Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 14:06

Týden na ScienceMag.cz: Budeme v ČR těžit lithium?

24. 10. 2016 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Budeme v ČR těžit lithium?  

Na Cínovci jsou ložiska strategického lithia, budeme „velmocí na baterky“? Matematický rozbor algoritmů a bezpečnost. Neuroimplantáty pro postižené. Geniální psi. Jak souvisí sebevraždy s ekonomickou recesí a globálním oteplováním. Látka běžně používaná v technologiích CD/DVD posouvá vpřed vývoj metamateriálů.

Rozbor algoritmů matematickými prostředky

Je možné formálně, tj. podobně jako v případě matematického důkazu, dokazovat, že program něco dělá? Respektive, protože nám v tomto případě jde o bezpečnost, že nemůže dělat nic jiného? Tyto projekty probíhají v univerzitním prostředí i na Microsoft Research, týkají se mj. i návrhu nových internetových protokolů. Cílem je např. ošetřit veškeré možné vstupy, což nelze samozřejmě otestovat pouze zkoušením…

Myš v hlavě

Jak ovládají počítače ochrnutí lidé? Používá se sledování pohybu očí, i to je ale v některých případech problém. Jednou z možností je tedy elektroda v mozku na místě pohybového centra pro ruku. Nejedná se tedy o snahu číst myšlenky, ale prostě o „implantovanou myš“. Jak efektivně lze tímto způsobem komunikovat?

Jazyková genialita psů

Psi jsou schopni porozumět lidskému jazyku mnohem víc, než si lidé myslí. Border kolie Rico a Chaser zvládají přes 1 000 slov, dokáží se nová slova užit vylučovací metodou a mají i symbolické myšlení. Zvládají chápání slov jako obecnějších kategorií (dokáží třeba předměty rozlišovat na skupiny hračky a ne-hračky) a umí najít i předmět, který vidí pouze na fotografii. Způsob, jak jazyk chápou Rico a Chaser, velmi připomíná děti. (Poznámka: jedna ze souvisejících otázek zní: nakolik jsou tito dva jedinci výjimeční, nakolik by to v případě výcviku zvládli i jiní hafani nebo alespoň jiné border kolie?)

Sebevraždy a blahodárnost globálního oteplování

Proč lidé páchají sebevraždy, respektive jakou roli zde hrají faktory typu vývoje ekonomiky? Zdá se, že ne moc velkou. Data jsou samozřejmě poněkud rozporovatelná, ale zvýšený počet sebevražd spíše předcházel vypuknutí globální ekonomické krize, v Řecku v krizi sebevražednost skoro nestoupla. Naopak podle Národního ústavu duševního zdraví může větší roli hrát počasí, respektive zima. Hypotéza: vlivem klimatických změn bude tam, kde se oteplí, sebevražednost spíše klesat?

Metamateriály neznamenají jen neviditelnost

Látka GeSbTe využívaná v technologiích CD/DVD může fungovat i jako metamateriál, jehož vlastnosti lze přepínat laserem. Prozatím se takto funkčnost metamateriálu dá aktivovat v infračervené oblasti. Bylo by hezké, kdyby se dařilo takto přepínat i rozsah vlnových délek, na nichž se látka chová jako metamateriál. (U CD/DVD přepíná laser mezi krystalickou a amorfní fází GeSbTe).

Budeme těžit lithium?

Vývoj nových technologií pro baterie neprobíhá pouze s cílem získat lepší parametry, ale také omezit závislost na lithiu. Tento kov představuje dnes energetický pilíř nové ekonomiky (ukládání elektřiny z obnovitelných zdrojů atd.) a strategickou komoditu. Přitom bychom ho mohli těžit i u nás, konkrétně na Cínovci. Dokonce jde možná o vůbec největší ložisko v Evropě. Lithium lze získávat i z odpadů po těžbě místních cínovo-wolframových rud.

Krátce

Spékání kovových prášků a PolyJet – 3D tisk z Liberce. Technologie PolyJet představuje progresivní výrobní metodu, při které je produkt stavěn postupným vytvrzováním vrstev viskózní kapaliny foto-polymerního materiálu pod ultrafialovým zářičem.

Jak vznikají rudí ptáci. Rudá barva hraje roli při pohlavním výběru, jak to ale souvisí s dalšími procesy, konkrétně viděním a metabolismem? A budeme moci jednoduchou genetickou modifikací připravit rudého ptáka od libovolného druhu?

Ve španělské jeskyni bylo objeveno 50 paleolitických rytin. Stáří asi 14 000 let (tj. spadá do magdalénienu podobně jako Altamira) a na malbách najdeme také lvy.

Římská vojska operovala na Moravě dokonce až na Svitavsku. Archeologický nález nejsevernějšího římského tábora na našem území

Lasery pro ELI Beamlines – kdy dorazí nejmodernější technologie v Evropě? Superlaserové systémy, z nichž každý stojí více než miliardu korun, měly být podle původních plánů dovezeny do ČR v příštím roce. Aktuální situace?

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.