Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 21:22

GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)

2. 10. 2008 | Martin Picek
Články - GNOME 2.24 (nové možnosti starých aplikací)  

24. září vyšlo nové vydání GNOME – verze 2.24. Tímto článkem počíná série věnující se změnám, které uživatele čekají. První díl se zaměřuje na novinky v aplikacích, které jsou v GNOME již několik verzí.

Úvod

Celkem by se mělo jednat o šest článků, jež postupně proberou tato témata:

  1. novinky v aplikacích, které nejsou v tomto vydání nové (tento článek)
  2. aplikace, které jsou v tomto vydání nováčkem
  3. změny ve vývojářské platformě GNOME
  4. česká lokalizace tohoto vydání – rozhovor
  5. změny, které se do vydání 2.24 již nedostaly
  6. závěrečné shrnutí

V tomto článku budou na řadu postupně přicházet všechny aplikace podle toho, k jaké oblasti používání patří.

Práce se soubory

Jednou z nejdiskutovanějších novinek vydání 2.24 jistě bude podpora karet ve správci souborů Nautilus. Na té je zajímavé, že si o ni někteří uživatelé velmi hlasitě (a dlouho) říkali, ale vývojáři Nautilu ji stále neimplementovali. Jestli po ní byl takový hlad, jak se mohlo zdát z některých diskuzí, se uvidí až časem. Rozhodně je ale dobře, že byla naprogramována, neboť ti uživatelé, kteří o ni nestojí, ji nemusejí používat – a zbytek potěší.

Chování karet v Nautilu je přesně takové jako u jiných aplikací Gnome s jejich podporou (například Epiphany nebo Gedit).

Vývojáři mají nicméně na svědomí i další změny. Soubory lze v Nautilu prohlížet pomocí nového pohledu označeného jako „kompaktní“. Ten se přidal ke stávajícím pohledům (ikonkový a seznamový) a snaží se uspokojit především uživatele zvyklé na jiná prostředí, resp. jiné operační systémy. Při kompaktním pohledu se soubory neřadí primárně do řádků, ale do sloupců a okno se posouvá pomocí vodorovného posuvníku.

Dále se v liště Místa u výměnných médií (např. CD nebo DVD) zobrazuje ikonka umožňující tato zařízení rychle odpojit (dříve bylo třeba jít do kontextového menu). Také byl vylepšen adresní řádek, položky v Koši je možné pohodlně obnovovat do jejich původních adresářů a při hledání souborů lze užívat více regulárních výrazů.

Se soubory bezesporu souvisí i správce archivů File Roller. Ten přinesl velmi pěknou novinku – do archivů lze v prohlížeči souborů nebo na ploše přetahovat soubory a adresáře tak, jako by se jednalo o obyčejný adresář. Archiv tak lze snadno plnit novými objekty a není třeba kvůli tomu otevírat hlavní okno aplikace File Roller.

A do třetice o souborech. Analyzátor využití disku Baobab umí od verze 2.24 vizualizovat využitý prostor také prostřednictvím „stromového“ grafu (kromě stávajícího kruhového).

gnome 224 nautilus gnome 224 baobab

Multimédia

Vývojáři přehrávače filmů Totem se zaměřili především na vylepšení stávajících vlastností a funkcí.

Polepší si například uživatelé digitálních televizí – Totem nyní umí pracovat s vícenásobnými tunery DVB. Zkvalitněna byla i práce s dálkovými ovladači využívajícími infračervené záření, především ohledně jejich konfigurace. Ta by nyní měla být u většiny ovladačů zcela automatická.

Potěšeni budou také uživatelé YouTube. Totem od této chvíle totiž zvládá zobrazovat videa z tohoto portálu ve vysokém rozlišení a navíc je také možné přímo z Totemu otevřít webovou stránku, na které se video nachází.

Poslední vylepšená starší funkce se týká titulků: přibyla možnost používat titulky umístěné na vzdálených počítačích (neuložené na místním disku).

