Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 05:26

HW novinky: 10nm výroba jde Intelu podle plánu

25. 2. 2016 | David Ježek
Články - HW novinky: 10nm výroba jde Intelu podle plánu  

Dnes nás čeká pestrý výběr témat. Zahájíme jej u procesorů Intel, pokračujeme přes procesory AMD, jednu zajímavou základní desku, abychom se oslím můstkem přes nové microSDXC kartičky s UHS-II rozhraním dostali ke dvěma zajímavým fotoaparátům.

Příprava mikroarchitektury Intel Cannonlake cílí na rok 2017

Zatím jde vše podle plánu, tedy alespoň podle toho posledního, mnohokrát aktualizovaného. 10nm procesory Intel jsme tu už nějakou dobu měli mít, ale co se dá dělat, buďme rádi, pokud je Intel opravdu uvede alespoň příští rok a ne později. Plán zatím takový je a vývoj výrobního procesu se zatím daří tak, že by se termín měl stihnout.

Aby bylo jasno, tak rokem 2017 se rozumí druhá polovina roku, tedy ještě jinak řečeno spíše buď sezóna back to school, nebo doba kolem podzimního IDFka. A jelikož lze očekávat, že to bude opět nejdříve v režii mobilních čipů, desktopové 10nm procesory Intel mohou klidně přijít až v roce 2018. Aktuálně totiž máme na trhu nepříliš dlouho 14nm tock Skylake, po kterém ještě přijde 14nm tock refresh Kabylake a teprve až pak přijde řada na 10nm tick Cannonlake.

S oblibou dodávám: nechme se překvapit. Zatím si Intel pluje v poklidných vodách, ale pokud by se ze 14nm AMD Zenu měla opravdu vyklubat pecka (včetně 16jádrových procesorů pro desktopy a 32jádrových pro servery), bude se Intel muset činit. Také je ale klidně možné, že AMD jen dožene zhruba generaci 14nm Broadwellu, vše je zatím nejisté, prasátko ale klidně vykrmujte korunkami dále.

AMD uvádí embedded x86 APU s podporou H.265 Main10

AMD se v mezičase před Zenem blýská dalším zajímavým APU. „Prairie Falcon“ umí hardwarovou akceleraci 10bit 4k H.265 i výstup typu HDMI 2.0, to vše v APU s TDP pouhých 10 W. Nejde samozřejmě o procesor pro desktopy ani výkonné notebooky, jde o řešení pro embedded použití na bázi architektury „Stoney Ridge“. Plně hardwarová podpora H.265 profilu Main10 (tedy 10bit barev) je něco, co IGP v procesorech Intel Skylake neumí plně hardwarově, takže zde AMD získává body k dobru. Ale použití bude relativně omezené, navíc si dovolím tvrdit, že se musí stihnout před vývojem produktů, které již budou stavět na Zenu. Spolu s Praire Falconem jde na trh Brown Falcon, což je vyšší 15W řada, a také řada G-Series LX Family.

HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

Gigabyte 990FX-Gaming, AM3+ pro rok 2016

Již dříve jsem psal o tom, že se letos objeví desky pro dnes již postarší platformy AMD (AM3+ a FM2+), které sice ponesou původní starší čipsety, ale dostanou jinak veškerou moderní výbavu. Jednou z nich je novinka od Gigabyte, která sice nese čipset AMD 990FX + SB950, ale přidává k němu M.2 slot pro SSD, rozhraní USB 3.1 v počtu dvou konektorů zvukovku Realtek ALC1150 vylepšenou o kvalitnější analogové prvky na základní desce a stínění, plus operační zesilovače TI Burr Brown OPA2134 a kondenzátory Nichicon Muse, ale na druhou stranu také podle mnohých zbytečnou (a mezi výrobci desek a notebooků „jako mor se šířící“) síťovku Killer E2201 a další věci. Zkrátka tahle deska je vše, co jste si kdy mohli přát na AMD platformě (a GLAN si kdyžtak holt pořešíte jinak), a to v ceně 150 dolarů. Jen jedno drobné omezení tu je: M.2 slot sice podporuje NVM Express a používá čtyři PCI Express linky, ale jelikož platforma AM3+ jede ještě na PCI Express 2.0, není zde maximální dosahovaná rychlost 32 Gbit/s, ale „jen“ 20 Gbit/s. Stále je to ale 3,33× víc než na běžném SATA rozhraní.

