Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 22:00

Editor VIM prakticky - I

28. 4. 2003 | Pavel Kysilka
Články - Editor VIM prakticky - I  

Znáte VIM? A schválně: na kolik procent si myslíte, že využíváte jeho možností? Na 50 %? Na 20 %? Nebaví vás už cvakat na klávesnici 2-3x více kláves než je nutné?

Na úvod

Na úvod jsem začal trochu otázkami. Skutečně tento editor má mnoho možností. Před nějakým časem jsem si myslel, že ho ovládám alespoň na 10 %, ale jeho možnosti jsou skoro neomezené. Záleží na tom, co od něj chcete. Po přečtení nějakých těch manuálů a triků vždy nabudu dojmu, že toho příliš moc neumím a možná 5 % jeho možností využívám. Jednou za čas se učím nové grify. Určitě se to vyplatí. Jednou za čas také zjistíte, že pár postupů při editaci se opakuje a že vás již nebaví jenom psát na klávesnici a dělat sekretářku. Potom vám více času a úsilí zbyde na jiné činnosti, třeba na psaní dalšího a efektivnějšího kódu. Na internetu jsem si sehnal nějaké ty návody a prošel pár konferencí a stránek věnovaných tomuto editoru.

Předpokládám, že VIM již trochu ovládáte. Tento článek by měl pomoci především těm, kdo editor jednou za den spustí a pak ho při odchodu z práce možná vypnou. Ale i začátečníci a ti, kteří ho používají občas, si přijdou na své. A nebo pokud vám vadí, že místo jednoho příkazu používáte tři. Ti, kdo o tomto editoru vědí že existuje, zde mohou vidět jeho sílu a možnosti.

Očekávám, že se umíte alespoň trochu pohybovat po textu jinak než šipkami a pomocí kláves PgUp a PgDn a že regulární výrazy budou něco, co používáte denně. Absolutní začátečníky trochu zklamu. Těm doporučím seriály od pana Satrapy na root.cz. Také jsem se z nich učil a začínat se má především od začátku. A přiznám se, že i při psaní tohoto článku jsem se ještě stihl pár triků naučit. Nicméně určitě zde mohou něco najít i uživatelé, kteří píší v něčem jiném. Alespoň možnosti tohoto editoru.

Nebudu se zde rozepisovat o programování funkcí, piškvorkách ve VIMu, mapování kláves, použítí VIMu na skriptování, registrech a značkách.

Tyto vlastnosti nepoužívám. Nějak jsem zatím nenašel důvod je používat a čas se je učit. Nerad bych zde psal o něčem, co neznám či nemám alespoň trochu odzkoušeno. Počítejte s tím, že většina věcí je z praxe a pokusím se je doplnit komentáři a kde ten či onen příkaz použít. Nečekejte příliš ucelený sled informací.

Přiznám se, že mám trošku extrémní styl editace textu. Avšak pro mě velice učinný. Ne náhodou říkám, že v jiných editorech nepracuji, protože je to málo "drsné".

Odložte myši, ruce k sobě na klávesnici (editor je stavěn na to, aby človek měl ruce u sebe a nedělal zbytečné pohyby). Seberte odvahu a maximální úsilí. Bude vás bolet hlava z velkého množství informací a prsty z nových prstokladů.

Možná se vám bude hodit naučit se psát malíčky a ovládat klávesy <ENTER> a <SHIFT>. Další pomůckou bude asi to, že se umíte pohybovat po textu pomocí h, j, k, l <CTRL+Y>, <CTRL+E>, 0, $. Skákat po slovech pomocí w, W, e, E, b, B. Výhodou je také, pokud umíte přímo změnit pomocí kláves příkazový mód na vkládací mód (I, i, a, A, R, O, o, s, S).

Nuže, ostře do toho. Počítejte opravdu s "výživnejším" textem. A jediný způsob, jak pár věcí pochytit, je zkoušet je při psaní, používat je a nebát se občas podivat do manuálu VIMu.

