Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 12:20

Inkscape - 6 (vizitka)

25. 1. 2008 | Vítězslav Válka
Články - Inkscape - 6 (vizitka)  

Jako správný linuxový guru se jistě potřebujete umět „prodat“. Základem toho, aby si vás zapamatovali, je slušná vizitka neboli navštívenka. Pojďme si v Inkscape jednu opravdu reprezentativní zpracovat.

Základní pravidla

Ještě než otevřete Inkscape, měli bychom si zopakovat pravidla, která pro vizitky obecně platí. Základem je rozměr 90 × 50 mm, který striktně dodržujte. Pokud budete chtít v tomto případě experimentovat, buďto se do běžné složky na vizitky ta vaše nevejde, nebo tam bude působit jako chudý příbuzný. Stejně tak je to s použitím papíru o minimální gramáži 200 g/m (lépe 300 g/m) a volbou tiskárny, která by rozhodně neměla být inkoustová (není nic horšího, než podávat rozmazanou vizitku na pomačkaném kancelářském papíru o gramáži 80 g/m).

Přípravné práce

Rozmyslete si, co chcete na vizitce propagovat. Jestli firmu nebo vaši osobnost. V ideálním případě to bude jedna věc. Propagovat současně „Odbornou znalost Linuxu“ a „Prodej ovoce“ nepůsobí právě skvěle. Lépe uděláte, když se budete prezentovat jako specialista na jednu věc (pokud opravdu prodáváte přes den ovoce a večer se zdokonalujete v Linuxu, udělejte si dvě sady vizitek). Snadno můžete uplatnit staré dobré pravidlo: „Méně je více“.

Obsah vizitky

Máme tedy jasný rozměr a víme, co chceme na vizitce mít. Základní sada informací je: titul, jméno, pozice (zaměření), telefon, email, web a případně logo. Pokud máte pocit, že příjemce ocení i Jabber, ICQ či Skype, můžete to přidat také. Mnohdy stačí, když tyto „další“ kontakty uvedete až na svém webu nebo v patičce emailu. Co se týče poštovní adresy, tu bych uváděl pouze v případě, že „k vám“ chcete někoho pozvat. Vhodné je to pro firmy, které mají reprezentativní kanceláře, ale pokud u vás doma klávesnice volně přechází ve svačinu, mohli byste být takovou návštěvou nepříjemně překvapeni.

Otevřete si Inkscape, změňte v nastavení dokumentu jednotky na „milimetry“ a nastavte formát na 90 mm šířky a 50 mm výšky. Vizitka na výšku není problém, ale opravdu profesionální vizitky na výšku nebývají. Je to proto, že se používají držáky, složky, podavače, které jsou koncipovány výhradně na šířku.

Obrázek 1: Okno s nastavením stránky

Připravte si tedy text podobný tomuto:

Ing. Vladimír Tux
Poradce v oblasti Linuxu

Tel.: +420 609 112 777
Email: vladimir.tux@abclinuxu.cz
Web: http://www.abclinuxu.cz/blog/tux

Doporučuji dodržet dělení telefonního čísla po třech cifrách. Pomáhá to přehlednosti a když pak číslo z vizitky opisujete, jde to lépe.

Samotná sazba vizitky

Máme správný formát a připravený text. Pojďme to dát dohromady. Doporučuji zachovat odsazení obsahu nejméně 4 - 5 mm od okraje vizitky. Může se jí náhodou ohnout okraj nebo může být v držáku s rámečkem. Velikost písma by neměla v běžných případech přesáhnout 14 - 16 bodů velikosti písma. Stejně tak by neměla klesnout pod 9 bodů, protože vizitku může číst někdo s horším zrakem. Zvolený font nechám na vás; pokud však nechcete ohrozit svou důvěryhodnost, nepoužívejte nečitelná písma, ručně psaná písma a obecně příliš neexperimentujte – opět je cílem, aby bylo možné vizitku použít k účelu, k němuž je určena.

Okraje si vyčleníte snadno pomocí vodítek, které „vytahujete“ kliknutím a tažením myší z postranních pravítek (Pokud máte pravítka skryta, stačí zmáčknout Ctrl+R nebo hledat v menu Zobrazit). Pokud některá vodítka nechcete, snadno je zase „zatáhněte do“ pravítek.

Obrázek 3: Rozvržení plochy

Zvolte nástroj Text v levém panelu (ikona „A“ resp. klávesa F8) a klikněte někam do plochy vizitky. Připravený text si přesuňte ze schránky nebo rovnou napište ten váš. Já jsem zvolil rozdělení textu na dvě poloviny. V první mám jméno a zaměření. Zbytek tvoří kontakty.

Obrázek 4: Texty napsané výchozím písmem

Volbou vhodného fontu a nastavením jeho velikosti (označte textový objekt nebo některé slovo v něm a zmáčkněte Ctrl+Shift+T nebo použijte opět nástroj Text v levém panelu resp. klávesu F8) dosáhnu požadovaného výsledku. Další práci s textem se můžete naučit ve čtvrtém díle seriálu, který byl věnován textu (Inkscape - 4 (text)). Pak už jen zarovnáme textové objekty (Ctrl+Shift+A nebo ikona v horní nástrojové liště) tak, aby výsledek odpovídal naší představě.

