačí vám navštívit manuálové stránky programu: man dvdauthor. Naše DVD o jednom filmu a bez menu vytvoříme následujícími příkazy:

$ dvdauthor -o ./dvd -c 0,05:00,10:00,15:00,20:00,25:00 film-dvd-sub.mpg
$ dvdauthor -T -o ./dvd

Nejprve k prvnímu příkazu. Volba -o ./dvd je název adresáře, kam se uloží náš film. Volba -c 0,05:00,10:00,15:00,20:00,25:00 nám film rozdělí na šest kapitol po pěti minutách. V druhém příkazu se vytvoří soubory VIDEO_TS*.

Vytvoření ISO obrazu a vypálení DVD

Vytvoření ISO obrazu provedeme pomocí programu mkisofs:

$ mkisofs -dvd-video -o film.iso ./dvd

Myslím, že volby programu není třeba komentovat. Před vypálením ISO obrazu si ho nejprve otestujeme v nějakém přehrávači. Třeba v Totemu to uděláme takto: Z menu Film dáme Otevřít umístění a do textového pole napíšeme dvd:/.../film.iso. Pokud je všechno OK, tak nakonec výsledný ISO obraz DVD vypálíme třeba programem K3b. V dialogu, který vyvoláme z nabídky Nástroje -> DVD -> Zapsat DVD obraz, vybereme naše ISO a klikneme na tlačítko Start.

Související články

Jak vytvořit vlastní DVD pod Linuxem - I
Jak vytvořit vlastní DVD pod Linuxem - II
Ripování DVD
Na co se často ptáme: MPlayer
Seriál: Vypalování CD
Přehrávání DVD pod Linuxem
Filmy o Linuxu

Odkazy a zdroje

Avidemux2
dvdauthor
Q DVD-Author

Další články z této rubriky

VDR a DVB-T2, část 2.
VDR a DVB-T2, část 1.
Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
Syncthing

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.