Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 14:49

Optimalizace spotřeby systému – tuned

29. 3. 2011 | Vratislav Podzimek
Články - Optimalizace spotřeby systému – tuned  

Uživatelé GNU/Linuxu si často stěžují, jak špatně je na tom jejich systém se spotřebou elektrické energie a když nabootují Windows, vydrží jejich notebook v provozu na baterii déle. Víme však vůbec, jaké jsou v současných distribucích GNU/Linuxu možnosti v oblasti Power Managementu?

Podívejme se na jeden z optimalizačních nástrojů, který umožní vyladit systém k nižší spotřebě energie - tuned. Tento nástroj vznikl v rámci projektu Fedora, ale je použitelný v libovolné distribuci GNU/Linuxu.

Architektura tuned je založena na pluginech, jež se dělí do dvou skupin - monitorovací a nastavovací. Monitorovací pluginy slouží ke sledování aktuálních provozních parametrů systému. Nastavovací pluginy tyto informace dále využívají a dle definovaných pravidel dynamicky upravují nastavení systému tak, aby byla spotřeba el. energie snížena na minimum při zachování přibližně stejné odezvy pro uživatele. V současné době existují tři páry pluginů - pro CPU, síťové karty a pevné disky. Dále tuned pracuje s ktune jehož prostřednictvím upravuje dle zvoleného profilu statické nastavení systému, především parametrů jádra.

Profily

Z uživatelského pohledu pracuje tuned s tzv. profily. Profil je sada souborů obsahujících nastavení pro ktune a tuned. V současné době existuje 9 profilů odpovídajících různým nárokům na systém jakožto i různým hardwarovým sestavám:

Pokud však někomu tato nabídka nestačí, může si vytvořit profil(y) vlastní. Každý profil má v adresáři /etc/tune-profiles svůj vlastní podadresář obsahující soubory:

Samozřejmě není nutné začínat „od podlahy“. Jednodušší variantou je zkopírování souborů některého z existujících profilů a ty následně upravit dle vlastních představ.

Použití

Základním krokem práce s libovolným nástrojem je instalace. Pokud používáte distribuci Fedora, v rámci níž projekt tuned vznikl, stačí Vám prosté

yum install tuned

V jiných distribucích si pravděpodobně budete muset poradit s trochu náročnějším postupem - stažením zdrojového kódu ze stránek projektu a instalací pomocí

make install

Ke spuštění poslouží příkaz

service tuned start

případně, chceme-li, aby byl tuned spouštěn při každém startu počítače

chkconfig tuned on

Při startu si tuned načítá soubor s nastavením, implicitně /etc/tuned.conf (lze změnit pomocí přepínače -c na libovolnou jinou cestu). Tento soubor ve formátu ini obsahuje sekce pro jednotlivé pluginy a hlavní sekci s obecnými nastaveními. Podrobněji vizte /etc/tuned.conf.

Dostupné profily lze vypsat příkazem

tuned-adm list

a následně aktivaci vybraného profilu

tuned-adm profile 'vybrany_profil'

Deaktivaci tuned provedeme pomocí

tuned-adm off

Pro další informace vizte man tuned a man tuned-adm.

Shrnutí

Pomocí tuned lze dosáhnout úspory el. energie a na noteboocích tak delší výdrže při provozu na baterii. Velikost těchto úspor je však závislá na užívaném hardware i na vhodné volbě profilu. Celý projekt je stále ve vývoji a jistě se v budoucnosti dočkáme ještě větších úspor. Pro více informací vizte http://fedorahosted.org/tuned/.


Tento článek vznikl v rámci bakalářské práce Vratislava Podzimka.

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.