Portál AbcLinuxu, 27. dubna 2024 16:24

První chyba a její oprava

21. 9. 2008 |
Skupiny - Kniha Jádro systému Linux - Články - První chyba a její oprava  

Máme tu první nalezenou chybu v knize (konkrétně v příkladu) a první opravu ve formě zápisu na wikistránce Errata. Než budete zkoušet příklady z knihy, podívejte se prosím na uvedenou stránku.

Oroborus (Dušan Ďurech) dal dotaz do poradny, v čem by mohl být problém, když se mu neodregistrovává číslo zařízení při zkoušení příkladu z knihy. Problém byl ve špatném argumentu odregistrovávací funkce - do příkladu se dostal tak, že jsem tutéž konstrukci použil už kdysi dávno v příkladu pro článek do LinuxEXPRESu (čili tatáž chyba byla i tam, a v březnu letošního roku už ji také někdo odhalil).

Jak chyba vznikla, to opravdu netuším - zřejmě se jednalo o chybu typu "copy&paste", tedy vzniklou zkopírováním kusu kódu z jiného místa (zřejmě z volání funkce alloc_chrdev_region()). Každopádně to potvrzuje důležitost pořádného testování kódu, zejména toho, který přijde do jádra.

Kdo bude zkoušet některý z příkladů v knize, nechť se vždy nejdřív podívá na stránku Errata, zda tam k tomu není nějaká informace. Chybovat je lidské a nikdo není dokonalý - ani já.

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.