Do Totemu však přibyla i zcela nová funkce – sledování internetového vysílání BBC.

Eye of GNOME, neboli prohlížeč obrázků, má ve verzi 2.24 k dispozici první přídavné moduly. Jedná se sice spíše o drobné moduly (např. možnost aktualizace obrázku), nicméně jejich hlavním cílem je povzbudit vývojáře k vývoji dalších modulů.

gnome 224 eog

Aplikace Cheese je jednou z těch, které byly ve vydání 2.22 nové. Od té doby uběhlo již půl roku a na Cheese se zatím pilně pracovalo.

Pozitivní změny lze pozorovat zejména v liště s náhledy. Do lišty přibyl posuvník, který je známý například z Eye of GNOME. Také je z lišty možné snímky a videoklipy odesílat nejen elektronickou poštou (jako tomu bylo dříve), ale i přes různé sítě jako například Jabber (jedná se o standardní dialog „Odeslat…“ z Nautilu).

Další novinky se týkají nastavení: odpočítávání lze vypnout a u kamer je možné nastavit rozlišení. Nádavkem Cheese přidává možnost zobrazit aplikaci přes celou obrazovku.

Web, komunikace a kancelář

I přes původní plány (více informací bude k mání v některém z příštích článků) se webový prohlížeč Epiphany dočkal spíše jen drobných, ale i tak sympatických změn.

Nejzajímavější z nich je bezesporu vylepšení adresního řádku. Adresní řádek nyní používá technologii gRegex, díky níž je mimo jiné možné vyhledávat v záložkách i na základě podřetězců (takže se zápisem výrazu „buntu“ vyhledá i „ubuntu“ atd.).

Prohlížeč dokumentů Evince dostal do vínku jednu novou funkci: pokud je otevřený dokument, který se v průběhu prohlížení změní, automaticky se načte jeho nová verze. To znamená, že pokud uživatel například vytváří dokument v nějakém textovém procesoru a má jej zároveň otevřený v Evince, dokument se mu načte znova vždy, když jej uživatel v textovém procesoru změní.

Zato osobní správce Evolution nabízí hned několik novinek.

Zaprvé bylo vylepšeno uživatelské rozhraní – některé nabídky byly přepracovány, například v okně vytváření nové zprávy, takže jsou teď přehlednější a nabízejí více funkcí.

Dále je nyní možné mít adresáře kontaktů uložené na serverech WebDAV nebo na službě Google (pokud tam má uživatel účet, samozřejmě).

A nakonec byly přidány dva přídavné moduly nabízející zcela nové funkce. První z nich umí upravovat hlavičky odchozích zpráv, takže si uživatelé mohou přidat jakoukoli hlavičku buď centrálně ke všem odchozím zprávám, nebo jen ke konkrétním.

Druhý modul podporuje vytváření šablon zpráv. Uživatel si tak může definovat nějakou zprávu jako šablonu a potom ji posílat například jako „standardní odpověď“. V šablonách lze navíc používat proměnné.

Vzhled a ozvučení prostředí

GNOME 2.24 přináší zcela nové tapety na plochu. Ty byly vybrány v soutěži, jíž se mohl zúčastnit každý fanoušek GNOME. Nakonec se do nového GNOME dostalo téměř dvacet velmi hezkých tapet, na kterých je vyfotografována příroda i nakresleny abstraktní motivy.

Vzhled GNOME byl také vylepšen několika novými ikonkami v oficiálním motivu ikonek GNOME.

Velmi zajímavým počinem jsou zvukové motivy.

Dosud byly v GNOME pouze motivy vzhledu, pomocí nichž si uživatelé mohli nastavit vizuální podobu okrajů a obsahu oken a také ikonky. Nyní GNOME přichází také s myšlenkou zvukových motivů. Zvukový motiv je soubor zvuků, podobně jako je motiv ikonek soubor ikonek. Je proto možné motivy jednoduše vyměňovat.

