Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 01:40

Cinnamon – nové klasické GNOME

1. 2. 2012 | Jan Šmíd
Články - Cinnamon – nové klasické GNOME  

Cinnamon, fork chladně přijatého GNOME Shellu, nedávno vyšel ve své první stabilní verzi. Pro GNOME je šancí na znovunabytí ztracené popularity, která utrpěla právě příchodem GNOME Shellu a Unity. Cinnamon ale není dalším z pokusů o znovuvynalezení kola.

Obsah

Představuje to, o co mnoho uživatelů žadonilo už od prvního vydání GNOME 3. Evoluce namísto revoluce. Zkrátka moderní pokračování klasického GNOME. Prostředí, ve kterém uživatel rozhoduje o tom, kde a jak co bude a jak se to bude chovat.

Jak vlastně Cinnamon vznikl

link

Za počátek Cinnamonu můžeme považovat „Mint Gnome Shell Extensions“, zkráceně MGSE, která jsou součástí koncem loňského listopadu vydaného Linuxu Mint 12 neboli Lisy. Do GNOME 3 přinesly klasický panel, oznamovací oblast (tray), nabídku aplikací a seznam a přepínač oken. Výsledkem je klasické GNOME naroubované do GNOME Shellu, což působí dost nesourodým dojmem.

Cinnamon desktop GNOME Shell s MGSE GNOME Shell MATE

O měsíc později (tedy o vánocích) už internetem kolovalo množství článků a reportů oznamujících fork GNOME Shellu. Některé z nich, například ten na H-Online, se odvolávaly na „vlákno“ Another DE option for Mint 12 – Cinnamon z uživatelského fóra Linuxu Mint, kde bylo nové prostředí představeno místní komunitě. Několik příspěvků tu zanechal i Clement Lefebvre (známý jako Clem), zakladatel Linuxu Mint, Cinnamonu a release manager projektu MATE. Zmínil například to, že vývoj prostředí MATE, které je přímým pokračovatelem GNOME 2.3x, není Cinnamonem nijak ohrožen.

MATE je jiný a nabízí jiné funkce. Jednotlivá prostředí cílí na různé skupiny uživatelů a my budeme pravděpodobně podporovat obě.

Později se rozepsal i o tom, proč vlastně „forknul“ GNOME Shell. Aniž by se přikláněl na jednu či druhou stranu, prohlásil, že GNOME Shell zkrátka není tím, co on a mnozí jiní hledají. GNOME Shell i Unity jsou podle něj nová prostředí přinášející úžasnou novou technologii. Avšak kromě toho přinášejí i novou filosofii ovládání, přičemž je zde nezanedbatelné množství uživatelů, kteří nesouhlasí s tím, že na té staré bylo něco špatně. Proto byly vytvořeny MGSE. A protože vývojáři GNOME nebyli ochotni zapracovat jeho změny do GNOME Shellu, rozhodl se forknout celé prostředí a vytvořit tradiční desktop založený na nových technologiích.

Instalace

link

Od ohlášení forku do vydání první stabilní verze to trvalo další měsíc. Cinnamon 1.2 je dostupný …

Nový Shell

link

Cinnamon je alternativou ke GNOME Shellu, takže k jeho spuštění stačí klasická metoda „odhlášení-změna relace-přihlášení“. Po spuštění vás čeká desktop jakoby složený z MGSE, ale bez GNOME Shellu. Panel, nabídka aplikací, oznamovací oblast, …. Zkrátka klasický Mint, ale s GNOME 3 pod kapotou. Co všechno nám Cinnamon nabízí, se dozvíme v Cinnamon settings. Jeho spouštěč je už v základním nastavení umístěn v panelu rychlého spuštění, ale naleznete ho samozřejmě i v nabídce aplikací.

Na první „záložce“ se nachází nastavení panelu, která byla v předešlých verzích dostupná pouze přes dconf-editor. Jmenovitě je to text menu, skrývání panelu a jeho umístění (nahoře, dole, obojí). Druhá záložka je věnována formátu data, tedy způsobu zobrazení data a času v panelu a daném apletu. Na další záložce naleznete nastavení Overview neboli Činností (Activities). Jednoduše řečeno je to ta tolik nenáviděná alternativa seznamu oken. Overview lze v Cinnamonu úplně deaktivovat, nebo obohatit o malou ikonu.

