Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 10:13

KDE 4.1 - megarecenze (úvod, instalace)

17. 9. 2008 | Michal Vyskočil, Miroslav Žídek
Články - KDE 4.1 - megarecenze (úvod, instalace)  

Koncem července vyšlo KDE 4.1 a my chceme zjistit, co se změnilo od předchozího vydání (4.0). Tento článek přináší dlouhodobé uživatelské zkušenosti dvou různých lidí (a ze dvou různých distribucí). Obsahuje tedy dvakrát více subjektivních dojmů než obvykle a dvakrát větší možnost flamewaru v diskusi než u běžných článků! První díl nabízí stručný úvod, instalaci a Plasmu.

Vývoj nové generace prostředí KDE - KDE4 - probíhal za velkého zájmu nejen linuxových serverů, ale i uživatelů. Vývoj a představované novinky pochopitelně vzbudily velká očekávání, takže není divu, že konečné hodnocení první vydané verze bylo velice rozpačité.

Ovšem zpět od temné minulosti 4.0, když je tu s námi již verze 4.1. Vyzkoušena byla verze KDE 4.1 (vzhledem k délce psaní tohoto článku došlo i na 4.1.1) dostupná v balíčcích pro openSUSE a Ubuntu. Názory uvedené zkratkou MV patří uživateli Michal Vyskočil (bojující za stáj openSUSE) a zkratka MŽ patří Miroslavu Žídkovi (který zkoušel (K)Ubuntu).

Předehra - proč chceme nové KDE

MV: Moje motivace se odvíjí od toho, že jsem dlouholetým a spokojeným uživatelem KDE. Nicméně také jsem zvědavý a o KDE4 se zajímám dlouho, čehož jsou mimo jiné důkazem i články zde na ábíčku. V KDE4 jsem se nejvíce těšil na nový framework pro kontrolu pravopisu, Akonadi a Telepathy - což jsou shodou okolností technologie, které jsou zatím v docela surovém stavu, takže i když jsou součástí tohoto vydání, nejsou ještě integrovány s aplikacemi. Předchozí vydání mě příliš svojí kvalitou a připraveností nepřesvědčilo, takže jsem byl zvědavý na verzi 4.1.

: Dlouho jsem používal KDE 3.5 a vždy mi na něm vadila malá podpora rozšířené správy oken. Tím myslím zobrazení všech oken najednou – a to jak na jedné ploše, tak na všech. Tedy něco podobné, co nabízí Compiz a podobné a s čím jako s „novinkou“ přišly Windows Vista. Počítač potřebuji v práci a není zvláštností mít otevřené desítky různých oken – terminály, browser, textový editor, a to na více plochách. Když se dělá více různé práce najednou, je otevřeno více terminálů a nutně potřebujete najít jeden konkrétní podle obsahu, není k zahození mít k dispozici živý náhled všech oken. Další požadavek byl na ovládání seznamu oken myší i klávesnicí – podle toho, s čím zrovna pracuji. V KDE 3.5 jsem měl nainstalovaný Compiz Fusion. Vše z toho, co jsem zde vyjmenoval, obsahuje. Když pomineme grafické legrácky typu rotující kostka apod., splňoval vše.

Problém je s tím, že jako Jabber/ICQ klienta používám Kopete. To má poměrně nepříjemný bug – když se objeví náhledová bublina a kliknete na ni, nepravidelně vám shodí Xserver. Samozřejmě i s rozdělanou prací (bublinu lze samozřejmě vypnout, ale pak se může stát, že přehlédnete příchozí zprávu). Nechtěl jsem se vracet k standardnímu rozhraní. Oželím průhlednost i rotující kostku. To jsou jen vylepšení vzhledu. Využil jsem tedy toho, že je k dispozici KDE verze 4.1. Verzi 4.0 jsem zkoušel někdy před půl rokem a nepřesvědčila mne.