Zvukové motivy využívají technologie libcanberra, která nejenže dává možnost seskupování zvuků do motivů, ale také vylepšuje jejich chování – „systémové“ zvuky nyní budou méně rušit, pokud právě pracuje přehrávač videa či audia.

Se zvukem souvisí i nastavování hlasitosti – tento dialog byl ve vydání 2.24 upraven tak, aby byl přehlednější a jednodušší k použití.

gnome 224 zvuk

Správa sezení

Nejzajímavější novinkou z oblasti prostředí jako celku je (z uživatelského hlediska) změněný systém odhlašování ze sezení. Do řady 2.22 bylo v GNOME okno, na němž byly dostupné všechny akce související s koncem aktivního sezení – zamknutí obrazovky, odhlášení, přepnutí uživatele, restart, vypnutí a uspání (na disk nebo do paměti).

Nyní byl tento dialog rozdělen do dvou oken. První souvisí s pouhým ukončení sezení (zamknutí obrazovky, odhlášení, přepnutí uživatele), druhý s napájením počítače (vypnutí, restart, uspání). Okna byla navíc přepracována, takže se dostupné akce zobrazují po řádcích – na každém řádku jedna. Celý dialog tak po grafické stránce ožil.

Změny nabízí také dialog nastavující rozlišení obrazovky; byl vylepšen o pěkné nové funkce. Vylepšení se týkají především uživatelů, kteří si k počítači připojují více než jeden monitor (obvykle majitelé přenosných počítačů).

GNOME 2.24 totiž začalo využívat specifikaci XRandR 1.2, díky níž je možné ve zmiňovaném dialogu více monitorů nastavit, přičemž každý monitor má své jméno. Při editaci vlastností monitorů se jména monitorů objevují v levém horním rohu každé obrazovky, aby bylo vždy zcela zřejmé, o který monitor jde.

Také vznikl applet, pomocí něhož je možné mezi monitory přepínat a nastavovat jejich vlastnosti přímo z panelu.

gnome 224 nastaveni rozliseni

Zajímavě vylepšena byla také aplikace, která v GNOME vytváří snímky obrazovek. Nyní do snímku umí zahrnout i kurzor a navíc umožňuje celý snímek uložit do schránky.

Práce se vzdáleným prostředím

Od verze 2.22 obsahuje GNOME poskytovatele (neboli server) i příjemce (neboli klienta) vzdáleného pracovního prostředí.

Příjemce vzdáleného pracovního prostředí Vinagre byl v minulém vydání GNOME horkou novinkou. Nyní sám přináší další novinky.

Uživatelé Vinagre si na panel mohou umístit nový applet, který umožňuje otevření založených spojení, otevření „místních“ spojení nebo otevření nového spojení. Praktická věc pro uživatele, kteří Vinagre používají velmi často a potřebují jej mít stále po ruce.

Změny se dostaly i k samotnému aktu připojení ke vzdálenému prostředí. Jestliže je Vinagre zobrazeno přes celou obrazovku, v horní části se zobrazuje lišta nástrojů (pokud uživatel do těch míst zajede myší). Také byla přidána podpora škálování (prohlížená plocha má velikost dle okna), klávesové zkratky Ctrl-Alt-Delete a režimu, ve kterém není možné vzdálené prostředí ovládat (uživatel je jen pozorovatel).

Poupravena byla i postranní lišta, ve které se nyní mimo záložek zobrazují i objevená „místní“ spojení.

Svým způsobem opačná aplikace k Vinagre poskytovatel vzdáleného prostředí Vino má nyní k dispozici aplikaci pro příkazový řádek vino-passwd, která umožňuje změnit heslo serveru. Jedná se o podobnou aplikaci, jako je passwd, kterou obsahují unixové operační systémy. Heslo je samozřejmě i nadále možné měnit prostřednictvím dialogového okna – aplikace vino-passwd tuto možnost jen doplnila (uživatel se například může v terminálu přes SSH vzdáleně přihlásit ke svému počítači, nastavit heslo serveru VNC a až pak se přihlásit přes VNC).

