Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 14:50

Linux pro zrakově postižené

24. 4. 2007 | Jan Puš
Články - Linux pro zrakově postižené  

Ztráta zraku přináší, krom omezení, která si asi umí každý představit, i ztížený přístup k informacím, zhoršenou možnost komunikace se světem. Řešení tohoto problému je jednou z nejpodstatnějších věcí pro nevidomé a slabozraké.

V době předpočítačové byl takovým řešením vynález Braillova písma a pro hluchoslepé Lormovy dotekové abecedy (na tu jsou zatím, pokud vím, osobní počítače krátké). Na systému Braillova písma (šestibodu) je založený i psací stroj pro nevidomé; Pichtův psací stroj:

pichtuv psaci stroj

V pozdější době jej používaly první z počítačových pomůcek pro nevidomé. Dnes se Braill terminál (braillský zobrazovač, braillský řádek) stále používá jako výstup pro čtení dat z PC:

braill terminal

Některými nevidomými bývá oceňovaný pro možnost snadnějšího studia složitějšího textu (matematika, jazyky, programování) a také jako možnost odpočinout si od strojového hlasu.

V dnešní době je nejrozšířenějším komunikačním prostředkem pro nevidomé screen-reader (hlasový výstup, ozvučený desktop). Informuje hlasem (syntetizérem řeči) o všem, co se na ploše děje, provádí navigaci a čte vlastní text. Je schopný pozastavit čtení, vrátit se na nějaké místo v textu, přeskakovat části textu, vyhledávat, v prostředí webu upozornit na odkazy a další.

Tyto pomůcky jsou většinou, jak se dá očekávat, určené pro majoritní systém používaný na desktopech.

A co na to Tux?

Tux se snaží a nabízí přinejmenším to, co bude dále popisováno. Jistě by se toho dalo sehnat více, ale já shromáždil jen to, co jsem s velikou pomocí linuxové komunity převážně tady na Abíčku našel. A se zavázanýma očima zkusil používat, testoval. Za pomoc děkuji všem, kdo poradili a dodali informace.

Samotný hlas v češtině dodá Festival nebo Epos. Počeštěný Epos bývá v standardní nabídce aplikací mnoha distribucí. Jeho nevýhoda je, že blokuje zvukový server pro sebe a po skončení práce s ním bývá nutné provést killall eposd. Problémem českého Festivalu bývá někdy jeho instalace, která se na některých strojích a distribucích příliš nedaří.

Samotný hlas je ale na konci řady programů. Cože to na čtení máme? V prostředí KDE je to Kttsd, KMouth a KSayit. Jednoduché nástroje umožňující prosté čtení. Integrované v KateKonqueroru (Kttsd) čtou text a HTML a pomocí výběru i pouze část textu. Na složitější práci je to ale málo. Kompletní screen-reader pro KDE se teprve chystá - uvidíme.

Gnome obsahuje Gnopernicus a s jeho pomocí kompletně ozvučený desktop. V Ubuntu je ozvučený desktop součástí základního vybavení. Bohužel, zatím se nejeví jako dostatečně stabilní a dotažený. Pro nevidomého musí být každý krok komentovaný. Už samotné přihlášení uživatele, potom spouštění programů, procházení poštou, web nebo třeba i instalace programů. Pro našince je nedostatkem i nepřítomnost české verze (nepodařilo se mi dodat český hlas a nevím zatím o nikom, kdo by uspěl).

Další z cest je možnost ignorovat GUI a zůstat v příkazové řádce. Výhody tohoto řešení jsou jistě místním čtenářům zřejmé.

Co můžeme najít v terminálu

Yasr prostě čte. Ale díky klávesovým zkratkám je možnost i navigace v textu. Zkoušel jsem s různými editory, jako nejvhodnější mi přijde Nano, kde vadí snad jen překrývání některých klávesových zkratek, což jde napravit. Pro web by bylo třeba zařídit, aby hlas upozornil na odkazy. Možná drobná úprava Linksu pro hlasový výstup? Bohužel Yasr používá jako hlasový výstup eflite, který je zatím bez češtiny.

Díky možnostem editoru nabízí hodně funkcí Emacspeak. Přímo ozvučený Emacs, navíc s výstupem pro braillský řádek, je speechd-el (Speech Dispatcher, Festival a další programy jsou k provozování speechd-el nutné). Nad ním jsem strávil při instalaci mnoho hodin. Díky radám na konferenci Free(b)softu se mi to podařilo (ke konci už jsem opravdu nevěděl, jak se jmenuji) a výsledek je velmi dobrý.

Ale, i když naprostá většina problémů s instalací byla na známém místě mezi klávesnicí a židlí, domnívám se, že pro prostého uživatele instalace není. Bohužel, ač vybavený čerstvými informacemi a návody, jsem na dalším stroji neuspěl a problém s instalací nemám jen já. Free(b)soft CDROM (založené na Knoppixu) nabízí možnost, jak používat speechd-el bez instalace. Zkoušel jsem s úspěchem na dvou strojích. Bohužel se dle ohlasů zdá, že neúspěch na třetím je častějším výsledkem. Pokud na konkrétní stroj „sedne“, funguje to (stejně jako instalovaná varianta) báječně.

Ještě bych měl zmínit Speakup Project a hlasovou syntézu přímo v jádře, ale nezdařilo se a zatím není a nebude čas zkoušet.

Pro slabozraké

Dále by bylo dobré uvést potřeby slabozrakých. Tady nabízí Linux pomoc už v samotném nastavení prostředí KDE a Gnome. K tomu přidává několik nástrojů na zvětšování. Xmag, KMag a další. Pro potřeby slabozrakých se může hodit i ozvučený desktop, který zajistí samotné čtení dokumentu. I prostý čtecí program, který je pro zcela nevidomého těžce použitelný, je v tomto případě snad dostačující pomůckou.

K webu: Žádná čtečka nerozluští stránky, které na ni neberou alespoň trochu ohled. Viz Blind Friendly Web. Tady se na jedné straně situace lepší OASIS, standard Open Document Format 1.1., na druhé straně přibývá vymožeností v podobě vstupu na stránky a nebo do důležitých odkazů pomocí skriptů, animací apod. a to i bez popisků.

Závěr

Autor tohoto článku je BFU Linuxu a dobrovolný pracovník se zrakově postiženými dětmi. Zejména prvnímu rozumí pomálu. Článek je tedy jen jakýmsi shrnutím nalezeného a popsáním letmé zkušenosti s používáním.

Budou ty děti, se kterými jezdíme na výlety, jednou používat čtecí zařízení na bázi GNU/Linux? Proti Linuxu v téhle oblasti hovoří (krom toho hlavního, tj. nedotaženosti dnes dostupných programů) totéž, co v jiných případech, tedy zvyk uživatelů. Pro nevidomého je přechod z jednoho systému na druhý složitější, nejde o zvyknutí si na jinou barvu ikonky, ale o naučení velikého množství nových klávesových zkratek a dalšího. Pro hovoří nízké pořizovací náklady, nenáročnost (v případě řádky) a stabilita.

Pokud někoho zajímá život nevidomých obecně, tak jako úvod doporučuji třeba Jedenáctkrát o kontaktu a pomoci nevidomým. Na mé stránce (dagles.klenot.cz) jsou „Odkazy na stránky jiných“, kde je myslím informací dost. Žádná senzace, většinou žijí normální život, jen si k tomu nemusí večer rozsvěcet.

Související články

Šlo by řádku slyšet?
Už ji slyším
Linux pro nevidomé
Linux pro „zrakáče“ -- předběžný souhrn

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.