Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 04:58

TVtime - tak trochu jiná televize

22. 7. 2003 | Michal Semler
Články - TVtime - tak trochu jiná televize  

Program využívající post-processing pro kvalitní zobrazení televizního signálu z tv-karty.

Každý, kdo jednou nainstaloval televizní tuner, ví, že obraz, který dává, není oproti klasické televizi ideální. První nainstalovaný program je v naprosté většině případů xawtv. Tento program je naprostou klasikou a naleznete jej nainstalovaný snad na každém počítačích s Linuxem a televizním tunerem. Má ale několik much, kvůli kterým začne časem většina uživatelů hledat alternativy. Mezi hlavní vady na kráse patří obraz tahaný přímo z televizního tuneru bez jakéhokoliv postprocessingu. To způsobuje, že kvalitní obraz dostanete jen v oblasti s dostatečně silným signálem. V těch méně pokrytých oblastech musíte hledat o trochu kvalitnější software s podporou postprocessingu obrazu. A přesně o to se snaží projekt TVtime.

Projekt TVtime je v relativně rané fázi, a proto jeho komfort nastavení není vůbec ideální. Postrádá jakékoliv menu s přehledným nastavením kanálů, vše se konfiguruje přímo z příkazové řádky a pomocí přepínačů při spuštění. Přehledné menu je ale plánováno v některé z dalších verzí. Zkusme si proto TVtime přeložit a nastavit. K nastavení TVtime budeme potřebovat už předem nastavené xawtv, abychom si ušetřili práci.

TVtime nejprve stáhneme z jeho domovské stránky. V době psaní tohoto článku byla aktuální verze 0.9.8.5. Překlad není žádný problém a probíhá přes klasickou svatou trojici ./configure; make; make install. Dále je vhodné nastavit real time clock (modul jádra rtc). To musíme nastavit po každém startu systému, proto jej vyrobíme jako startovací skript. Jednoduchá varianta může vypadat třeba takto:

if [ -e /sbin/sysctl ] || exit 0
case "$1" in
start|restart|force-reload)
  echo -n "Writing new sysctl"
  /sbin/sysctl -w dev.rtc.max-user-freq=1024
  echo "."
  ;;
stop)
  ;;
*)
  echo "Usage: /etc/init.d/sysctl {start|stop|restart|force-reload}"
  exit 1
esac

exit 0

Nyní spusťte tvtime -f europe -n PAL a uvidíte modrou obrazovku (podobnost s Windows je čistě náhodná :). Program vytvoří ve vašem ~/ adresáři adresář .tvtime a v něm několik souborů, z nichž nejdůležitější je stationlist.xml. Do toho uloží seznam všech UHF kanálů s normou PAL, jak jsme specifikovali při spuštění. Je dobré za pomoci vámi nastaveného xawtv nalézt tu nejlepší stanici dle xawtv. Postprocesingové filtry TVtime vyladí totiž téměř vše, ale kvalita kanálu ovlivní zátěž vašeho CPU. Zvolte proto kanály stejné jako v xawtv. Takto vypadá obsah mého stationlist.xml pro Prahu, konkrétně žižkovský vysílač a vysílač TV Galaxie, kterou chytám velmi špatně, protože na ní nemám otočenou anténu.

Takto zjednodušený seznam vzniknul až editací souboru stationlist.xml, do kterého TVtime automaticky dosadí všechny kanály UHF. Musíte proto projít všechny kanály klávesovými šipkami a klávesou "r" přenést kanál na vámi zvolenou pozici nebo jej raději rovnou vytvořit ručně. Všimněte si, že TVtime umožňuje specifikovat názvy kanálů i s diakritikou.

Uznávám, že nastavit správně kanály není žádný med, ale výsledek za to jistě stojí. Doporučuji i klávesou "t" zvolit ten správný postprocesing vyhovující vašemu oku. Mně vyhovuje ten od mplayeru.

TVtime umožňuje dále z těch běžných funkcí měnit barvu, jas a kontrast klávesami F1 až F6, přes F10 skenovat obsah kanálů a mnoho dalších významných i méně významných funkcí. Celý seznam naleznete na stránkách projektu.

TVtime má také ještě jednu vadu - xawtv mi v pořádku detekuje mono/stereo. TVtime ukazuje vždy mono, i když hraje stereo. Naopak jako ohromnou výhodu vidím naprostou nenáročnost na výkon CPU. Xawtv chce při fullscreen módu 0.4 load average, TVtime si vezme na mém P3 733 MHz 0.02. Při okenním módu se ukazatel load average na mém systému ani nezvedne.

A teď několik obrázků. Vybral jsem reprezentativní vzorky výkonu postprocesingových filtrů a snad pro všechny věkové kategorie :-).

Česká diakritika v názvech kanálů jak vidíte funguje. Všimněte si ruky pana Menšíka. Malé rozmáznutí se projevuje při rychlých pohybech na všech TV kartách.

[Pozn. red.: Náhledy označené hvězdičkou (*) odkazují na obrázky větší než 200 kB.]

Zde si všiměte, jak TVtime umí narovnat a interpolací vyladit zcela roztřesený obraz. Anténa je natočena na zcela opačnou stranu. Dále je vidět, že TVtime ukazuje o 2 hodiny více oproti aktuálnímu času v systému. Ani při všem úsilí jsem to nedokázal eliminovat.

*

Jedna naše současná hvězda v Receptáři.

*

Ta samá hvězda je vidět zatímco TVtime informuje o názvu souboru uloženého screenshotu.

*

Míša Kulička aneb něco pro mladší generaci - vidíte, jak se i přes interpolarizaci zachovává plyšový povrch hračky.

*

Vysoké střídání barev a rychlost obrazu při módní přehlídce jde TVtime také slušně.

Něco pro pány aneb jak to vypadá v xawtv.

A takto vypadá podobně složitá scéna v TVtime.

*

Teletubbies pro nejmenší - TVtime má problémy s přechodem mnoha barev v sobě - na toto interpolace nestačí.

*

Ještě jednou Teletubbies tentokrát přechod barev ve slunci - jednu barvu zvládá TVtime bez problémů.

*

Úsměvem od naší rosničky se rozloučíme - není to prostě krásný obraz? :-).

*

Odkazy a zdroje

TVtime

Další články z této rubriky

Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
Linuxové foto novinky: GIMP konečně prolomil 8bit mez
DLNA v praxi: Android
Technologie DLNA na Linuxu v praxi – PS3 Media Server
Technologie DLNA na Linuxu v praxi – 1

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.