Uživatelé si nyní též mohou nastavit, že se má skrýt pozadí pracovní plochy.

gnome 224 vino

Další příslušenství

Aplikace Deskbar, jejíž místo je na panelu, přinesla několik vekých změn. Zaprvé: historie se již nezobrazuje v hlavním okně, ale v rozbalovací nabídce, zadruhé: k dispozici jsou nové vyhledávací moduly a zatřetí: byla vylepšena podpora starších modulů.

Nové moduly jsou: kalkulačka (stačí zapsat například „2*3“); hledání na Google, Google Code, Yahoo! a Wikipedii; posílání příspěvků do služeb Twitter a Identica. Moduly poskytující hledání na webu navíc disponují „našeptávačem“.

gnome 224 deskbar

Ve správci šifrovacích klíčů a hesel Seahorse proběhly změny zejména technického rázu. Většina zdrojového kódu byla přepracována, což se projevilo snížením závislosti na již běžně nepoužívaných technologiích a především na rozdělení Seahorse do dvou modulů. Prvním z modulů je seahorse, který obsahuje vše, co se týká základní funkčnosti aplikace (včetně uživatelského rozhraní). Druhý modul nese název seahorse-plugins a jeho obsahem jsou přídavné moduly do jiných aplikací (Nautilus, Gedit, Epiphany, panel) a také Seahorse Agent.

Hlavním důvodem k těmto krokům byla podle vývojářů, zcela logicky, snaha o lepší údržbu programu.

Nicméně i běžný uživatel při používání Seahorse narazí na příjemné změny. Především byly opraveny otravné chyby (například co se týče práce s okny aplikace) a také byla přidána podpora pro přetahování klíčů do okna a z okna Seahorse dle standardu XDS.

Aplikace pro tvorbu poznámek – Tomboy – nabízí dvě novinky: modul pro aplikaci Tasque (správa úkolů) a možnost vytvářet nové sešity přímo z nabídky výběru sešitu. Poznamenejme, že Tomboy nerespektuje číslování verzí GNOME; GNOME 2.24 odpovídá Tomboy 2.12.

A konečně aplet poskytující hodiny má nyní velmi výrazně zlepšené přidávání nových lokalit.

Zpřístupnění

Docela velké věci se udály v oblasti zpřístupnění GNOME.

Kvalitnější podpory se dočkala vstupní zařízení: klávesnice a myš. Pomocí klávesnice se lze nyní pohybovat i po jednotlivých ikonkách v oznamovací oblasti, což dříve bohužel nešlo, a „zpřístupněná“ myš nyní podporuje práci na více obrazovkách a také vykresluje provedená gesta.

Usilovné práce probíhaly i na odečítači obrazovky Orca.

Pracovalo se například na lepší podpoře aplikací z GNOME i aplikací třetích stran, což se projeví například u OpenOffice.org, produktech společnosti Mozilla nebo u aplikacích založených na technologii Java. I proces čtení doznal změn: syntetický hlas je vybírán automaticky na základě preferovaného jazyka, byla angažována technologie ARIA a vůbec je odečítání obrazovky kvalitnější.

Závěr

Odstavce výše se snažily podrobně popsat většinu změn, se kterými se uživatel může setkat. Samozřejmě se nejedná o úplný výčet – nebyly například zmiňovány opravy chyb nebo opravdu drobná vylepšení.

Poznámka redakce: Článek byl původně napsán pro Gnome-Cesko.cz.

Související články

GNOME 2.20 nepřináší revoluci, ale drobné poctivé změny
Linus versus GNOME
Přehrávače hudby pro GTK+ a GNOME
Rozhovor: Miguel de Icaza - I (Mono)
Rozhovor: Miguel de Icaza - II (Gnome)
Rozhovor: Miguel de Icaza - III (Gnome a KDE)
Rozhovor: Miguel de Icaza - IV (GConf)

Odkazy a zdroje

Komentáře ke GNOME 2.24 1 – nové možnosti starých aplikací

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.