HWN HWN

SanDisk představil microSDXC s rozhraním UHS-II

Tak už i do světa miniaturních microSD kartiček dorazilo UHS-II rozhraní. SanDiskovy nové kartičky Extreme PRO microSDXC UHS-II přicházejí na trh v kapacitách 64 a 128 GB a rychlostně si díky novému rozhraní troufají až na 275 MB/s. Jistě nebudu daleko od pravdy, pokud uvedu, že daných rychlostí bez rizika přehřívání těchto prcků dosahuje SanDisk použitím 15nm NAND flash technologie, kterou už řadu let vyvíjí a vyrábí ve společných továrnách s japonskou Toshibou. K těmto kartám se váže informace výrobce, že jsou doporučené pro moderní přístroje zaznamenávající 4k video, tisková zpráva přímo cituje kupříkladu lidi z firmy DJI vyrábějící špičkové drony. Doporučené ceny pro uvedené kapacity jsou 180 a 300 dolarů, záruka je tradičně doživotní a karty odolávají dobře i rentgenovému záření či výkyvům teplot. V balení najdeme i adekvátně rychlou USB 3.0 čtečku.

HWN

Canon EOS 80D povýšil na 24Mpix dual-pixel snímač

Vůbec první zrcadlovka Canonu s tzv. dual-pixel body na snímači (body jsou zdvojené a využívá se jich pro celosnímačové ostření detekcí fáze) byl EOS 70D, který nabízel 20Mpix rozlišení. Nový nástupce EOS 80D povyšuje na efektivně 24 megapixelů, což ale jinak podtrhuje dřívější technologická výbava. Je zde tak procesor DIGIC 6, ze kterého plyne absence 4k videa a omezení ISO (zde na rozsah 100 až 16000 s 25600 boostem). Vedle autofocusu na snímači nese přístroj samozřejmě i AF modul, který nabízí 45 ostřících bodů, všechny do jednoho křížové. Závěrka je testována na 100 tisíc cyklů, hledáček je velmi slušný, se 100% pokrytím a 0,95× zvětšením, rychlost těla v plném rozlišení dosahuje 7 fps. Video je, jak již jsem uvedl, bohužel jen H.264 1080/60p (ač s volbou typu snímků all-I / IPB). EOS 80D používá SD karty, disponuje přímo v těle Wi-Fi/NFC a jeho akumulátor dává výdrž dle metodiky CIPA na 960 snímků. To vše v těle s rozměry 139 × 105 × 79 mm a hmotností 730 g. Na trh jde též kit s novým objektivem EF-S18-135mm f/3.5-5.6 IS USM s opět o něco tišším ostřením (video) a je možné dokoupit i externí modul pro motorické zoomování PZ-E1 (na předposlední fotografii). Celkově výbavou jde o velice slušné tělo se zaměřením na video, takže opravdu zamrzí, že chybí 4k, či alespoň třeba plnohodnotné 2k (DIGIC 6 by na to výkon měl).

HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

Canon PowerShot SX720 HS s kompaktním 40× zoomem

Poslední malou třešničkou, kterou si ale neodpustím zmínit, je nový kompakt od Canonu. Není na něm vlastně nic výrazně nového či výrazného, pouze rozsah ohnisek ekvivalentní kinofilmovým 24 až 960 mm. Tento 40× zoom kompakt přitom nevypadá jako ultrazoom, jde o krabičku rozměrů 110 × 64 × 36 mm, do které se objektiv kompletně zasouvá. Takže pokud byste prahli po velkém rozsahu ohnisek, ale nechtěli se sebou vláčet zrcadlovkově vypadající foťák, může být PowerShot SX720 HS zajímavou alternativou.

HWN HWN HWN

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Pentax po 15 letech konečně uvedl ff D-SLR
Následující díl: HW novinky: zaběhlé pořádky končí

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.