Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 13:21

HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition

21. 3. 2014 | David Ježek
Články - HW novinky: Intel podrobněji o Broadwellu, Haswellu-E i Core i7 Extreme Edition  

Intel toho v době konání GDC 2014 oznámil poměrně hodně, pročež je hlavním tématem dnešního dílu. Vedle něj se ale podíváme také na další skvělou GeFroce GTX 750 Ti a také na to, na co se těší mnozí: levné LCD monitory se 4k rozlišením. Takže bez dlouhých úvodů…

Obsah

Čtyři procesorové novinky Intelu pro letošní rok

link

V krátkosti: nová edice Pentií v rámci oslav 20. výročí této značky, Core i7 Haswell „Extreme Edition“, 14nm „Broadwell“ a nakonec také 22nm TOCK, „Haswell-E“ pro LGA2011 s podporou DDR4.

A teď podrobně (a „pozpátku“). Haswell-E je nová procesorová řada určená pro vyšší desktopovou patici LGA2011. Tam, kde dosud Intel používá Ivy-Bridge-E a stačí si jak s touto starší architekturou, tak 6 procesorovými jádry (12 HT vlákny), přinese Haswell-E celkem až 8 procesorových jader (16 HT vláken), 15 MB L3 cache, 48 PCI Express linek verze 3.0 a také podporu DDR4. A právě to poslední je důvod, proč, ač stále půjde o LGA2011, bude to celé zpětně/dopředně nekompatibilní. Čipset nových desek? Pochopitelně Intel X99.

Broadwell nám v roadmapách hodně lítá z kvartálu do kvartálu. Nicméně nyní Intel oficiálně oznamuje nejnovější platné datum uvedení, a tím je druhé pololetí tohoto roku. To stále představuje poměrně velký časový rozptyl, není z toho jasné, jestli dojde k uvedení na červnovém Computexu v Tchaj-Peji, nebo na podzimním Intel Developers Fóru, nebo třeba až před Vánoci s tím, že konkrétní první modely procesorů půjdou na trh po Novém roce v souvislosti s lednovým CESem v Las Vegas. Nechme to tedy prozatím koňovi, přeci jen jde o optický shrink vylepšeného Haswellu, který staví na zbrusu nové 14nm technologii, jíž porodit zabralo Intelu opravdu hodně času, úsilí a financí. Broadwell přinese nové instrukce a úpravy architektury, které opět o trochu zvýší IPC (počet instrukcí za takt), dostaví se ale i vylepšení v oblasti řízení parametrů za účelem snižování průměrné spotřeby a stejně tak i lepší úsporné režimy. Procesory také nabídnou při podobném TDP vyšší takty a celkový součet těchto dílčích benefitů by měl vyústit ve dostatečně lepší CPU+iGPU, než jakým je Haswell.

Inovace přinese ale letos právě ještě samotný Haswell. Intel plánuje pro něj hned dvě novinky, jednu zajímavější než druhou. V prvním případě vyslyší nářky řady uživatelů, že v desktopu pro socket LGA1150 jednoduše chybí ultimátní verze CPU s integrovanou nejvyšší grafikou se 128MB eDRAM a 40 výpočetními jednotkami, tedy křemík zvaný Haswell GT3e s grafikou Iris Pro 5200. Takový procesor se letos objeví pod označením Core i7-4770R, a to v socketové verzi.

Druhou novou verzí Haswellu bude takzvaný „Devil's Canyon“, speciální verze ručně vybíraných nejlepších CPU, které dostanou pořádný heatspreader i materiál pro přenos tepla na něj z pouzdra vlastní die. Procesor bude plně otevřen a bude určen zejména náročným overclockerům, které od zavedení oné nepěkné novinky v „Ivy Bridge“ opravdu nebavilo sundavat heatspreader a matlat meziprostor něčím jako CoolLaboratory Luqiod Pro/Ultra, riskujíce přitom zničení procesoru odlomením pouzdra die.

Tyto nové ručně vybírané procesory patrně dostanou číselné označení v duchu Core i7-4xxx a přídomek „Extreme Edition“. Intel možná spojí jejich uvedení s čipsetem Z97.

Jinak zítra tomu bude přesně 20 let ode dne, kdy se zrodilo Pentium, dnes už tedy zejména značka jako taková. Intel proto plánuje oslavit toto výročí uvedením speciální Intel Pentium Anniversary Edition, což budou procesory stávající architektury, avšak netradičně pro tuto low-end značku vybaveny možností taktování CPU a RAM nezávisle na zbytku systému.

Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky Hardwarové novinky

Nejrychlejší GeForce GTX 750 Ti má Zotac

link

Sotva jsem minule usoudil, že již lze udělat přehled zajímavých nereferenčních „Maxwellů“, vyloupl se jeden nový. Zotac dal své kartě matoucí název obsahující slovo Thunderbolt – ne, ač obsahuje fyzicky DisplayPort konektor, Thunderbolt rozhraní se v jeho rámci nekoná. Jde „j“ o nadstandardně taktovanou GeForce GTX 750 Ti, zato však VELMI nadstandardně. Z výchozích taktů GPU/Boost 1 020/1 085 MHz zrychlil výrobce tento model na 1 229/1 1320 MHz, tedy zhruba o 21 % nad standard.

GDDR5 paměti Thunderboltího modelu běží na efektivních 6,0 GHz, což je oproti referenčním 5,4 GHz o 11 % výše. V součtu tu tak máme asi nejlepší současnou GeForce skutečné generace Maxwell, třešničkou na dortu pak je třeba i ona přítomnost DisplayPortu, která není pravidlem. O kvalitě použitého GPU od Nvidie svědčí i fakt, že chladič tohoto modelu není nijak monstrózní, svými rozměry se nevymyká jiným nereferenčním kartám.

Hardwarové novinky

Tento model je aktuálně dostupný v Číně, o jiných trzích ještě není jasno.

LCD monitory se 4k rozlišením budou letos za 15 až 20 tisíc Kč

link

S touto prognózou, kterou podporuje už i aktuální vývoj cena příchod modelů s TN LCD panely, přišli analytici. Každopádně pokud hodláte zakoupiti 4k zobrazovadlo pro PC a je pro vás prioritou spíše cena než kvalita zobrazení a zorné úhly, pak právě TN technologie bude tím klíčem, který levné 4k monitory umožní.

Samsung v tuto chvíli ve výrobě 28palcový LCD monitor LU28D590D, který nabízí rozlišení 3840×2160, ale konečně také 60Hz zobrazení, nikoli nedostačujících 30 Hz. Redakce webu Hardware.info jej měla možnost vyzkoušet a vypadá to, že výrobce panelu zase o něco posunul možnost TN technologie a barevná věrnost i celková kvalita zobrazení je lepší, než by se od TN dalo čekat. Samozřejmě ale budou kulhat zorné úhly, kde specifikum TN technologie s invertováním barev od jistého úhlu prostě nemůže technologiím na bázi VA a IPS, nebo nedejbože OLED, konkurovat.

Hardwarové novinky

Výrobcem mimochodem není sám Samsung, ale firma Chi Mei Optoelectronics. Osazen je totiž LCD panel CMO M280DGJ-L30. Samsung u monitoru uvádí základní kontrast 1000:1, jas až 370 cd/m², tradiční zorné úhly 170 ° / 160 ° a odezvu 1 ms v ideální situaci přechodu šedá-šedá. Monitor disponuje dvojicí HDMI vstupů a DisplayPortem 1.2. NA trh přijde v létě za 599 €.

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.