Portál AbcLinuxu, 19. března 2024 03:33

Lehce neformální reportáž z Bitcoin Conference 2011

29. 11. 2011 | Aleš Janda
Články - Lehce neformální reportáž z Bitcoin Conference 2011  

Tento víkend se v Praze konala mezinární konference o měně Bitcoin a jako jeden ze zúčastněných Čechů bych rád popsal, co tam bylo, o co vše jste přišli a také co je nového ve světě tohoto decentralizovaného platidla.

Začátek přihlašování na konferenci se nesl v duchu lehkého chaosu – po prvních přihlášených lidech přišel mail, že se možná konference vůbec neuskuteční, poté lehký problém s placením, kdy organizátorovi nebyla jasná cena pro Čechy, načež poté tiše zmizely peníze z účtu, aniž bych dostal upozornění apod. Došlo i ke kiksům, kdy účastníci dostali mail obsahující seznam mailů všech zúčastněných atd. Každopádně vstupenka na konferenci o bitcoinech byla úplně první věc, co jsem si za bitcoiny koupil, a jsem za to rád.

Obsah

Den první – socializování se

link

Pátek byl první den konference. Bylo to zajímavé v tom, že to vlastně ještě samotná konference vůbec nebyla. Na programu byly věci jako „breaking the ice & networking“, což prostě znamenalo přijít mezi hromadu neznámých lidí a začít s nimi anglicky hovořit. Přerušení bylo jen v případě „welcome speech“, a pak zase následně „continue socialising“. Z důvodu takovéhoto programu se den nekonal v místě přednášek (konferenční sál na Pankráci), ale v Hard Rock Café u Staroměstského náměstí. Tuto skutečnost jsem osobně zjistil asi až minutu před tím, než jsem vyrazil, čímž jsem si ušetřil spoustu bloudění.

V Hard Rock Café jsme měli vyčleněnu speciální místnost i s barem. Nebyl jsem si jistý, že jdu dobře, ale už z dálky vypadali lidi dost multi-kulti, mluvili anglicky a během těch několika sekund, než jsem k nim došel, jsem asi třikrát zaslechl klíčové slovo „bitcoin“. Byl jsem tedy správně. Vyzvedl jsem si cedulku a odznak a jal se konverzovat s ostatními. Struktura lidí byla pestrá – byli tam hlavní vývojáři, programátoři různých doplňků, představitel švédské pirátské strany, lidi z finanční sféry, ale i spousta nadšenců do bitcoinu, P2P sítí i svobodných technologií. Většina lidí byla kombinace většiny výše uvedeného, takže je nelze úplně přesně zařadit. Z Čechů tam byl především slush – autor historicky prvního mining poolu a také sponzor konference. Každopádně každý, na koho jsem narazil, tam byl proto, že ho bitcoiny prostě baví.

Kavárna měla být zajímavá v tom, že veškeré pohoštění mohlo být placeno i bitcoiny (proto tam přece jsme, ne?). Bohužel, jak se záhy ukázalo, z nějakého důvodu ten večer v kavárně neměli žádné funkční Wi-Fi. Tím se online placení stalo trochu těžším úkolem a většina tak prostě nakonec použila tradiční peníze. Včetně mě, což byla škoda.

Témata konverzace se točila o všem možném, co se bitcoinu týče – technologie, ekonomické aspekty, přijetí finančními korporacemi, právní hledisko věci. Většina lidí neměla angličtinu jako rodnou řeč, takže jsem jim celkem dobře rozuměl. Byli tam lidi různě technicky zaměření, někteří se rádi slyšeli, někteří zase nemluvili skoro vůbec, ale celkově jsem si pokecal dobře, naučil se mnohým věcem a poznal spoustu zajímavých lidí.

Mimochodem, můžete si tipnout, jaký byl poměr mužů ku ženám. Nebudu to nějak protahovat, z těch zhruba skoro stovky lidí jsem tam myslím nějakou ženu zahlédl, ale nejsem si jist, jestli to nebyl pouze doprovod. Zkrátka zastoupení něžnějšího pohlaví bylo bídné, podobně jako to bývá v komunitě linuxáků. Ale na to už jsem zvyklý, na letní konferenci o OpenStreetMap byl poměr velice podobný.