  1. Píšeme hned
  2. Závorky
  3. Doplňujeme cokoli
  4. Prohlížení souborů a práce s nimi
  5. Změny velikosti písmen a hodnot číslic
  6. Rychlejší pohyb v textu
  7. Spouštění a užití externích příkazů
  8. Ukládání a práce se soubory
  9. Vyhledávání
  10. Vyhledávání ve více řádcích
  11. Hledání ve více souborech
  12. Nahrazovačky
  13. Zapamatování
  14. Příkazy na příkazové řádce
  15. Formátování textu
  16. Práce s více soubory najednou
  17. Triky v bashi při spouštění editoru
  18. Sloupcové bloky
  19. Další triky
  20. Kryptování
  21. Hexadecimální a jiné hodnoty znaků
  22. Editace přes FTP
  23. Zvýrazněná syntaxe
  24. Nápověda
  25. Námět k dalšímu článku
  26. Náměty k diskusi

Píšeme hned

Ne vždy je efektivní pohybovat se po textu šipkami a přepínat se mezi jednotlivými módy pomocí kláves <Ins> <Esc>. Jednotlivé módy lze měnit podstatně rychleji. Pro použití těchto zkratek musíte být vždy v příkazovém módu.

Závorky

Ti, kteří dělají v php, mohou navíc skákat po html tazích, značkách <? ?> a klíčových slovek typu if a else. I když není nad závorky a toto hodnotím jako jeden z rozmáhajících se neduhů php.

Doplňujeme cokoli

Zde se pracuje ve vkládacím (insert) módu.

Prohlížení souborů a práce s nimi

Změny velikosti písmen a hodnot číslic

Rychlejší pohyb v textu

Spouštění a užití externích příkazů

Ukládání a práce se soubory

Vyhledávání

Ti, co znají sílu regulérních výrazů, tak přes ně i vyhledávají. Případně pojmenovávají ve zdrojácích celé struktury tak, aby se jim dobře i následně lépe vyhledávalo a nahrazovalo. Ideální je mít zapnutou volbu set incserach. Pozor ale na ni. Vyhledávání ve větších souborech může trošku trvat a především, pokud píšete části hledaného výrazu, tak VIM okamžitě hledá. Na příklady vyhledávání si vezmu všelijaká slova. Podobnost s čímkoli je čistě náhodná.

Vyhledávání ve více řádcích

Víceřádkové vyhledávání. Tady už začíná to pravé vyhledávání a používání regulérních výrazů.

Hledání ve více souborech

Nahrazovačky

Asi znáte. Jeden ze značných spořičů práce. Pokud se něco třikrát a více opakuje, nahrazuju. Nemá smysl něco bezhlavě bušit do klávesnice. Ale je dobré koukat na to, co nahrazujete a zálohy nejsou od věci. Smazat zálohy potom můžete vždy. Někdy je to hodně nebezpečné. Dá se takto ušetřit mnoho práce anebo i vytvořit hodně zajímavých náhodných chyb ve zdrojovém kódu.

Zapamatování

Příkazy na příkazové řádce

Formátování textu

Práce se s více soubory najednou

Triky v bashi při spouštění editoru

Sloupcové bloky

Rozdíl je především v označené oblasti ve vizuálním režimu. Pracujete ve sloupcích.

Případy využití:

Další triky

Kryptování

Hexadecimální a jiné hodnoty znaků

Editace přes ftp

Zvýrazněná syntaxe

Nápověda

Tou se zde nechci příliš zabývat. Zde jen napíši, že obvykle stačí zadat v příkazové řádce :h <nejake slovo>, část výrazu, nějakou klávesovou zkratku. A většinou to editor najde. A nebo ji lze vyvolat pomocí <F1>.

Námět k dalšímu článku

Náměty k diskusi

Cniry 'Tbyqrasvfu' Xlfvyxn
Vg?

Související články

Editor VIM prakticky - II
Kvíz: Co víte o Vimu?

Odkazy a zdroje

www.vim.org
školičky od pana Satrapy
Vim Book
online vyhledávání v dokumentaci
FAQ

Další články z této rubriky

VDR a DVB-T2, část 2.
VDR a DVB-T2, část 1.
Šifrovaný Proxmox VE 6: ZFS, LUKS, systemd_boot a Dropbear
MapTiler – proměňte obrázek v zoomovatelnou mapu
Syncthing

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.