Volby panelu Parametry data a času Nastavení overview Overview

Motivy vzhledu jsou obsahem čtvrté záložky. Stejně jako motivy pro GNOME Shell se i ty pro Cinnamon umísťují do adresáře ~/.themes nebo /usr/share/themes. Už z filosofie Cinnamonu (seznam oken, nabídka aplikací) je jasné, že motivy určené GNOME Shellu použít nelze. Motivy vzhledu upravené pro Cinnamon naleznete na domovské stránce projektu, stačí stáhnout archiv a rozbalit ho do jednoho z výše zmíněných adresářů. Ve výchozím nastavení vám pravděpodobně bude adresář ~/.themes chybět, takže je potřeba ho nejdříve vytvořit.

Antartika Theme Motiv Elegance Frosty Mint theme Motiv vzhledu Shine

V budoucnu na domovské stránce Cinnamonu naleznete kromě motivů vzhledu i aplety a rozšíření (extensions). Aplety Cinnamonu plní stejný účel jako aplety klasického GNOME nebo dnešního MATE. Tímto účelem je rozšiřování funkčnosti samotného panelu. Clem u nich vyzdvihuje jednotné Applet API. Vývojáři se tedy při tvorbě apletů, narozdíl od vývoje rozšíření GNOME Shellu, věnují pouze funkcím daného apletu a nemusí se zajímat o jeho interakci s prostředím/panelem. Další výhodou by měl být fakt, že nová verze prostředí nezpůsobí problémy s kompatibilitou apletu.

Aplet zpřístupnění Aplet nedávných dokumentů Aplet výměnných zařízení Aplet koše

Rozšíření Cinnamonu vznikají modifikací kódu rozšíření známých z GNOME Shellu. Sám Clem se jim v oznámení o vydání Cinnamonu 1.2 nevěnoval, ale pravděpodobně budou sloužit k obohacení desktopu tam, kam nedosáhnou applety. Tedy mimo panel. Jelikož je mnoho rozšíření GNOME Shellu určeno právě pro panel, je momentálně možné nalézt aplety i rozšíření plnící stejný účel. Nicméně přesná hranice mezi aplety a „extensiony“ se možná teprve vyjasní. Zatímco aplety pochází přímo od Clema, rozšířením se věnuje merlwiz79, správce neoficiálního PPA repozitáře Cinnamonu pro Ubuntu. Právě do tohoto repozitáře umisťuje všechna svá rozšíření. Většina z nich už se však objevila i v AURu Arch Linuxu nebo neoficiálním repozitáři OpenSUSE.

Instalovaná rozšíření Rozšíření Drive menu, Extended Places menu a klasické Places menu Sysmonitor extension Rozšíření Dock a Weather

Na záložce, kterou jsem přeskočil, se nachází nastavení správce oken (Window Manager). Stejně jako je Cinnamon forkem GNOME Shellu, je i jeho výchozí správce oken forkem jiného správce oken. Tím je, jak jinak, Mutter používaný GNOME Shellem. Fork window managera Mutter se jmenuje Muffin. A analogie nekončí. Cinnamon ani Muffin nejsou samostatné projekty. K chodu Cinnamona je potřeba mít nainstalovaný GNOME Shell (nebo Unity) a pro funkční Muffin je třeba zase Mutter.

Závěr

link

Cinnamon je pěkné, jednoduché a moderní prostředí a pro mnohé ze zarytých odpůrců GNOME Shellu bude doslova náplastí na duši. Vzhledem k rychlosti, s jakou se tento fork dopracoval k první stabilní verzi (zhruba dva měsíce), od něj určitě můžeme očekávat velké věci. Clement Lefebvre a jeho tým odvádějí skvělou práci, kterou ocení nejenom uživatelé Linuxu Mint. Kdo ví, jestli jednou Cinnamon nepřeválcuje samotný GNOME Shell.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Svět IT a burzy, umělá inteligence, Nvidia a outsourcing
Linuxové foto novinky: pozvolná evoluce
PCLinuxOS 2017.2 MATE - tak trochu zvláštní linuxová distribuce
Krátký pohled na Fedoru 25, Wayland a GNOME 3.22
Naprosto ničím nezajímavé Lubuntu 16.10

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.