Mezihra - instalace

Nechceme ctěné obecenstvo nijak nudit nezáživným a pohříchu textovým popisem instalace. Takže stručně:

openSUSE
Použijte projekt KDE:KDE4:Factory z openSUSE Build Service. Uživatelé verze 11.0 nechť kliknou na KDE4.ymp. Pro ostatní verze najdou příslušné instalační odkazy na openSUSE wiki, kde najdou i odkaz na instalaci (zatím) vývojové 4.2.
Ubuntu

KDE 4.1 se nainstaluje přidáním

deb http://ppa.launchpad.net/kubuntu-members-kde4/ubuntu hardy main

do /etc/apt/sources.list a provedením dist-upgrade (po aktualizaci zdrojů).

: Osobně doporučuji odinstalovat maximum aplikací „klasického“ KDE 4.0 nebo nabootovat do textového režimu a upgrade provést tam. Já to neudělal a upgrade několikrát spadnul na problémech se závislostmi. Ke slovu pak přišlo dpkg --configure -a v součinnosti s apt-get install -f. Co naplat, 4.1 ještě zdaleka není stabilní verze.

Hra - KDE 4.1, první spuštění

kde4.1 desktop opensuse
KDE 4.1 v openSUSE
kde4.1 desktop ubuntu
KDE 4.1 v Ubuntu

Obligátní obrázek plochy ani nedává tušit, proč se vlastně kolem celého KDE4 dělá takový humbuk. Prostě máme normální plochu, nahoře nějakou ozdobu a dole klasický panel. Nic, co bychom nemohli vidět i jinde.

kde4.1 kickoff
Nabídka Kickoff

OK, po kliknutí na to kulaté zelené (nebo modré hranaté) vpravo dole se zobrazí menu. To je, pravda, trochu nezvyklé, ale to bylo v openSUSE KDE 3.5 také a nikdo se kvůli němu nevzrušoval. Na první pohled tak působí ona revoluční Plasma až nezvykle konvenčně.

kde4.1 kmenu
Tradiční nabídka

Hra - KDE 4.1, plocha? Ne Plasma

Plasma je koncept a technologie, která spojuje plochu, panely, spouštěče aplikací a widgety/plasmoidy do jednoho. To znamená, že kdesktop, kicker, krunner, SuperKaramba - to vše je nyní Plasma.

kde4.1 plasma desktop switch
Plasma - přepínání desktopů
kde4.1 plasma desktops
Pohled na více Plasma desktopů

MV: Plasma je rovněž věc, na kterou většina uživatelů 4.0 nadávala - málo funkcí, malá stabilita, ... - ne, rozhodně se nejednalo o nejpopulárnější novinku v KDE4. Současná verze už je poněkud dál - pády nebo zamrznutí jsem nezaznamenal.

: Widgety, plasmoidy, pravá průhlednost, stíny a jiná havěť. Zkrátka to, co se označuje eye-candy. Všechny funkce, které zlepšují vizuální efekt, ale nemají žádný praktický význam – zkrátka vypadají hezky. Pro staré KDE byla něco podobného SuperKaramba. Plasma jde ještě dál. Je přímo součástí KDE. Nejsou nutné žádné další pomocné programy. O tom už ale bylo na AbcLinuxu.cz napsáno dost :-). Widgetů zatím ještě není tolik, ale časem to určitě bude jiné. Už dnes je v KDE 4.1 u přidání widgetu volba „Stáhnout z Internetu“ a u volby „Ze souboru“ najdete možnosti Superkaramba desktop theme a MacOS X dashboard widget.

