Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 00:44

Stručná historie OpenOffice.org: Jak se hvězda otevřela

21. 1. 2009 | Jana Budinská
Články - Stručná historie OpenOffice.org: Jak se hvězda otevřela  

V říjnu vyšla už třetí major verze nejpoužívanějšího svobodného kancelářského balíku OpenOffice.org a v listopadu následoval i jeho komerční bratříček, devítka StarOffice. Pod ním je podepsaná firma Sun Microsystems, známější spíš programovacím jazykem Java, operačním systémem Solaris, který má rovněž open-source verzi – OpenSolaris, IDE Netbeans nebo v poslední době akvizicí MySQL.

Ani StarOffice nevznikl přímo v Sunu. Ten jej koupil od německé společnosti StarDivision v roce 1999 a během jednoho roku uvolnil většinu zdrojových kódů pod licencí LGPL a sunovskou SISSL. Cílem bylo vytvořit podmínky pro vznik opensource vývojářské komunity a nového projektu, který byl nazván OpenOffice (kvůli kolizím ochranné známky bylo přidáno koncové .org a stránka s touto adresou byla spuštěna 13. října 2000). Verze 1.0 vyšla prvního ledna 2002.

StarOffice je od verze 6.0 postaven na kódu OpenOffice.org a kromě něj obsahuje některá rozšíření chráněná autorskými právy (např. písma, obrázky či šablony). Cílem kroků Sunu bylo vytvořit alternativu k Microsoft Office, neboť ten není portován na jejich operační systémy. Od verze 8.0 StarOffice plně používá a podporuje otevřený souborový formát OpenDocument a stejně jako OpenOffice.org je v současnosti k dispozici i pro Mac OS X.

My všichni jsme OpenOffice.org

OpenOffice.org měl sice hlavně zpočátku své mouchy, jako plnohodnotný kancelářský balík, který by byl k dispozici zdarma, však neměl v takovémto rozsahu a kvalitě konkurenci. Vzhledem ke stoupající popularitě a otevřené licenci, pod kterou byl šířen, začaly vznikat desítky kancelářských balíků postavených na OOo a některé už existující se rozhodly také přejít na jeho kód a jen dodat nějaká vlastní specifika. Většina těchto derivátů se objevila před rokem 2005 a se změnou licence u verze 2.0 a vyšších opět zanikly. Mezi významnější stálice patří NeoOffice, přizpůsobený pro Mac OS X, z kódu OpenOffice.org vychází také Lotus Symphony od IBM s přejmenovanými základními součástmi a přepracovaným uživatelským rozhraním. Linuxové veřejnosti se s vydáním openSUSE 11.1 připomněl novellí údajně urychlený Go-oo (openSUSE 11.1), narazit můžeme i na českých stránkách s freewarem např. na OxygenOffice Professional a další a další.

Velká část derivátů je zaměřena na podporu specifických jazykových a lokalizačních požadavků. Čína, která má vedle Red Flag Linuxu i Red Office, nad nímž vznikla podle distrowatch.com rovnou i celá distribuce Red Office Linux, nebo např. NextOffice či WPS Office. Naši polští sousedé mají hned několik derivátů OpenOffice.org: projekt OpenZone, OpenOffice.ux.pl nebo OpenOfficePL, který je nabízen v několika verzích, které se liší množstvím dodatkových aplikací či šíří podpory operačních systémů.

Českou komerční odrůdu představuje OpenOffice.org Software602 Edition neboli 602Office. Společnost Software602, na jejíž produkty si ještě možná pamatujeme z dob začátků rozmachu počítačů u nás, přidala k základnímu balíku svou relační databázi 602SQL, e-mailový klient Thunderbird s plánovačem, vlastní šablony či galerii obrázků.

Milníky

1.1 (září 2003)

Samostatný článek: Novinky v OpenOffice.org 1.1.

Verze 1.1 přinesla rychlejší start, možnost exportu do PDF i flashového formátu SWF nebo práci s Docbook XML. Mezi další vylepšení patřila lepší podpora jazyků jako čínština, hebrejština nebo arabština (včetně různých směrů psaní), zlepšení kompatibility s MS Office formáty nebo podpora pro formáty používané v mobilních zařízeních jako Pocket Word, Pocket Excel či palmovský AportisDoc.

