Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 02:32

LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník

16. 11. 2006 | Michal Vyskočil
Články - LinuxAlt 2006: jak dopadl první ročník  

Minulý víkend (4. a 5. listopadu) proběhl v prostorách FIT VUT v Brně první ročník přednáškové a osvětové akce Linuxalt.

Úvodem

Linuxalt 2006 uspořádalo občanské sdružení Linux v Brně ve spolupráci s obecně prospěšnou společností Liberix, Studentskou unií FIT a společnostmi Red Hat, Hays a QCM. Brno tak dohnalo svůj deficit a zařadilo se po bok městům jako je Praha nebo Olomouc, kde podobné akce tradičně probíhají.

K dispozici byly dva přednáškové sály. Menší měl kapacitu 75 lidí a ten větší 150. Celkový počet návštěvníků překročil číslo 200, což můžeme hodnotit jako jednoznačný úspěch, protože se jednalo o naprosto neznámou akci. Návštěvníci, děkujeme vám!

Přednášky pokrývaly poměrně široké spektrum témat. V sobotu jste mohli navštívit přednášku zabývající se konkrétními distribucemi jako je Fedora Core a RHEL, Source Mage, případně Danix. Jiné se zaměřily na "výcvik" nových administrátorů Linuxu, další hovořily na téma konkrétních aplikací jako je Gammu/Wammu, OpenOffice.org anebo technologií — Xen. V neděli jste se mohli seznámit s aplikacemi jako Blender, MPlayer nebo iptables. Navíc zde byla zastoupena tématika Linux a školy/univerzity, mohli jste se naučit něco o bezpečnosti prostřednictvím technologií ssh nebo gpg. Případně objevit zajímavé programovací jazyky Tcl a Kommander. A v neposlední řadě jste mohli navštívit prezentaci prvního linuxového centra v Brně — Webstep.

Přestože se v Brně prakticky neobjevily tváře známé z jiných linuxových konferencí, bylo mezi přednášejícími několik známých jmen. Například Jaroslav Krejčí (známý mj. ze serveru ceskaskola.cz), Michal Čihař (mimo jiné autor Gammu a Wammu), Ladislav Hagara (člen Kruhu Mágů distribuce SourceMage GNU/Linux), David Pravec (jeden z autorů Danixu), Milan Šorm (autor dbManu) nebo Pavel Tišnovský (neúnavný autor článků na root.cz i abclinuxu.cz). Nicméně dík patří bez rozdílu všem přednášejícím za to, že měli dostatek odvahy navštívit zcela novou a neznámou akci.

Průběh

Jako přednášející a pořadatel vám asi nebudu schopen popsat akci z pohledu návštěvníka, ale věřím, že i tento pohled bude zajímavý.

První lidé se nám začali trousit už kolem sedmé hodiny ranní, což byla doba, kdy se na place shromáždila podstatná většina organizátorů. A to jen proto, aby se zjistilo, že ten jediný chybějící má klíče od místnosti, v níž byly uschovány důležité věci. Naštěstí i autor tohoto článku dorazil včas a návštěvníci tak nic nepoznali. S blížícím se zahájení akce malinko stoupala nervozita celého pořadatelského týmu, nicméně práce bylo tolik, že na skutečný stres nebyl čas. Především náš hlavní tiskař byl ze začátku doslova zavalen požadavky na 20 kusů toho, či onoho... a už včera bylo pozdě.

linuxalt2006 Vstupní prostor kolem desáté hodiny
Vstupní prostor kolem desáté hodiny

Kolem deváté hodiny nával u vchodu podstatně vzrostl, přičemž jsem byl rád, že jsem s prací u vchodu neměl nic společného. Po nezbytném úvodu, kdy se představili pořadatelé a partneři, začaly první přednášky. A s nimi i první problémy. Pár minut po začátku se zamkl spořič obrazovky v prezentačním počítači a heslo znal pouze člověk, který aktuálně přednášel ve vedlejším sále. Ovšem problémy se řešily operativně. Až na potíže s obědovou pauzou, kdy nám opravdu selhala organizace a byli jsme nuceni odvolat jednu moji přednášku (návštěvníky mohu uklidnit, protože přednáška o Danixu obsahovala prakticky to podstatné). Odpolední přednášky potom probíhaly poměrně v klidu.

