Portál AbcLinuxu, 28. března 2024 17:10

Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5

21. 2. 2017 | David Ježek
Články - Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5  

Více než 10 měsíců uběhlo od posledního dílu nekonečného seriálu shrnujícího novinky programů pro práci s fotografiemi na Linuxu. Mezitím se událo hodně věcí, takže se na vše podstatné pojďme podívat blíže.

GIMP směřuje k verzi 2.10, možná přeskočí GTK+v3

Asi nejznámější grafický editor na Linuxu jsme loni v dubnu opustili s verzí 2.9.2. Ta byla vývojová a už podporovala vyšší než 8bitovou hloubku barev. O 10 měsíců později nejsme o moc dále, aktuální nejvyšší stabilní vydání je GIMP 2.8.20 a verze 2.10 stále není hotova. Blokuje ji několik věcí a dokud nebudou opraveny či implementovány, můžeme se stále bavit jen o vývojové řadě 2.9.x. Další přehled je pak na wiki projektu.

Ještě vyhlíženější je ale spíše verze 3.0. Právě ta má přijít s portem na GTK+v3 (a dalšími věcmi). Objevily se však úvahy samotných autorů GIMPu, že by možná – s ohledem na blížící se konec GTK+v3 a naopak pokročilost vývoje frameworku GTK+v4 – mohl GIMP přeskočit z GTK+v2 rovnou na GTK+v4. Sami tvůrci dodávají, že se GTK+v3 kódu za posledních 5 let moc nevěnovali a není jasné, kdy by GIMP 3.0 mohl vyjít. Navíc se jim zalíbily některé dílčí prvky, které přináší až GTK+v4. Jenže je tu určitý zádrhel. Zatímco GTK+v3 je již dávno hotová a víceméně odladěná věc, tak GTK+v4 je teprve v rané fázi vývoje, první pořádnou testovací verzí je 3.89 z loňského listopadu a vydání GTK+ v4.0 je zatím očekáváno až na jaře roku 2019. Lze do té doby (zejména když si k tomu přimyslíme Wayland) vydržet s GTK+v2 GIMPem? Otázka je to zatím velmi otevřená.

digiKam 5 – prvních pět verzí

Loni v létě konečně po dvou letech práce vyšel očekávaný digiKam 5.0.0 a začal tak novou éru tohoto populárního správce / editoru fotografií. Vůbec první vydání 5.0.0 bylo téměř kompletním portem programu do Qt5. Spolu s portací z Qt4 přišly mnohé změny a optimalizace v souvislosti se závislostmi na KDE jako takovém. digiKam je sice stále KDE aplikací, ale od verze 5 používá daleko více závislostí přímo na Qt, nikoli na KDE, což zjednodušuje jak portaci na jiné platformy, tak údržbu kódu a obecně pak snižuje citlivost na změny v API projektu KDE.

V rámci jednoho projektu GSoC došlo k odstranění závislosti na KIO-slaves. Stejný vývojář (Mohamed Anwer) implementoval virtuální koš (dříve digiKam používal Koš z KDE, který nešel portovat na macOS a Windows).

HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

Veaceslav Munteanu z Rumunska zapracoval na lepší práci s metadaty. Je zde nový panel, kde lze upravovat EXIF/IPTC/XMP v kombinaci s klíčovými informacemi fotografií jako datum, klíčová slova, hodnocení či komentáře. Shourya Singh Gupta z Indie pracoval výhradně na portaci kipi pluginů pro Qt5. Maik Qualmann portoval nástroje Kipi tool do čistého Qt5, aby nepoužívaly KIO API k povídání si se vzdálenými webovými službami. Tým programu pak pracoval na rozhraní pro MySQL/MariaDB. Systém rozpoznávání tváří je nyní integrován přímo do digiKamu a data ukládá buď skrze SQLite, nebo MySQL. Richard Mortimer navrhl řadu patchů, které opravovaly letitý systém MySQL a databázová schémata. Další, kdo k databázové části přispěl, byl Swati Lodha. Pro více než sto tisíc fotografií už tvůrci doporučují z výkonových důvodů MySQL. V rámci GSoC pak Omar Amin pracoval na nástroji pro automatické odstranění červených očí.