Obrázek 5: Téměř hotová vizitka

Ještě logo

Pouze textová vizitka nepůsobí právě elegantně. Je vhodné ji obohatit o vaše logo. Pokud žádné nemáte, klidně můžete použít obrázek Tuxe z Wikipedie (http://cs.wikipedia.org/wiki/Tux); který je tam přímo ve formátu SVG, který Inkscape používá jako svůj nativní. Stažený obrázek pomocí Ctrl+I vložíte přímo do vašeho rozpracovaného souboru s vizitkou.

Obrázek 6: Vizitka včetně loga

A je to! Teď už vizitku jen uložte jako PDF, protože formát SVG pro tyto účely není běžný. A pošlete výsledek do tiskárny na rohu.

Obrázek 7: Hotová vizitka

Tip – tisk vizitek na vlastní tiskárně

Pokud chcete ušetřit nebo věříte tomu, že vaše domácí tiskárna je to nejlepší na světě, můžete se svým dílem ještě chvíli pracovat tak, aby jej pak bylo snadné vytisknout doma v teple.

Pod vizitku si vložte světle šedý obdélník (přesun objektu dospodu lze provést pomocí klávesy Page Down, nahoru zase Page Up), přesně velikosti vizitky (90 × 50 mm) a ten zarovnejte na střed stránky pomocí Ctrl+Shift+A. Vše označte a seskupte pomocí Ctrl+G. Otevřete si úplně nový soubor, který má standardně rozměry A4 (210 mm × 297 mm ale standardně uvedeno v pixelech). Pomocí schránky si do nového okna přesuňte zpracovanou vizitku (Ctrl+C a Ctrl+V).

Umístěte ji do levého horního rohu a pomocí Ctrl+D zduplikujte. Duplikát pak pomocí levého tlačítka myši a přidržení Ctrl posuňte vodorovně doprava, přesně vedle originálu. To stejné pak 5× udělejte s oběma vizitkami, ale ve svislém směru dolů. Vejde se vám tam 10 vizitek s tím, že něco zbylo na okraje. Označte levý sloupec vizitek (ideálně obdélníkovým označením) a otevřete okno s nástrojem zarovnání Ctrl+Shift+A, kde kliknete na srovnání mezer mezi vizitkami (pasáž Rozmístit).

Obrázek 8: Rovnoměrné rozmístění vizitek a ikona srovnání mezer

To stejné uděláte s pravým sloupcem vizitek. Následně je všechny označte, seskupte pomocí Ctrl+G a opět nástrojem zarovnání dejte zarovnat, tentokrát na střed stránky.

Ořezové značky

Amatérům by stačily okraje obdélníků kolem vizitek a nůžky. Pokud však chcete dosáhnout maxima, připravte si ořezové značky tak, aby na okrajích vizitky nezůstaly vytištěny nehezké čáry.

Vytvořte si černý obdélník o rozměru 5 mm na 0,3 mm. A zarovnejte jej s horní hranou vizitek. Duplikujte jej a přesuňte za pomocí Ctrl vodorovně doprava (tak, aby se okraje vizitek ani v jednom případě nedotýkal). Obdélníky seskupte a duplikujte pomocí Ctrl+D. Pomocí Ctrl přesuňte svisle dolů a zarovnejte se spodní hranou vizitek. Následně 4× duplikujte jednu z těchto dvojic a pak je všechny označte, ale neoznačte vizitky. Opět pomocí nástroje zarovnání (Ctrl+Shift+A) sjednoťte mezery mezi dvojicemi a potom tyto ořezové značky seskupte (Ctrl+G) a vyrovnejte na střed strany (Ctrl+Shift+A). Postupujte podle tohoto odstavce obdobně i při tvorbě svislých značek.

Obrázek 9: Ořezové značky

Pak už jen pomocí Ctrl a levého tlačítka myši označte a smažte jednotlivé šedé podklady vizitek (Ctrl umožňuje označit objekt v rámci skupiny). Výsledek vytiskněte na své tiskárně a potom pomocí ocelového pravítka a ostrého řezáku rozřezejte na jednotlivé vizitky. Nemusíte se bát, že si jednotlivé značky odříznete, pokud uděláte nejprve svislé a potom vodorovné řezy a budete pevně tlačit ocelové pravítko k podložce, nic takového nehrozí.

Zdrojové dokumenty

Linuxová vizitka ve formátu SVG
Sada deseti vizitek ve formátu SVG

Seriál Inkscape (dílů: 6)

První díl: Inkscape - 1 (seznámení), poslední díl: Inkscape - 6 (vizitka).
Předchozí díl: Inkscape - 5 (přechody)

Související články

Přechod z CorelDraw! na Inkscape
Scribo, scribere, Scribus
Scribo, scribere, Scribus - II
Scribo, scribere, Scribus - III
Seriál: GIMP v příkladech
Recenze: GIMP - Grafický editor pro Linux a Windows
Snímání obrazovky aneb vyfoťte si okno
GNU Lilypond - The music Typesetter - I
Geomview - váš interaktivní 3D prohlížeč
Reportáž: Blender Conference 2005, De Waag, Amsterdam
Myslíme trojrozmerne

Další články z této rubriky

VDR a DVB-T2, část 2.
VDR a DVB-T2, část 1.
Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
Syncthing

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.