Portál AbcLinuxu, 6. května 2024 05:02

AbcPalírna: jak dál?

13. 12. 2002 | Leoš Literák
Články - AbcPalírna: jak dál?  

Zrušit či omezit?

Když jsme začali pálit CD Mandrake a Debian za režijní cenu, brali jsme to jako službu komunitě. Cena pokrývala materiál a DPH, nikoliv však cenu práce. Časem jsme zjistili, že se jedná spíše o službu medvědí, neboť jsme znemožnili několika subjektům financování jejich projektů právě prodejem distribucí.

Nejde tak ani o objem našich obchodů, jako spíše o to, že jsme nechtíc rozpoutali cenovou válku. Ostatní provozovatelé si stěžovali, že jejich zákazníci nechapou, proč oni také nejsou tak levní jako my. Tím, že my jsme si neúčtovali cenu práce a přiměřený zisk, jsme vlastně naznačili, že hodnota lidské práce je nulová. Bohužel někteří lidé si vůbec neváží lidské práce a nás pak používají jako argument pro snížení cen.

Protože dále nechceme škodit linuxovému trhu a ostatním provozovatelům, uvažujeme o zrušení AbcPalírny. Možná už je pozdě a svou cenou 20 Kč za CD jsme už nenávratně poškodili vnímání lidí. Je nám to líto. Zatím doprodáme naše zásoby napálených distribucí. Na skladě máme ještě dva debiany a spoustu mandraků.

A co do budoucna? Určitě chceme prodávat nějaké distribuce dále. Pro spoustu lidí je pohodlné, že nemusí jít na poštu a že ušetří na poštovném. Rozhodně však po doprodání zásob nebudeme prodávat takhle levná CD. U Mandraku budeme prodávat GPL sety, cena je nízká a v krabici najdete i tištěný návod. Navíc část této ceny sponzoruje provoz portálu www.mandrake.cz. Rádi bychom prodávali i Debian, ale zřejmě jej nebudeme pálit, nýbrž jen prodávat něčí cizí produkt.

Doufám, že tuto změnu pochopíte. Jsem zvědav na vaše reakce a počet lidí, kteří nás odsoudí jako hnusné kapitalisty a vykořisťovatele ;-) .

Další články z této rubriky

Událo se v týdnu 18/2024
Událo se v týdnu 17/2024
Distribuční novinky 10-15/2024
Událo se v týdnu 16/2024
Událo se v týdnu 15/2024

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.