HWN

Začátkem srpna 2016 vyšel digiKam 5.1.0. Ten přinesl aktualizaci libraw a s ní podporu fotoaparátů Canon 80D, 1300D, 1DX MkII, Fujifilm X-Pro2, X70, X-E2S, HTC One A9 a M9, Leica M a X-U, Nikon D5, Olympus Pen F, SH-3, Panasonic DMC-GX80/85, DMC-TZ80/81/85/ZS60, DMC-TZ100/101/ZS100, PhaseOne IQ150, IQ180 IR, IQ3, Samsung Galaxy S7 a Sony ILCA-68, ILCE-6300, RX1R II, RX10 III. Pracovalo se dále na MySQL.

HWN HWN

digiKam 5.2.0 se objevil koncem září a primárně sloužil k záplatování nahlášených chyb. Přinesl již zmíněný nástroj na automatickou korekci červených očí. Algoritmus rozpoznávání tváří začal prohledávat celé obrázky. V Image Editoru i dávkové frontě se objevil výše uvedený nový nástroj od Omara Amina. Uživateli je dán do ruky jeden posuvník, kterým ovládá míru kompenzace červených očí. Přednastavená hodnota byla stanovena na základě testování na velkém balíku fotografií, takže typicky není potřeba interakce uživatele.

HWN

Začátkem listopadu byl vydán digiKam 5.3.0. Tato verze přinesla podporu AppImage. Balík AppImage obsahuje vše potřebné včetně závislostí (zde tedy Qt5 a KDE Frameworks 5) a vše ostatní (Lensfun, OpenCV či Exiv2). Soubor stačí prostě spustit.

HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN HWN

Aktuálně poslední verzí je digiKam 5.4.0 z poloviny ledna tohoto roku. Přináší vylepšení ve vyhledávacím enginu a kompletně přepsanou podporu videa. Mario Frank zapracoval na fuzzy sidebaru, zejména z hlediska duplicitních informací. Touto cestou jde nově prohledávat i souborový systém na podobné obrázky. Nový vývojář Simon Frei pracoval na podpoře skupin obrázků, kde se nově úpravy týkají všech, ne jen prvního z nich. Také vylepšil Batch Queue Manager – nově umí zpracovat i jen aktuální frontu, nikoli všechny najednou jako dosud. Maik Qualmann vylepšoval hiearchii tagů, historii a doplňování. Opravil také pár chyb v exportu na Flickr a Google v kipi pluginech. digiKam je od této verze plně portován na QtAV z hlediska práce s audiem a videem (dříve se u verze 4 používal Phonon, pro první vydání řady 5 pak Qt5Multimedia – obojí vyžadovalo instalaci kodeků na Windows či použití GStreameru na Linuxu). Obecně přechod na QtAV vyřešil spoustu principiálních problémů, které tvůrci digiKamu měli. Z dalších prvků je zde Exiv2 0.26 a libraw 0.18 s velkým seznamem nově podporovaných foťáků.

darktable 2.2.x

Populární mocný editor RAWů se přehnal přes několik verzí 2.0.x až po aktuální 2.2.3. Zájemcům doporučuji projít si jednotlivé seznamy změn (2.0.4, 2.0.5, 2.0.6, 2.0.7, 2.2.0, 2.2.1, 2.2.2, 2.2.3), já se omezím na rekapitulaci toho hlavního. Řada 2.0.x povětšinou už jen opravovala chyby a přidávala podporu nových fotoaparátů. Průběžně s ní se objevovaly zkušební verze řady 2.2, což vyústilo v její vydání na Štědrý den.

Z těch opravdu velkých věcí lze zmínit automatickou korekci perspektivy, nástroj Liquify, Color Look Up Table (CLUT), rekonstrukci přepalů, Exposure fusion pro kompresi dynamického rozsahu, nový indikátor přeexpozice a nové korektní generování náhledů. Další verze pak opět inkrementálně vylepšovaly vlastnosti programu a záplatovaly objevené chyby.

