Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 22:42

Vzestup a pád Silk Road

4. 6. 2015 | Martin Stančík
Články - Vzestup a pád Silk Road  

V posledních dnech se v médiích vydatně psalo o odsouzení tvůrce webové stránky Silk Road Rosse Ulbrichta k doživotnímu pobytu za mřížemi. Pojďme se dnes blíže podívat na to, jak tento undergroundový portál vůbec vznikl.

Začátky

Před tím, než se Ross William Ulbricht rozhodl „změnit svět“, studoval fyziku na University of Texas a působil jako šéf malého e-shopu s použitými knihami Good Wagon Books. Ve svém volném čase podle svých přátel užíval psychotropní drogy. Z Good Wagon Books Ulbricht odešel v květnu roku 2010 a podle svých slov neměl tušení, co přesně bude dále dělat. Jasno měl pouze v jednom: chtěl podnikat na internetu. I když profil Ulbrichta zůstal od května 2010 nezměněn, Američan rozhodně nezahálel a 27. ledna 2011 světu - kde jinde než na fóru zabývajícím se prodejem a konzumací psychotických hub Shroomery.org - poprvé představil Silk Road. Jak je vidět ze screenshotu níže, Ulbricht se k tvorbě portálu na fóru přímo nepřiznal a namísto toho vystupoval jako anonymní uživatel, který na Silk Road „náhodou narazil při surfování na internetu.“

Silk Road

Lidé z Shroomery.org na Silk Road zpočátku reagovali skepticky, takže Ulbricht o dva dny později stejný příspěvek umístil i na fórum BitcoinTalk.org. A návštěvníci těchto stránek byli z Ulbrichtova projektu nadšeni.

Silk Road byl prvním internetovým portálem, který spojil sílu anonymní sítě Tor, digitální měny Bitcoin a šifrovacího programu zvaného Pretty Good Privacy. Díky tomu se web stal asi nejbezpečnějším místem, na němž bylo možné na internetu koupit drogy. Jak Ulbricht uvedl v roce 2012, jeho web měl být stejně uživatelsky přívětivý, jako třeba Amazon.

V květnu roku 2011 na Silk Road prodávali a kupovali drogy stovky lidí z celého světa. Ulbricht portál nijak veřejně nepropagoval, takže v té době o Silk Road věděla poměrně malá komunita kupujících a prodejců, nikoli běžní uživatelé.

Změna nastala 1. června roku 2011, kdy o existenci Silk Road informoval celý svět Adrian Chen. Pokud před Chenovým oznámením měl Silk Road stovky uživatelů, po zveřejnění článku jejich počet rychle přesáhl deset tisíc. Jelikož Ulbricht s takovou návštěvností nepočítal, web často kolaboval. A to nebyl jediný problém, s kterým se musel Ulbricht potýkat. S přílivem uživatelů se na fóru začali objevovat podvodníci, kteří okrádali nováčky, kteří se nemohli prakticky nijak bránit. Kromě toho transakce znesnadňoval volatilní Bitcoin: zatímco v červnu 2011 bylo možné pořídit jeden Bitcoin za 31 dolarů, v listopadu to již byly pouhé dva dolary.

Tvůrci stránek na problém s volatilitou Bitcoinu reagovali tak, že představili nový systém, v rámci kterého byly bitcoiny ihned po provedení platby přeměněny na dolary a po dokončení transakce automaticky přeměněny opět na Bitcoin. Díky tomu byly obě strany chráněny před nenadálými výkyvy. S tím, jak přibývali noví uživatelé, se ze Silk Road rychle stával velmi výnosný podnik.

První problémy

Několik dnů po Chenově článku dva američtí senátoři Charles Schumer a Joe Manchin zaslali dopis tehdejšímu generálnímu prokurátorovi Ericu Holderovi a agentuře DEA, v němž požadovali „okamžité podniknutí kroků k zastavení provozu sítě Silk Road.“ A díky tomu se portál samozřejmě ještě o něco více zviditelnil. Stránka byla dokonce tak populární, že uživatelé, kteří zde chtěli prodávat, museli začít platit poplatek ve výši deseti bitcoinů. Tisíce lidí po celém světě měly Ulbrichta za „hrdinu“, a tak se tento Američan začal od roku 2012 - nyní již od přezdívkou Dread Pirate Roberts - čím dál více veřejně projevovat. Na svůj blog Roberts napsal desítky příspěvků, v nichž prosazoval libertariánství a vystupoval proti státnímu aparátu.

