Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 16:39

LiveCD - 2 (komprimované souborové systémy)

2. 2. 2006 | Michal Vyskočil
Články - LiveCD - 2 (komprimované souborové systémy)  

V dnešním díle si probereme komprimované souborové systémy určené pro LiveCD.

Úvodem

Souborový systém je způsob organizace dat na záznamovém médiu. Zahrnuje jednak způsob fyzického uložení dat a také poskytuje vysokoúrovňový přístup k nim. Existují stovky různých systémů. Počínaje klasickými diskovými, jako je primitivní FAT nebo transakční a žurnálovací ext3. Dále sem patří síťové souborové systémy, jako například NFS nebo Coda. Existují i databázové, jakým je BFS (BeOS FS). V Unixu a v Linuxu zvlášť je také silná tradice používání pseudo filesystémů, jako procfs, relayfs nebo sysfs. No a také existuje řádka souborových systémů, které jsou velmi speciální.

Linux zdědil z Unixu skvělý mechanismus zvaný Virtual File System, zkráceně VFS. Toto je aplikací jednoho ze základních unixových principů, oddělit mechanismus od postupu. V praxi to znamená, že všechen kód je soustředěn v příslušném modulu (například xfs.ko, který implementuje abstraktní rozhraní VFS. Přidání nového podporovaného souborového systému je snadné, stačí napsat nový modul.

Ovšem důsledkem je, že linuxové jádro samo o sobě neumí pracovat s žádným souborovým systémem. Jenže při bootu se musí připojit kořenový souborový systém, ale naše jádro nekodáže načíst z disku potřebné moduly. Proto musíme do jádra podporu pro kořenový fs zakompilovat natvrdo. Anebo použít initrd (initial ram disk), což je v podstatě diskový oddíl, který se při startu připojí jako kořenový adresář a který obsahuje potřebné moduly pro jádro. Jádro tedy musí umět pouze filesystém ramdisku, což je ve většině případů ext2.

Poměrně horkou novinkou je FUSE, která je v hlavním jádře od verze 2.6.14 (v době psaní tohoto článku byla stabilní 2.6.1521). Tato zkratka znamená Filesystem in USErspace a jeho myšlenka pochází už z Plan9. Ve zkratce umožňuje uživatelským programům používat další, speciální souborové systémy. Mezi ně patří třeba GmailFS, který interně používá poštovní schránku na serveru gmail.google.com, BitTorrent File System, nebo SshFS. Zatím je dostupný pro linuxová jádra 2.4 a 2.6 a jako port pro jádra FreeBSD.

Dost bylo obecné teorie a přejděme zpět k tématu, kterým jsou LiveCD. V minulém díle (LiveCD - 1 (úvod, isolinux)) jsme se seznámili se souborovým systémem ISO 9660. Ten je ovšem pro unixový systém nepoužitelný. Především proto, že neobsahuje podporu pro POSIXová práva. Rozšíření RockRidge a ISO Layer 2 sice možnosti tohoto filesystému zvětšily, ale zůstává další problém: omezená velikost místa na disku. Plná instalace Slackware zabere 3GB, a to je distribuce obsahující velmi málo software (ve srovnání s distribucemi jako Debian, Gentoo nebo SUSE).

Komprimované souborové systémy

Naštěstí ve světě Linuxu existuje mnoho komprimovaných souborových systémů. Díky tomu můžeme do omezeného místa na CD-ROM dostat daleko více software, ovšem za cenu větší zátěže procesoru při běžném procházení.

Cramfs

Celé jméno je compressed ROM filesystem. Je součástí jádra od verze 2.3 (respektive 2.4). Jak už napovídá název, jedná se o komprimovaný read-only souborový systém. Některé konvenční distribuce (například Debian) používají initrd právě v tomto formátu. Byl využíván staršími verzemi Slax (3 a starší) nebo v embedded zařízeních jako handheldy a podobně.

mkfs.cramfs source destination

Stejně jako mnoho dalších komprimovaných filesystémů používá knihovnu zlib. Bohužel trpí spoustou omezení:

Cloop

Alias compressed loopback device není souborový systém, ale modul, který poskytuje komprimované read-only loopback zařízení. Vytvořil jej Paul Russell (autor ipchains a iptables) pro distribuci Linuxcare, pro jádra 2.2. Mohou být naformátovány libovolným souborovým systémem (podobně jako tradiční loopback zařízení). Asi nejznámější distribucí, která tyto obrazy používá, je Knoppix (a jeho deriváty). Samotný Klaus Knopper je správcem patchů pro jádra 2.4 a 2.6, protože ve vanilla jádře tento modul není.