2.0 (říjen 2005)

Samostatný článek: Novinky v OpenOffice.org 2.0.

Ve verzi 2.0 změnil OpenOffice výchozí formát na OASIS OpenDocument XML, tedy známé .odt, .ods apod. (možná si ještě vzpomeneme na výchozí formát jedničkové řady, .sxw, .sxc aj., neboli Sun XML Writer, analogicky Calc atd.). Došlo k dalšímu vylepšení PDF exportu a zdvojnásobení maximálního množství řádků v Calcu. Vzhled oken OpenOffice.org se přizpůsobil desktopovému prostředí a byl přidán další prvek, aplikace Base, tedy prostředek pro tvorbu a správu jednoduchých databází. Přibyla také obnova dokumentů po pádu aplikace.

3.0 (říjen 2008)

Samostatný článek: Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku.

Největšími novinkami poslední major verze jsou podpora pro Mac OS X (bez nutnosti instalace X11), OpenDocument verze 1.2 a možnost importu z OpenXML formátů MS Office 2007. Vylepšení se dočkaly grafy, ořezávání obrázků či poznámky ve Writeru, zvýšil se pro změnu maximální počet sloupců v sešitu OpenOffice.org Calc. Sešity Calcu je nově možno sdílet pro více uživatelů. Zlepšila se práce s formátem PDF – plugin od Sunu umožňuje otevřít PDF pro úpravy v OpenOffice.org Draw a ještě zajímavější jsou hybridní PDF, dokumenty obsahující jak PDF, tak i původní verzi před exportem ve formátu OpenDocument. Kdekoli tak můžete dokument otevřít, upravit a znovu exportovat.

OpenOffice.org byl rovněž opět vylepšen po grafické stránce a dočkal se jak nové splashscreen, tak nové sady ikon. Po spuštění (pokud nespouštíte přímo konkrétní aplikaci z balíku nebo neotevíráte konkrétní soubor) se navíc objeví startovací centrum, kde máte na výběr ze všech modulů OpenOffice.org, možnost otevření existujícího souboru nebo šablony. Writer umí zobrazovat více stránek najednou; lze je oddalovat či přibližovat (a tím měnit počet zobrazených stránek) lupou, na výběr je i režim zobrazení „kniha“. Změn doznala i práce s poznámkami (např. poznámky různých uživatelů v jednom dokumentu jsou barevně rozlišené) a rozšíření OpenOffice.org můžou být instalována jak pro jednoho uživatele, tak pro všechny uživatele naráz (správcem systému).

Verze 3.0 zaznamenala jen za první týden 3 miliony stažení, z toho 80 % verze pro Windows, linuxové verze bylo staženo 221 000 kopií. Celkový počet stažení OpenOffice.org jen z hlavní stránky projektu už činí více než 135 milionů (údaje na stránkách openoffice.org z října 2008).

Co bude dál

Vývoj se samozřejmě po vydání verze 3.0 nezastavil. Jedenáctého prosince proběhlo zmrazení kódu pro bugfix release 3.0.1, který vychází právě v těchto dnech (15. ledna 2009). Příští feature release bude 3.1. Mezi plánované novinky patří možnost odpovídat na poznámky, prohledávání poznámek, nadtržený text, podpora pro WebDAV pro Mac OS X, vylepšení práce se šablonami, lepší práce s balíky, package pools nebo zvýrazňování SQL syntaxe a podpora pro MySQL v OpenOffice.org Base.

Pro release 3.1 bylo 18. prosince provedeno zmrazení uživatelského rozhraní a návrhu vylepšení (UI/Feature freeze), vydání je plánováno na 26. března. Další verze, 3.2, má vyjít v září 2009.

Související články

Novinky v OpenOffice.org 3 - malé představení velkého balíku
Novinky v OpenOffice.org 2.0
Novinky v OpenOffice.org 1.1
Rozšiřujeme OpenOffice.org
Propojení OpenOffice.org s databází
Tvorba databázových formulářů v OpenOffice.org
TextMaker versus OpenOffice.org Writer
Seriál: Příručka OpenOffice 1.1
Knihy: OpenOffice.org WRITER a CALC

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.