Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 21:02

HW novinky: Verbatim uvedl 100GB BDXL média MDISC s životností 1000 let

17. 6. 2016 | David Ježek
Články - HW novinky: Verbatim uvedl 100GB BDXL média MDISC s životností 1000 let  

Chcete-li mít jistotu, že vaše pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pra - pravnoučata si i v roce 3016 prohlédnou vaše data bez potíží, máte nově možnost je vypálit na MDISC média se 100GB kapacitou. Inovace této metalické technologie optických médií zdárně pokračuje a ač jsou ceny vysoké, nejsou nedosažitelné. Dále se dnes podíváme na novou sympatickou zrcadlovku Pentax, první 5k monitor s DisplayPortem 1.3 a jak je to se životností OLED displejů.

Pentax K-70 vyplňuje mezeru mezi K-50 a K-3 II

Vousatý model 16Mpix APS-C zrcadlovky Pentax K-50, což byla jen přeznačená zrcadlovka K-30, si už upgrade zasloužil. A když konkurenční Nikon už dávno i u nejlevnější řady D3xxx používá 24Mpix snímač, bylo by ostudné, kdyby tak Pentax v roce 2016 neučinil. A tak na trh přichází 24Mpix APS-C zrcadlovka K-70, která je slušnou evolucí oproti modelu K-30/K-50. Zachovává všechny dobré vlastnosti včetně odolnosti vůči prachu a vlhkosti, ale přidává výklopný displej a vůbec poprvé u Pentaxu také hybridní AF v režimu liveview. Nechybí optická stabilizace, ale samozřejmě nečekejme výbavu na úrovni Pentaxu K-3 II.

Oproti němu je zde AF modul s pouze 11 body, z toho 9 křížovými. Stabilizaci snímače sice lze využít pro kompenzaci rotace planety, ale GPS modul musíte dokoupit, v těle není. Jinak umí Pentax K-70 rozsah citlivostí ISO 100 až 102400, RAWy jsou 14bitové a rychlost dosahuje až 6 fps. Video končí na 1080/30p/60i, resp. 4k intervalovém, Pentax s procesorem zatím nikam ke 4k nepokročil. Zrcadlovka ale dostala Wi-Fi. Posuv snímače lze využít ke zvýšení barevného rozlišení na fullRGB, resp. simulaci lowpass filtru, který před snímačem není. Závěrka má nejkratší čas 1/6000. Přístroj bezproblémově pracuje i při teplotách do -10 °C. Hledáček je z pětibokého optického hranolu se 100% pokrytím a 0,95× zvětšením. Výdrž se standardním akumulátorem dosahuje 410 snímků, to vše s tělem o rozměrech 126 × 93 × 74 mm a hmotnosti 688 g.

HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

Společnost Asustek ukázala první 5k monitor s DisplayPortem 1.3

Trvalo to hodně dlouho, než se po vydání specifikace DisplayPort 1.3, a současně hodně dlouho od uvedení prvních monitorů s rozlišením 5120×2880 na trh, kdy konečně přichází první monitory obě vlastnosti v sobě kombinující. Jako první se o slovo hlásí Asustek, jehož monitor 5K ProArt nese 32palcový LCD panel o rozlišení 5120×2880, které do monitoru putuje jediným DisplayPortem verze 1.3.

Z dalších vlastností firma zatím poodhalila 99,5% pokrytí barevného prostoru AdobeRGB, resp. 95% pokrytí DCI-P3 a celkem pochopitelně též 100% pokrytí barevného prostoru Rec. 709. Příznivce 4k HDR videa, resp. UltraHD Blu-ray, by mohlo zajímat 84% pokrytí ultra-wide gamutu Rec. 2020. Nechybí hardwarová kalibrace.

HWN

Verbatim uvedl na trh BDXL-R méda typu MDISC s kapacitou 100 GB

Pokud byste ještě dnes toužili po ultimátním systému záloh na ještě cenově dostupná média, máte několik možností. LTO mezi ně moc nepočítám, snad tak LTO2 z druhé ruky, nebo něco podobného. Anebo tu už pár let byla a je možnost používání kvalitnějších CD a DVD médií. Značky DATATRESORDISC a MDISC jako jediné nabízely a nabízejí optická média bez organické postupně degradující záznamové vrstvy a bez též odcházející odrazivé vrstvy. DATATRESORDISC je původem z českých luhů a hájů a původní japonskou technologii, na kterou před pár lety vypršel patent (to, že jsme mohli mít neorganická CD a DVD s OBROVSKOU životností už od začátku, ale zhatily to právě patenty, to by bylo na samostatný výživný článek), upravil do podoby použitelné s řadou běžných vypalovaček. MDISC potřebuje vypalovačky upravené, s jinak konfigurovaným laserem, nicméně díky spolupráci s LG není problém takové vypalovačky běžně na trhu koupit.

