Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 07:42

Mandrake 9.1 GPL set

5. 6. 2003 | Stanislav Musil
Články - Mandrake 9.1 GPL set  

Co najdete v této sadě 4 lisovaných CD, které vznikají v České republice?

Obsah GPL setu

První tři CD jsou instalační. Čtvrté CD je bonusové s velkým B. Nedílnou součástí nového GPL setu se stal tištěný manuál. Je to příjemná věc hlavně pro uživatele, kteří se s Linuxem teprve seznamují a ještě nemají takovou zručnost při jeho instalaci a konfiguraci. Manuál obsahuje na svých 92 stranách všechny potřebné informace jak postupovat při instalaci a těsně po ní.

Tištěný manuál - kapitola sama pro sebe

Začínajícím uživatelům bych ho doporučoval přečíst ještě před tím než sáhnou po instalačních CD. Vyhnou se tak zbytečným nervy drásajícím situacím. A teď co tam najdeme. Manuál začíná tím, co bychom měli udělat před instalací Linuxu a jaké požadavky bude mít na hardware našeho počítače. Je tu i kapitola o odstranění Mandrake Linuxu z disku. Pak se manuál věnuje podrobně samotné instalaci. Je tu rozepsána instalace z různých médií (CD, diskety, ftp, http, nebo i NFS). Následuje kapitola o prvním startu a prvním přihlášení do systému. Vysvětleny jsou základy práce v grafickém prostředí KDE. Bohužel popis druhého velikána v grafických prostředích budete hledat marně. GNOME popsán není. Následuje kapitolka pro uživatele Windows a odpovědi na jejich nejčastější dotazy aneb kam zmizel disk C:\. Nezapomělo se ani na ovládací centrum Mandrake a jeho hlavní možnosti. Manuál uzavírá kapitola s odkazy na zdroje informací na internetu a rejstřík. Manuál je doplněn spoustou černobílých obrázků.

Tištěný manuál je k dispozici i v elektronické podobě na bonus cd. A nebo ke stažení zde (.zip, 12MB).

Inst. příručka Inst. sada CD

Instalace ...

Samotná instalace je velice jednoduchá a přímočará. Žádné komplikace se nevyskytly a veškerý hardware byl nakonfigurován v pořádku. Po prvním přihlášení se nás systém dotáže, jaký chceme používat výchozí window manager. A pak už můžete pracovat s novým Mandrakem. Pokud máte při instalaci nějaké potíže, tak odpověď najdete v tištěném manuálu, který provází instalací krok za krokem.

Instalace bonusových částí je také jednoduchá. Stačí vložit CD, namountovat a v adresářích si vybrat program, který chcete instalovat a zmáčknout ENTER. Pokud nejste přihlášeni jako "root", budete vyzváni k zadání jeho hesla a zbytek už obstará sám systém. Jen u Kylixu je potřeba se zaregistrovat na stránkách firmy Borland, což je zdarma. Další omezení v používání Kylixu je, že produkty či programy vytvořené s pomocí produktu Kylix 3 Open Edition je možné šířit pouze zdarma, nikoliv za poplatek!

A teď už k tomu, co na bonus CD najdeme:

Nekomerční programy na bonus CD

Komerční část bonus CD

Dokumentace na BonusCD:

Pár čísel v Mandrake 9.1

A kolik za to?

Cena kompletu tří instalačních CD, jednoho bonusového CD a instalační a uživatelské příručky je Kč 350,-. Část peněz jde přímo vývojářům distribuce. Zároveň získáváte 10% slevu při dalším nákupu na webových stránkách www.mandrake.cz.

Závěr...

Celkově se jedná o velmi vydařený GPL set, kde hlavní podíl na výhře oproti ostatním má BONUS CD. Výběr jednotlivých programů na BONUS CD je výborný a uspokojí potřeby většiny uživatelů. A hlavně potěší modemisty, kteří by např. pro vyzkoušení programování v Kylixu museli stáhnout 100MB dat. Zbytek distribuce je podobný ostatním linuxovým distribucím, které se mezi sebou liší hlavně instalátorem a konfiguračními nástroji. Oproti jiným distribucím má Mandrake výhodu v tom, že se snaží podporovat co nejvíce nového hardware. A je vhodnější hlavně pro stanice.

Související články

SuSE Linux 8.2 na desktopu - klady a zápory
Gentoo Linux 1.4
Slackware 9.0

Odkazy a zdroje

Mandrake.cz
MandrakeSoft
AbcPalírna

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.