„Válka proti drogám je jen symptomem většího problému,“ napsal tehdy Roberts. „A tímto problémem je stát.“ V únoru roku 2012 se objevil portál Armory, který byl stejně jako Silk Road postaven na anonymní síti Tor, avšak prodávaly se zde zbraně. A to se ne každému líbilo - drogy jsou jedna věc (uživatelé Silk Road na fórech vehementně propagovali jejich legalizaci), avšak prodej zbraní mezi nimi vyvolal roztržku. I když Roberts zveřejnil několik příspěvků, v nichž Armory obhajoval, po půl roce fungování portálu ukončil.

Na druhou stranu zbraně bylo možné pořídit i na Silk Road. Často se totiž zapomíná na to, že Silk Road nebyl pouze o drogách - na portálu bylo možné zakoupit široké spektrum zboží od padělaných dokumentů, přes rušičky mobilního signálu až třeba po falešné značkové oblečení.

Není divu, že se o Silk Road začala velmi brzy intenzivně zajímat policie.

Zatýkání

Policie rozhodně nezahálela. V dubnu roku 2012 provedli policisté zátah na největšího rivala Silk Road - Farmer´s Market. Tento portál taktéž využíval síť Tor, ale platby jeho uživatelé prováděli přes PayPal a Western Union. Namísto plně šifrovaného TorMailu pak Farmer´s Market používal e-mailovou službu Hushmail, jejíž provozovatelé následně vydali veškerou korespondenci policii. A stranou neměl zůstat ani Silk Road.

Prvním zatčeným uživatelem Silk Road se stal v červenci roku 2012 Australan Paul Leslie Howard, který se přiznal k dovážení drog do země. Osmého listopadu Roberts oznámil, že byl proti Silk Road podniknut zatím největší kybernetický útok. Následně se také rozšířily podvody namířené proti kupujícím na Silk Road, kteří v některých případech přišli i o tisíce dolarů.

Navzdory tomu všemu to však vypadalo, že je Silk Road nezničitelný. Neoficiální stránka portálu na Facebooku měla tisíce fanoušků a teenageři, kteří si na webu kupovali drogy, často o svých obchodech „informovali“ své přátele v příspěvcích na sociálních sítích.

Problém byl v tom, že s tím, jak byl Silk Road čím dál známější, zde začali obchodovat i amatéři, kteří často využívali ke komunikaci běžné webmaily. A prodejci se dopouštěli i dalších bezpečnostních prohřešků, když například nahrávali na Silk Road fotografie drog, aniž by z nich odstranili metadata. Problémů přibývalo.

Na počátku roku 2013 velcí prodejci i samotní administrátoři Silk Road začali dostávat e-maily od orgánů činných v trestním řízení, které jim nabízely finanční pobídky a vynětí z trestního stíhání, pokud potopí Silk Road a pokud možno i Dread Pirate Robertse.

Zátah

Během jara roku 2013 už byla FBI Robertsovi neomylně na stopě. Jak později uvedla FBI, Roberts si v tomto období za stovky tisíc dolarů objednal vraždy dvou mužů, přičemž údajnými nájemnými vrahy byli agenti FBI.

Jedna ze společností, která Silk Road poskytovala hosting, pak musela na příkaz soudu zpřístupnit servery FBI. I když všechen obsah byl ze serverů smazán, agenti FBI zjistili, odkud k nim bylo naposledy přistupováno. Tímto místem byla Laguna Street v San Franciscu, která se nacházela nedaleko Robertsova bydliště. Pro samotného Ulbrichta si FBI přišla o pár měsíců později do veřejné knihovny v San Franciscu, kde seděl se svým laptopem.

Provoz Silk Road FBI přerušila 2. října 2013. Podle obžaloby bylo na tomto portálu mezi 6. únorem 2011 a 23. červencem 2013 provedeno 1 229 465 transakcí, když si zde téměř 150 000 uživatelů z celého světa koupilo zboží od necelých čtyři tisícovek prodejců. Podle FBI se celkem prodalo zboží za 9 519 664 bitcoinů (1,2 miliardy dolarů), přičemž zisk provozovatelů Silk Road činil 614 305 bitcoinů (79,8 milionů dolarů).

I přes velkou medializaci celého případu a vysoký trest, který Ulbrichtovi hrozil, místo Silk Road brzy nahradily jiné weby jako Black Market Reloaded nebo Sheep Marketplace. Jak už to tak bývá, vidina rychlého zbohatnutí je u mnoha lidí stále silnější, než strach z doživotního vězení.

Odkazy a zdroje

DailyDot

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.