Konference BitCoin v Praze

Sobota – co nového ve světě bitcoinů

link

V sobotu začala konference v pravém slova smyslu. Byl to den nabitý přednáškami. Přednášející se střídali většinou po půlhodině a po několika takových úsecích začala odborná diskuse s několika přednášejícími/odborníky zároveň. Organizaci zajišťoval organizátor Mitchell Bourne a jeden z hlavních vývojářů Bitcoinu Amir Taaki – ten sám měl přednášku v úvodu. Témata se týkala všech aspektů této měny – technologických, společenských a v hojné míře také právních a obchodních. Jako červená nit se ve většině přednášek probíral fakt, proč má Bitcoin málo uživatelů:

Probírala se také otázka otevřenosti – lidé ve skutečnosti nepotřebují, aby byly peníze nějak otevřené nebo anonymní. Některé z nich to dokonce odrazuje, protože z toho mají dojem, že se jedná o něco nelegálního. Běžný člověk vůbec nerozumí výhodám svobodných systémů a v čem je Bitcoin lepší než tradiční bankovní systém. Stejně jako většina lidí naprosto nechápe rozdíl mezi „svobodný“ a „zdarma“ – ta svoboda navíc je pod jejich rozlišovací schopnost. Je tedy důležité uživatele nezatěžovat obecnými výhodami, ale vysvětlit, proč by Bitcoin měli používat zrovna oni a jakou to přinese reálnou hodnotu konkrétně jim.

Poměrně mnoho času bylo věnováno i vlivu na současný bankovní systém. Byly dávány příměry pošta → e-mail, tištěné noviny → blogy, bankovní systém → Bitcoin. Je zjevné, že současní „gate keepers“ se budou nové technologii bránit, podobně jako to bylo u mailu anebo stále probíhajícího boje nahrávacích studií proti kopírování. Někteří se tomu ale můžou přizpůsobit a bitcoin tak bude další z měn, které budou poskytovat přidanou hodnotu (např. jako prostředník, kterému důvěřují obě strany). Důležité však je, že současná finanční krize by s bitcoiny nebyla možná, resp. nemohly by nastat nynější důvody k jejímu vzniku. Tato situace Bitcoinu jako měně nahrává; lidi mají větší zájem o to stávající systém změnit.

Témata konkrétních přednášek si můžete přečíst na programu konference, vypíchl bych jen: javascriptová implementace klienta Stefana Thomase, protokol Open Transactions umožňující bezpečné obchodní transakce s různými komoditami od Camerona Garnhama, alternativní desktopový klient MultiBit od Jima Burtoba, plamennou přednášku Ricka Falvingeho ze švédské pirátské strany (ten mimochodem předpověděl rozšíření Bitcoinu v roce 2019, přičemž vycházel z potřebné doby rozšíření u obdobně průlomových technologií), poměrně zábavnou přednášku Davida Birche, zajímavou přednášku Clemense Capa, co lidem na Bitcoinu ještě chybí nebo slova Maxe Keisera, který se jako reportér rozhodl Bitcoin masivně propagovat v médiích. Také bylo podán návod na malware pro Bitcoin, který se ovšem skládal jen z ukradení souboru s peněženkou (zabezpečení tohoto souboru v posledních verzích nebylo příliš diskutováno).

Veškeré přednášky byly v jednom sále, takže nebylo nutno přecházet nebo si vybírat mezi dvěma paralelními. Oproti pátku tam bylo také více lidí; počet Čechoslováků se zvýšil na zhruba deset, i žen tam bylo více než jedna. Někteří lidé přišli jen v sobotu, zbývající dny se neúčastnili. Sál byl takřka plný, účast odhaduji na něco málo přes sto lidí. O přestávce jsem si od jednoho člověka (nebyl to výrobce) koupil jeden fyzický bitcon – minci, ve které je po odloupnutí kód, po jehož zadání mi provozovatel pošle 1 bitcoin. Cena za tuto věc byla 2 bitcoiny. Užitná hodnota této mince je mizivá, nicméně mince jako taková je na pohled velice hezký suvenýr.