HWN

Média jsou druhá věc. Po běžných DVD a následných BD médiích konečně přichází technologie MDISC v podobě médií Verbatim i do BDXL éry. Konkrétně v kapacitě 100 GB, což znamená třívrstvá BDXL-R média, což současně znamená, že se podařilo opět dále pokročit s propustností záznamových vrstev. A také to dává zatím hypotetický příslib, že by jednoho dne mohla přijít i BDXL-R MDISC média s kapacitou 128 GB ve čtyřech vrstvách. Ale každopádně už 100GB média mají kapacitu poloviční oproti LTO2, resp. čtvrtinovou oproti LTO2 s kompresí (což je také ne vždy použitelné). A to činí nová MDISC média od Verbatimu velmi zajímavými.

Tisková zpráva se nevyjadřuje k tomu, které vypalovačky tato média zvládnou. Zatím předpokládejme, že všechny BDXL typy. Média samotná pak budou samozřejmě dražší. Dražší za prvé o to, že jde o MDISC, za druhé o to, že jde o BDXL. Doporučená koncová cena je 799 Kč za 1 médium, balík 5 ks vyjde na 3099 Kč, tedy ~620 Kč/ks. Lze ale očekávat i nižší e-shopové ceny. Ano, je to hodně a budete také hodně moc doufat, že až takové médium budete vypalovat, tak zrovna nedojde k výpadku elektřiny. Ale média MDISC s anorganickou záznamově-odrazivou vrstvou jsou unikátní typ, který přežije hodně hrubé zacházení a vrstva takřka nedegraduje. Testování životnosti dle ISO/IEC 10995 poukazuje na očekávanou životnost těchto médií v délce 1332 let. Není to levné, ale na ta nejdůležitější rodinná data jako fotografie či videa jistě člověk pár tisíc korun klidně obětuje. Pak takový paklík médií vezme, strčí do krabice a uloží třeba na půdu, odkud je pravnoučata mohou za půl století vytáhnout a v poklidu kopírovat.

LG dosahuje životnosti OLED displejů na úrovni 100 tisíc hodin

Každý trochu znalý problematiky OLED displejů buď zbystří, nebo rovnou tuší, jak to LG dělá. Samozřejmě fintou. Hlavním problémem OLED displejů je totiž modrá barva, a sice modré pixely mají životnost značně nižší než obě zbývající barvy RGB modelu. LG na to šla od lesa, její OLED displeje jednoduše nejsou RGB, ale pouze W s barevnými filtry před bílými buňkami. Díky tomu nemá LG problém s životností OLED displejů obecně a navíc se jí samozřejmě daří životnost průběžně navyšovat. V roce 2013 hovořila o životnosti 36 tisíc hodin, nyní už hovoří rovnou o 100 tisících hodinách. Ve srovnání s LCD, kde k poklesu parametrů LED podsvícení na poloviční hodnotu dochází po zhruba 60 až 70 tisících hodinách, je to slušné číslo.

LG do OLED masivně investuje, a to i za masivní finanční podpory jihokorejské vlády. Zatímco ostatní výrobci vývoj vlastních OLED displejů opouštějí právě pro onu náročnost u RGB typu, LG, tedy přesněji LG.Display, pokračuje. Aktuálně díky tomu drží 96,4% podíl na trhu. Dá se předpokládat, že než se OLED TV stanou rozumně cenově dostupnými (a mám tím na mysli rovnou 4k televizory), bude životnost OLED, alespoň těch od LG, spíše vzpomínkou na časy, kdy to bylo potřeba řešit. Protože už současných 100 tisíc hodin je v přepočtu více než 11 let.

Seriál Hardwarové novinky (dílů: 440)

První díl: Hardwarové novinky 36/2008 (procesory), poslední díl: HW novinky: podzimní přehled #2.
Předchozí díl: HW novinky: Apple integruje GPU do monitorů
Následující díl: HW novinky: NVM Express i přes ethernet či fibre-channel

Další články z této rubriky

HW novinky: podzimní přehled #2
HW novinky: podzimní přehled #1
HW novinky: návrat skleněných ploten v HDD
HW novinky: PCI Express 4.0 prý ještě letos
HW novinky: i Skylake-X s 12 jádry používá levnou teplovodivou pastu

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.