Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 17:33

Linuxové herní novinky - duben 2015

20. 5. 2015 | Jiří Komárek
Články - Linuxové herní novinky - duben 2015  

V dubnu vyšel svobodná závodní hra SuperTuxKart ve verzi 0.9 a ekonomický simulátor OpenTTD 1.5.0, z komerčních her pro Linux konečně vyšla stabilní verze Kerbal Space Program, Age of Wonders III, The Banner Saga, Crypt of the NecroDancer, Verdun, Freedom Planet, Dungeons 2 a spousta dalších. Čtvrté linuxové herní novinky roku 2015 jsou tady.

SuperTuxKart 0.9

Po roce a půl vychází nová verze závodní hry SuperTuxKart s označením 0.9. A změn není zrovna málo. Tou vůbec nejviditelnější je přechod na nový vykreslovací engine, jenž je stále založen na původním irrlicht, ovšem přidává spoustu nových vlastností, jako je renderování pomocí OpenGL, čímž si vysloužil i nové jméno: Antartica. Nově přibyly dvě trasy - Grand Paradiso Island a Cocoa temple a většina ostatních se dočkala předělávky pro nový engine. Přibyla také nová vozítka s postavami, konkrétně Amanda, Gavroche a Sara. Pro zvlášť soutěživé typy přibyla možnost získávat on-line achievmenty, což je možné díky novému on-line login systému. Ten je provozován autory hry, kteří zároveň žádají o příspěvek na chod serveru. Skrze on-line login je možné se jednoduše spojit s přáteli a zahrát si po internetu či hlasovat pro doplňky. S rostoucí kvalitou hry však vzrostly i požadavky na její běh.
SuperTuxKart je možné stáhnout z domovské stránky hry na SourceForge.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

OpenTTD 1.5.0

Jak už to mívají ve zvyku, 1. dubna, tedy na apríla, vydali vývojáři svobodného ekonomického simulátoru OpenTTD, tentokráte již ve verzi 1.5.0. Od posledního stabilního vydání byl změněn limit pro výšku terénu, díky kterému je nově možné stavět v editoru map skutečné hory, přibyla nabídka pro normální, dvojitou či čtyřnásobnou velikost menu, což se hodí především na monitorech s vysokým rozlišením. Vylepšeny byly skripty, například ten pro práci s destinacemi zboží, které bylo přidáno v poslední verzi, stejně jako další práce s ním. Další vylepšení se týkají přistávání letadel, možnost skrývání pro nás nezajímavých vláčků či volba nastavení limitu pro výšku mostů. Vylepšena byla i grafika, kde přibyla spousta efektů a i práce s NewGRF, tedy přídavnými grafickými balíčky.
OpenTTD stahujte z domovské stránky hry

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Kerbal Space Program

Po bezmála čtyřech letech od první stažitelné verze a po dvou letech ve Steam Early Access módu nyní vychází oficiální 1.0 verze vesmírného leteckého simulátoru Kerbal Space Program. Ve hře ovládáte vesmírný program malých zelených mužíčků rasy Kerbal a vaší snahou je kosmický program dostat do provozuschopného stavu. Za tímto účelem stavíte rakety či raketoplány, snažíte se vyhnout fatálním chybám pří konstrukci a hlavně splnit požadovaný cíl v každé misi. Cesta do vesmíru ovšem není zcela jednoduchá, neboť meziplanetární fyzika je relativně komplexní a ve hře ji najdeme dost realisticky implementovanou. Přestože se jedná oficiálně o novinku, díky hratelným pre-release verzím si získala obrovskou přízeň fanoušků, stejně tak jako vysoké hodnocení recenzentů: souhrnné skóre na Metacritic dosahuje úctyhodných 89/100. A co je u počítačové hry neobvyklé, popularitu si získala i uvnitř vědecké komunity v oboru.
Kerbal Space Program seženete na Steamu za 40€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Age of Wonders III

Jedna z nejslavnějších sérií v žánru 4X strategie, Age of Wonders, se dočkala svého třetího pokračování s plným názvem Age of Wonders III. Prosnulost si získala mimo jiné svojí propracovaností, díky čemuž je pro nováčky těžší k naučení. Příběh se opět odehrává ve fantasy světě, který máte jako vůdce družiny za úkol prozkoumat a pokud možno i podmanit. Během své pouti se budete potkávat s nejroztodivnějšími rasami a královstvími a spory máte možnost řešit diplomatickou cestou či bojem. Oproti předcházejícím titulům ze série je kladen silnější důraz na postavu vůdce, čímž je do hry vnesen RPG prvek. Zcela nový je engine, na kterém je hra postavena, což je na první pohled poznatelné na vyspělejší grafice. U hry je možné hrát jak single, tak i multi-player mód, a to jak lokálně, tak on-line. U hry naleznete i map editor, stejně tak jako nástroj na tvorbu scénářů. Hra dosáhla na poměrně příznivé hodnocení 80/100 na Metacritic, podobnou oblibu si získala i mezi hráči.
Age of Wonders III naleznete na Steamu za 40€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

