Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 16:39

HW novinky: Nvidia GeForce GTX 800 již na jaře 2014

13. 12. 2013 | David Ježek
Články - HW novinky: Nvidia GeForce GTX 800 již na jaře 2014  

Trpaslíci nosící internetové pakety si štěbetají o tom, že již na jaře by měla Nvidia přijít s nástupnickou architekturou „Maxwell“. Kolik je na tom pravdy, to bude hlavní dnešní téma. Podíváme se ale i na jiná…

Obsah

Nvidia uvede „Maxwell“ v březnu 2014: ano/ne?

link

Odpověď na otázku, resp. současnou internetovou spekulaci, je jednoduchá: ano i ne.

Tohle celé je můj osobní názor: ano, Nvidia uvede „Maxwell“, ale bude to podobné jak start architektury Kepler: do desktopových GeForce mířilo nejprve (původně) mainstreamové GPU GK104, které se ukázalo konkurenceschopné Radeonům HD 7970 a obrovské GPU GK110 saturovalo řadu měsíců nejprve profesionální segment (kompletní počáteční produkce šla do superpočítače v Národních laboratořích v Oak Ridge).

Již v tuto chvíli se objevují názory, že zpráva je buď pravdivá, nebo naopak lživá, neboť výrobní proces nestihne býti připraven na obrovské GPU. S tím je totiž potíž a jasné jsou následující věci: aby nejvyšší GPU architektury „Maxwell“ bylo nejen X-krát efektivnější v poměru double-precision výkonu / spotřeby, ale také výkonu jako takového, ponese minimálně 10 miliard tranzistorů. Stávající 28nm čip GK110 jich nese zhruba 7 miliard a je na hraně toho, co se vůbec dá rozumně vyrábět (nejen z hlediska výtěžnosti, ale i absolutní hodnoty spotřeby výsledné karty). Pro nějaké to „GK210“ tedy Nvidia bude bezpodmínečně nutně potřebovat 20nm výrobní proces u TSMC a ten není připraven. Aby totiž výrobci mohli uvést grafiky s daným čipem v březnu, musel by se již touto dobou vyrábět s přijatelnou výtěžnosti, kdy se zaplatí výrobní náklady.

Druhá varianta tedy je něco jako „GK204“, morální nástupce GeForce GTX 680. Je třeba si uvědomit, že celá ta řada GeForce GTX Titan + GTX 780 + GTX 780 Ti nevznikla jen tak z dobroty srdce, ale proto, že šlo o jediný způsob, jak si Nvidia mohla, byť těsně, udržet výkonnostní vedení na AMD A jejími Radeony R9 290/290X. Vítězství má, sice za cenu podstatně vyšší, než za jakou se prodávají Radeony, ale vítězství to stále je. Jenže moc dlouho nevydrží, AMD stačí spolu s partnery uvést něco jako OC edice Radeonu R9 290X, případně v první třetině příštího roku uvést „Radeon R9 290X GHz Edition“ a Nvidia již nebude mít na stávající 28nm generaci nic, čím by to porazila.

Hardwarové novinky

Bude tedy muset udělat přesně to, co AMD: uvést ještě jeden 28nm produkt, GPU „GK204“. To stihne, to už klidně může mít ve výrobě, protože pokud má jít velký „Maxwell“ „GK210“ na trh příští rok, musí být již architektura víceméně hotova. V tuto chvíli mi tedy jako jediné možné pravdivé východisko z informace, že „Maxwell“ přijde v březnu, vychází ekvivalent Geforce GTX 680, který si prozatím nazvěme GeForce GTX 880.

Od AMD už nelze nic většího očekávat, GPU Hawaii je stropem, do kterého se na 28nm technologii TSMC pouští, dále bude již jen ladit jeho výrobu právě s ohledem na to, aby mohla uvést GHz Edition a jít tedy s takty o něco výše v rámci zachování TDP (s tím budou souviset i další optimalizace na poli PowerTune technologie – ostatně Nvidia půjde též u „GK204“ touto cestou – ladění TDP a profilů pomocí novější generace GeForce Boost.

Dokud TSMC nepřipraví 20nm výrobní proces pro obrovská GPU s více než 10 miliardami tranzistorů (pro „GK210“ to osobně odhadují spíše k 12 miliardám), resp. pro výrobu GPU o přibližně 7 až 8 miliardách tranzistorů (srovnatelné s GK110, ale díky „Maxwell“ architektuře efektivnější a výkonnější), nebude tu skutečný pokrok, skutečný viditelný skok výkonu GPU vpřed. A tento skok prostě v březnu nemůže nastat, je to příliš brzy.

Nic z výše uvedeného ale neznamená, že nebude možné případnou kartu postavenou na „GK204“ považovat za vynikající produkt. Stejný názor jsem zastával už ohledně GTX 680 a je jedno, že to GPU bylo původně cíleno do mainstreamu: stačilo k dorovnání kroku s konkurenčním hi-endem a Nvidia by tehdy byla blbá, kdyby jej shodila cenově do mainstreamu a finančně krvácela v hi-endu na tehdy z hlediska výtěžnosti špatném GK110.

1TB mSATA SSD Samsung 840 EVO

link

Jihokorejský gigant Samsung zapracoval na svých technologiích pro výrobu NAND flash čipů a jejich vrstvení do jednoho pouzdra a ejhle, máme tu nové SSD, které směle může konkurovat všem dosavadním pokusům o přibližně terabajtový mSATA počin. Když pominu obskurní dual-pcb počiny, tak nejblíže k tomu měl asi Crucial s 960GB modelem.

Samsung používá vlastní NAND flash čipy vyráběné (jeho slovy) „10-nm class“ technologií, což volně řečeno znamená něco menšího než 20 nanometrů, tedy pravděpodobně 19nm technologii. Jelikož SSD vedle vlastního řadiče (Samsung) nese jen čtyři čipy, je jasné, že zde došlo k vrstvení, konkrétně jsou zde 256GB čipy nesoucí každý celkem 16 kusů 128Gb NAND flash die.

Společnost udává rychlost čtení 540 MB/s a zápisu 520 MB/s, IOPS mají hodnoty pro tyto režimy 98 tisíc, resp. 90 tisíc. Samsung s SSD dodává software (nikoli pro Linux) Magician 4.3, který pracuje jako ramdisk a s ním prý SSD vykazuje přenosové rychlosti až 1 000 MB/s.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Klávesnice Func KB-460 se spínači Cherry MX Red

link

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Americký Func si již v názvu zakládá na čistém „funkcionálním“ designu. Jeho myš MS-3 je proto poměrně strohá (ač její LED části lze rozsvítit jako vánoční stromeček) a podobně je na tom i klávesnice. Nekonají se tak nadstandardní prvky jako třeba u Gigabyte Aivia Osmium, jsou zde jen spínače Cherry MX Red a červené podsvícení. Spínače Cherry MX Red jsou z MX rodiny ty nejtišší a nejjemnější, pro srovnání mrkněte na video:

Ale k věci, klávesnice zvládá „full N key rollover“ (což je u USB zajímavé), připojovací kabel má délku 1,8 metru a zlacený USB konektor. Spínače samozřejmě vydrží nejméně 50 miliónů úhozů. Je otázkou, jestli/kdy dorazí tato klávesnice do Česka, její cena je zaváděcích 100 dolarů s tím, že poté se zvýší na 120 dolarů. Trochu hodně, ale je to typická cenová hladina za Cherry MX (davkol(e), dodáš k tomu něco? :-).

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: bitcoinová mánie takřka vyprodala Radeony na celé planetě
Následující díl: HW novinky: poslední letošní střípky

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.