linuxalt2006 Oficiální zahájení
Oficiální zahájení

Ovšem čtenáře chtivé pikantních historek ze zákulisí musím zklamat. Mám pouze takové banální věci, jako že nás vypekla fakultní technika, protože přestal fungovat studentský server a dokončit přednášky za pomoci Windows a Novellu jsme hrdinně odmítli. Nebo kterak pan Mareček podcenil počet plyšových tučňáků, po kterých byla velká sháňka (koupil jsem si druhého). Připadně jak se při závěrečném slosování povedlo dvakrát vytáhnout člověka, který už na akci nebyl.

Nedělní den byl o poznání klidnější. Spousta lidí byla z prvního dne pravděpodobně natolik zmožená, že se z toho celou neděli raději vzpamatovávali jinde. Ten den jsem začínal přednáškou o ssh a pokračující výpadek našeho studentského serveru mi poněkud zkazil plány. Tu a tam jsem zaslechl názory, že byly v neděli zajímavější přednášky, což bohužel nemohu posoudit, protože jsem sám viděl asi tři. Oběd byl tentokrát zorganizován na jedničku (zde vidíte, že jsme se problémy opravdu snažili řešit). Mimo jiné i proto, že jsem tentokrát odešel jako první a ne jako poslední. Ale hlavně jsme teď každý měli stravenku. Ovšem po skončení oběda jsme se začali v té velké budově bát. Na druhou stranu, kdo normální by v neděli odpoledne trávil svoje volno na přenáškách, že? Zbylé statečné jsme uklidňovali tím, že se jim nepatrně zvýšila šance na výhru.

linuxalt2006 Někteří přednášející (Vladislav Kurz z Webstep s.r.o.) dodrželi linuxový dress-code
Někteří přednášející (Vladislav Kurz z Webstep s.r.o.) dodrželi linuxový dress-code

Poděkování

linuxalt2006 Tohoto krasavce jsme bohužel do tomboly nedostali
Tohoto krasavce jsme bohužel do tomboly nedostali

Největší dík patří Jiřímu Beránkovi, zakladateli sdružení Linux v Brně. Právě on do nás začal kopat a nutit nás k tak nepřirozené činnosti jakou je práce. Akce by vůbec nezačala vznikat nebýt Bohdana Milara, ředitele společnosti Liberix. Bez jeho zkušeností bychom se z místa asi nepohnuli. Dalším tahounem celé akce se stal Zdeněk Letko, předseda Studentské komory AS FIT, který nám ušlapal cestičku na FITu tak, že jsme se nestačili divit. Důležitým člověkem byl Maroš Barabáš, díky kterému nás podpořila společnost Red Hat. A v neposlední řadě musíme poděkovat panu Juříčkovi, protože bez jeho běhání kolem audiovizuální techniky bychom byli nahraní. Nakonec také děkujeme všem nejmenovaným za účast.

Závěrem

V současné době běží práce na DVD se záznamem přednášek. Médium bude mít vlastní ISBN (díky společnosti QCM) a navíc počítáme s uvolněním většiny obsahu pod svobodnou licencí (v případě úprav je nezbytné ISBN odstranit!). O okamžiku dokončení budete informováni. Také zpracováváme podněty návštěvníků a pomalu se smiřujeme s tím, že si to celé příští rok zopakujeme, takže zůstaňte na příjmu.

Související články

Konference Linuxalt 2006 - Call for papers
Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
Jaké bylo setkání CSTUG
Reportáž: Libre Graphics Meeting

Odkazy a zdroje

Linuxalt

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.