# vytvoreni obrazu
mkisofs -r -l datadir | \
create compressed fs - 65536 > isoimg.z

# pripojeni (linuxrc distribuce Knoppix)
insmod cloop.o file=/cdrom/KNOPPIX/KNOPPIX
mount -r /dev/cloop /mnt/knoppix

Data jsou komprimována po jednotlivých blocích (opět pomocí zlib), typická velikost na LiveCD se pohybuje kolem 256kB. Ovšem i cloop má svoje problémy:

zisofs

Je klasický iso 9660 s podporou transparentní komprese a dekomprese (jak jinak než pomocí knihovny zlib). V jádře se objevil ve verzi 2.4.14. O vytváření obrazů se stará balík nástrojů zisofs-tools, které spravuje H. Peter Anvin, správce zavaděčů syslinux a isolinux, s nimiž jsme se setkali už v minulém díle. Tento způsob komprese používala distribuce Slax ve verzi 4.x.

Použití programu mkzfree(1), kde input je vstupní adresářová struktura a output je výstupní komprimovaná struktura. Výsledek může být zpracován klasickými nástroji, jako mkisofs, nebo growisofs.

mkzftree source destination
-z Stupeň komprese (1-9, výchozí 9)
-u Rozbalit, užitečné v systémech, které nativně nepodporují zisofs
-x Nepřistupovat na jiné oddíly, pouze vytvořit přípojné body
-X Nepřistupovat na jiné oddíly a přípojné body nevytvářet.

e2compr

Toto je pouze patch ovladače souborového systému ext2, který přidává podporu transparentní komprese na úrovni souborů. Do konfiguračního souboru přidává volbu EXT2_COMPR_FL. Pro jeho použití není potřeba daný oddíl znovu přeformátovat, protože dokáže zcela transparentně používat jak komprimované, tak nekomprimované soubory. Ovšem jeho vlastnosti nejsou ty nejlepší pro LiveCD a nenašel jsem žádné, které by používalo tento souborový systém.

SquashFS

Phillip Lougher uvolnil v roce 2002 první verzi tohoto komprimovaného filesystému, který odstraňuje nevýhody cramfs. První verze byla pro jádro 2.4.19; bohužel až do teď nebyl tento souborový systém do vanilla jádra začleněn. Ale GregKH už před časem zařadil patch do genpatches, což je patchset pro gentoo-sources (výchozí jádro distribuce Gentoo).

V čem se tedy liší od cramfs? Preferuje velikost bloku 32kB (od verze 2 64kB), která má mnohem lepší kompresní poměr než 4kB. Jádro nativně podporuje 4kB bloky a tak tento souborový systém dává zbytek dat explicitně do cache. Komprimuje i informace z adresářů a inodů, které, opět pro větší kompresi, shlukuje dohromady. Podporuje 32bitové uid/guid (cramfs má uid 16b a guid 8b), velikost souboru je až 2^32B (cramfs 2^24). A v neposlední řadě podporuje časové značky (timestamps).

Pro práci s tímto souborovým systémem je nutné mít program mksquashfs z balíku squashfs-tools. Ten má poněkud nezvyklou syntaxi:

mksquashfs source1 source2 ...  dest [options] \
[-e list of exclude dirs/files]

Kde sourceX označují zdrojové adresáře, dest je cílový soubor, options jsou volby a na konci je, uvozen parametrem -e, seznam souborů adresářů, jež se mají vynechat.

-all-root, nebo -root-owned všechny soubory v novém filesystému bude vlastnit uživatel root
-be, nebo -le explicitně nastav velký (b), nebo malý (l) endián
-ef <exclude_file> seznam souborů, adresářů, které nebudou v cílovém systému; jeden na každý řádek
-noI, -noD, -noF nekomprimuj tabulku inodů (I), datové bloky (D), fragmentované bloky (F)

Závěrem

V tomto díle jsme se seznámili s různými komprimovanými souborovými systémy pro LiveCD. Přestože jich je hezká řádka, tak v současnosti se používají především SquashFS a cloop. Právě ty umožňují, aby se na miniCD vešlo přes 500MB, což je případ Slax.

Tématem příštího dílu bude podpora pro zápis, a tudíž se bude točit hlavně kolem souborového systému UnionFS.

Seriál LiveCD (dílů: 5)

První díl: LiveCD - 1 (úvod, isolinux), poslední díl: LiveCD - 5 (úprava distribuce Slax).
Předchozí díl: LiveCD - 1 (úvod, isolinux)
Následující díl: LiveCD - 3 (podpora pro zápis)

Související články

LiveCD - 1 (úvod, isolinux)
LiveCD - 3 (podpora pro zápis)
LiveCD - 4 (linux live, před spuštěním systému)
LiveCD - 5 (úprava distribuce Slax)
Exkurze do světa live distribucí
Vypalování CD - I
Na co se často ptáme 1: LILO
Jak na animované LILO
Jak změnit rozlišení při bootu?
Jak na duální boot s Windows 2000
Mandrakemove 2 CZ
Slackware LiveCD
Danix
ProMEPIS 2005
Jak jsem se poprala s ABC Linuxem

Odkazy a zdroje

cramfs
cloop
SquashFS
SquashFS

Další články z této rubriky

Úvod do Dockeru (1)
Paralelizace běžných činností v konzoli pomocí GNU Parallel
Unixové nástroje – 26 (triky pro práci v Bashi)
Unixové nástroje – 25 ((s,c)fdisk, gdisk, parted a findmnt)
Linux: systémové volání splice()

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.