: Chybí mi však stabilita, i když se situace s každým updatem (kterých je docela dost) zlepšuje. Nejčastěji jsem pády zaznamenal při ukládání nastavení nebo vypínání aplikace - a to hlavně v případě programu Kontact. Padá i konfigurační rozhraní KDE. Několikrát (naštěstí pouze v začátcích, asi 3× v průběhu 6 týdnů, během kterých si s KDE 4.1 hraji) spadl X server. Otázka je, zda se nejedná o vliv grafické karty – ovladače pro ATI mají všeobecně špatnou pověst.

kde4.1 kontact crash
Občas dopadne kontact takto

MV: S pádem X serveru jsem se nesetkal. Stabilita celého prostředí je rozhodně lepší, ačkoli musím souhlasit s tím, že si Plasma nebo jiné aplikace při pádu (anebo nestandardním ukončení) neuloží nastavení. Trochu mě to překvapuje - s pádem Plasmy jsem se setkal v jediném případě, zamrznutí X serveru jsem nezažil ani při zkoušení XRenderu a šachování s ovladači. Z komponent KDE4 je tak jediným kandidátem na titul "nejméně stabilní program" nepomukserver, který pravidelně padal při ukončování. Pravda, updatů je hodně a jsou časté. Bohužel v tomto případě ani nejsou k dispozici rozdílové aktualizace, které mohou objem stahovaných dat podstatně zmenšit, takže se docela často setkávám s hlášením podobným tomu následujícímu:

Celková stahovaná velikost: 148,8 M. Po operaci bude dodatečně využito 246,0 K.
Pokračovat? [ANO/ne]:

Panel

MV: Nahradit propracovaný Kicker není snadné. Verze 4.0 byla mimo jiné odmítána pro absenci skoro jakékoli možnosti nastavení panelu. V současnosti už nějaké existují - je možné přesouvat, přidávat panely, měnit velikost, barevné téma nebo měnit pořadí ikon. Jedinou podstatnou chybou tak zůstává fakt, že si panel nepamatuje nastavení ikon v případě pádu (či sestřelení) X serveru. Setkával jsem se rovněž s problémy při kreslení ikon, i když nevím, zda to jde na vrub jim, nebo panelu. Dále pak existuje problém s externím panelem, respektive s plasmoidy umístěnými na panelu bez pruhu úloh. Zdá se, že widgety nebo panel tuto situaci vůbec nepředpokládají a widgety jsou tedy zarovnávány opravdu podivně. Rovněž postrádám funkce Kickeru jako schovávací tlačítko nebo automatické schování. Pokud tyto funkce nevyžadujete za každou cenu, je současná podoba panelu docela dobrá.

: Panel je oproti KDE 4.0 konečně možno přizpůsobit podle potřeb. Výšku, šířku, pozici jednotlivých widgetů a možnost přidat další nezávislý panel(y). Jsem zvyklý na horní panel s ikonami nejčastěji spouštěných aplikací, a to mi KDE 4.1 umožní.

kde4.1 panel
Panel se už dá nastavovat

MV: Bohužel panel stále trpí tím, že se některé widgety (jako třeba hodiny) natáhnou přes celý panel a není možné je posunout jinam. Viz bug #164317. Hodiny se tak chovají "slušně" jen ve spojitosti s widgetem Správce úloh.

kde4.1 panel with digital clock
Ovšem některé widgety se nedají

Závěr

V tomto díle jsme se zlehka dotkli hodnocení první technologie KDE - Plasmy. V díle následujícím s tím budeme pokračovat, protože si představíme další věci týkající se Plasmy - jak se nám žije s widgety. Ovšem druhá část obsahuje také velké lákadlo - akcelerovaný KWin.

Seriál KDE 4.1 - megarecenze (dílů: 4)

První díl: KDE 4.1 - megarecenze (úvod, instalace), poslední díl: KDE 4.1 - megarecenze (KOffice a multimédia).
Následující díl: KDE 4.1 - megarecenze (Plasma a KWin)

Související články

Jaké je KDE 4.0.0
Co přináší KDE 4 - (alfaverze, porty a D-BUS)
Co přináší KDE 4 - (technologie)
Novinky v KDE 4
KDE 4.0: Plasma
KDE: tipy a triky - I (KWin)
KDE: tipy a triky - II (Konqueror)
KDE: tipy a triky - III (DCOP a KDialog)
KDE tipy a triky
Novinky v KDE 3.4
Novinky v KDE 3.5
Vylepšete si KDE
Rozhovor: Luboš Luňák o KDE
Luboš Luňák odpovídá

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.