  • Po skončení mohli lidé zajít do Brmlabu. Pokud nevíte co to Brmlab je, tak je to místo, kde se fyzicky setkávají různí chytří mladí lidé, často studenti nebo doktorandi, a tam technicky bádají na svých projektech. Mají tam spoustu úžasných hraček, jako třeba 3D tiskárnu, ultrazvuk, mikroskop, různá snímací zařízení a spoustu věcí, které většinou vytvořili sami, dělají pro to software a prostě si s tím hrají. Také tam mají minisamoobsluhu (brmbar), ve kterém je možno platit i pomocí bitcoinů (použil jsem). Ten večer tam bylo docela plno, ale o Bitcoinu se bavili lidé jen zčásti – většina si hrála s těmi úžasnými věcmi, co tam měli.
  • Konference BitCoin v Praze

    Neděle – hádanka v centru dění

    link

    Neděle se podobně jako pátek vyznačovala tím, že vlastně také žádná konference nebyla. Na rozdíl od pátku to ale bylo ještě pestřejší – nikdo nevěděl, kam má vlastně druhý den jít. Provozovatel si totiž vymyslel takovou hru. Po příchodu první den každý vyfasoval cedulku, kam nalepil své jméno a pak přidělený QR kód. Ty QR kódy se dávaly náhodně, neměly žádnou spojitost se jménem. Měl to být právě klíč k tomu, kde se sejdeme v neděli (a měla tam být nějaká výhra). Pokud člověk přečetl dostatek QR kódů (a tedy se dostatečně socializoval s ostatními), měl na tu šifru přijít. Bohužel, tuto hádanku jsem nerozluštil, na všech QR kódech, co jsem viděl, byly krátké vzkazy a odkazy na sponzory (např. já měl „Tell me what you think at http://www.chyp.com/media/blog/“), kde jsem ale nenašel žádné indicie, nic, co by mohlo mít souvislost s nedělí. Co jsem se ptal v sobotu večer, nikdo nevěděl, kde bude příští den pokračování.

    Protože jsem také nic nevymyslel a další pevný bod byl až oběd, rozhodl jsem se, že si prostě v neděli trochu pospím. Zřejmě byla šifra těžší než pořadatelé předpokládali, takže během dopoledne udělali náhradní. Na Twitter umisťovali fotky různých částí centra Prahy s úkoly typu „najděte kde to je a přečtěte páté písmeno druhého slova“. Dohromady to mělo dát nějaké slovo. To mě zaujalo, a protože jsem většinu míst znal, začal jsem zuřivě googlit fotky, kde bych to mohl vidět rovnou (našel jsem i dvě fotky, u kterých jsem nevěděl, kde to je a co to je). Zbývala asi tři písmena, která najít nešla a vyhaluzit (tipnout si) se mi nic rozumného nepodařilo. Nezbývalo tedy než vylézt z pelechu a vyrazit do terénu. Zbývající písmena jsem snadno dohledal a z notebooku ze Staromáku poslal odpověď.

    Mezitím jsem šel na oběd, kde byli ostatní (ti pravděpodobně šifru vzdali úplně). Dlužno dodat, že spousta lidí z předešlých dnů chyběla. Skoro bych řekl, že kdo přišel v pátek, nepřišel v neděli, a tak na obědě byli ti, které jsem ještě moc neznal. Oběd probíhal podobně jako páteční večeře, konverzovalo se o všem možném. Vedle mě byla dvojice, která se hádala o to, kde je hranice svobody a co je přípustná cenzura, a toto téma je rozohnilo natolik, že kdyby měli po ruce nějaké kordy, nemuselo by to dopadnout dobře. Po obědě kdo chtěl, šel ještě do Brmlabu. Protože už se ale pomalu vytrácel i ten zbytek domů a v Brmlabu jsem byl předešlý den, s ostatními se rozloučil a šel domů taky.

    A mimochodem – ačkoli jsem šifru nerozluštil správně, byl jsem nejblíž výsledku (pokud vůbec ještě někdo hrál), takže voilá, výhra 10 bitcoinů je moje :-) Každopádně byla konference zajímavá, až na úvodní kiksy dobře zorganizovaná, a jestli bude příště, půjdu zas.

    Fotografie: slush a WeUseCoins.com.

    Související články

    Decentralizovaná kryptoměna Bitcoin

    Další články z této rubriky

    LinuxAlt 2013
    LinuxDays 2013
    Akademy 2013
    Openmobility 2013
    LinuxAlt 2012

    ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.