The Banner Saga

Taktická RPG z vikingského prostředí The Banner Saga není úplným nováčkem. Svůj debut si odbyla už začátkem roku 2013, ovšem na Linux se dostala až letos v dubnu. Příběh se točí okolo fiktivní rasy Dredge, která je vedena nenávistí vůči lidem. Ti, vedení nebojácným Bellowerem, se jim vydají na odpor. V bezpočtu tahových bojů je vaším úkolem řádění Dredge zastavit. Jelikož se jedná o první díl trilogie, na rozuzlení je třeba si ještě počkat. Ke hře je dodáván také free-to-play on-line multiplayer. Na Metacritic hra získala 80 bodů ze sta, hráči ji hodnotí ještě o něco pozitivněji.
The Banner Saga je na Steamu za 20€, na GOG se, bohužel, zatím neobjevila linuxová verze.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Crypt of the NecroDancer

Velice zajímavým kouskem je rogue-like s prvky hudebních her s názvem Crypt of the NecroDancer. Za touto velice neobvyklou kombinací se skrývá příběh mladé hrdinky s názvem Cadence, dcery zmizelého lovce pokladů. Ta se propadne do krypty obývanou Necrodancerem, který jí ukradne srdce a ona je nucena se vydat jej znovu získat. Jelikož je její srdce v zajetí, musí se kvůli přežití a možnosti bojovat proti Necrodancerovým přisluhovačům pohybovat do rytmu hudby. Soundtrack složil Danny Baranowsky, jehož muzika je ke slyšení ve vícero nezávislých hrách a filmech, ovšem hráč má možnost pustit si skladbu v mp3 ze své vlastní sbírky. Mezi kritiky sklidila hra podle Metacritic hodnocení 86/100 a navíc získala nemálo ocenění. Ovšem mezi hráči na Steamu přímo září: získala téměř 3000 kladných hodnocení, zatímco negativních pouze 30.
Crypt of the NecroDancer je na Steamu za 15€ .

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Verdun

Po roce a půl v Early Access módu byla oficiálně vydána FPS Verdun. Pokud vám název hry něco říká, máte pravdu: námětem hry se skutečně staly události bitvy první světové války u stejnojmenného francouzského města. Ve hře se vyskytují vojáci třech mocností: Německa, Francie a Británie s tím, že další dvě, USA a Belgie jsou v plánu jako volná rozšíření. Hráč se stane členem mužstva o 32 členech, která se dále dělí na menší skupiny po čtyřech. Každý člen má svůj vlastní úkol, každý tým má jiný cíl, podle vybraného mužstva i jiné schopnosti a vybavení, ale společným cílem je obrana či dobývání nepřátelských zákopů. Hra získala na Metacritic hodnocení 73/100, na Steamu ji hráči dali vyšší pozitivní hodnocení.
Verdun je k mání na Steamu za 21.50€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Freedom Planet

Freedom Planet je akční 2D arkádovka, kdy se v roli jedné z hlavních hrdinek, Lilac, Carol nebo Milla, vydáte po stopách ukradeného artefaktu, který byl na planetě zanechán havarovaným mimozemským člunem. Hra svou rychlostí připomíná starší Sonic the Hedgehog, neboť se rozhodně nejedná o oddychovku, ale naopak hráč celou dobu ve hře utíká a bojuje ve vysoké rychlosti. Kromě svých nohou může využít i jiné dopravní prostředky, které jeho pohyb ještě zrychlí nebo mu umožní se pohybovat v prostorách, které nejsou dostupné po zemi. Při boji, kdy každá z hrdinek používá jinou zbraň, je využíván systém energie, kdy hráč po úderu musí čekat, než opět může zaútočit. Systém zdraví je také tvořen metricky, kdy každé zranění odečte kousek života, který musí být následně doplněn sběrem patřičných artefaktů. Mezi kritiky hra zatím získává hodnocení od 80 do 90, hráči ji vidí ještě lépe.
Freedom Planet je k mání na Steamu za 15€ .

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Dungeons 2

Dungeons 2 je hra, jenž bývá popisována jako kombinace Dungeon Keeper a RTS. V roli pána podzemí, jehož jméno zní příznačně The Dungeon Lord, připravujete pomstu lidské rase. Z hlubin podsvětí vyvoláte nová monstra a hnáni touhou po pomstě se vydáte zničit lidskou rasu. Celou hru provází humor, který je však stejně temný jako hra sama. Odkazy na slavné knihy, filmy či seriály však čekejte na každém kroku. Hru si můžete zahrát jak sami, tak přes LAN síť či internet v kooperativním multi-playeru. Od kritiků získala hra 71 bodů ze sta, u hráčů si vede v hodnocení obdobně.
Dungeons 2 je na Steamu za 45€.

Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky Linuxové herní novinky

Letem linuxovým herním světem

Závěr

V dubnu si na své přišli milovníci všech možných žánrů, o spoustě her bylo nutné se pouze zmínit, přestože se jedná o velice zajímavé tituly. Doba, kdy nebylo o čem v linuxovém herním světě psát, je nenávratně pryč. Naštěstí.

Seriál Linuxové herní novinky (dílů: 66)

První díl: Linuxové herní novinky – listopad 2012, poslední díl: Linuxové herní novinky – květen 2018.
Předchozí díl: Linuxové herní novinky - březen 2015
Následující díl: Linuxové herní novinky - květen 2015

Další články z této rubriky

Linuxové herní novinky – květen 2018
Linuxové herní novinky – duben 2018
Linuxové herní novinky – březen 2018
Linuxové herní novinky – únor 2018
Linuxové herní novinky – leden 2018

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.