Rawtherapee 5.x

Na novou hlavní verzi poskočil i další oblíbený editor RAWů. Došlo na implementaci věcí jako wavelet nástroje či retinex, profily monitorů, softproofing pro tisk. Redukce chromatického šumu je automatizována, přibylo doostřování po změně velikosti a vylepšený kontrast dle detailů úrovní (Process Locate Before/After Black-and-White). Nechybí ICC profil pro barevný prostor Rec. 2020. Přibyla také podpora pro čb JPEG a TIFF, TIIF lze ukládat až v 32bitové kvalitě.

Vuescan

Ed Hamrick se také nepoflakoval, takže kdo má licenci s doživotními aktualizacemi, tomu za posledních 10 měsíců přibyla tato funkcionalita:

What's new in version 9.5.69

    Fixed problem with some Canon scanners
        MF210
        MF220
        MF620C
        MF720C 
    Added support for duplex scans with Canon MB5100 and MB5400
    Fixed problem recognizing some networked HP scanners
    Fixed problem with Canon DR-M160
    Fixed problem with Canon DR-7580
    Fixed problem with Epson ES-500W on Windows
    Fixed problem with some Brother ADS-series scanners
    Fixed problem with doc feeder centering with Fujitsu fi-5750 

What's new in version 9.5.68

    Easier scanning of many snapshots
        Set 'Input | Media size' a bit larger than largest snapshot
        Put snapshot on flatbed in upper left corner
        Press 'Enter' key (or click 'Preview' button)
        Adjust cropping with mouse (if necessary)
        Press 'Enter' key (or click 'Save' button) to save to file
        Go to step 2 
    Easier scanning of scrapbooks
        Set 'Input | Media size' a bit larger than largest page
        Put scrapbook on flatbed in upper left corner
        Press 'Enter' key (or click 'Preview' button)
        Adjust cropping with mouse (if necessary)
        Press 'Enter' key (or click 'Save' button) to save to file
        Repeat steps 4-5 for each additional image
        Go to step 2 

What's new in version 9.5.67

    Fixed problem with some older USB scanners on Mac OS X
    Added support for 17 new HP scanners
        HP LaserJet Pro MFP M130a
        HP LaserJet Pro MFP M130nw
        HP LaserJet Pro MFP M130fn
        HP LaserJet Pro MFP M130fw
        HP LaserJet Pro MFP M132a
        HP LaserJet Pro MFP M132fn
        HP LaserJet Pro MFP M132fp
        HP LaserJet Pro MFP M132fw
        HP LaserJet Pro MFP M132nw
        HP LaserJet Pro MFP M132snw
        HP LaserJet Pro MFP M133a
        HP LaserJet Pro MFP M133fn
        HP LaserJet Pro MFP M134a
        HP LaserJet Pro MFP M134fn
        HP LaserJet Pro MFP M227sdn
        HP LaserJet Pro MFP M227fdw
        HP OfficeJet 6950 
    Added support for 5 new Brother scanners
        DCP-L8410CDW
        MFC-L8610CDW
        MFC-L8690CDW
        MFC-L8900CDW
        MFC-L9570CDW 
    Added support for 3 new Epson scanners
        DS-G20000
        Expression 12000XL
        LP-M8170 

What's new in version 9.5.66

    Only display tips on startup if unregistered
    Fixed problem with duplex scans on some HP scanners
    Fixed problem with some ADS Brother scanners
    Fixed problem with Fujitsu fi-5650
    Fixed problem with HP ScanJet 3000 on Mac OS X
    Fixed problem with HP 4p and 6100c document feeder
    Added support for HP Deskjet 3830 document feeder
    Added support for 150 dpi on Epson GT-1500 

What's new in version 9.5.65

    Added support for 2 new Epson scanners
        XP-540
        XP-640 
    Added support for 6 new HP scanners
        HP Color LaserJet Enterprise Flow MFP M577c
        HP Color LaserJet Enterprise Flow MFP M577cm
        HP Color LaserJet Enterprise Flow MFP M577z
        HP Color LaserJet Enterprise MFP M577dn
        HP Color LaserJet Enterprise MFP M577dnm
        HP Color LaserJet Enterprise MFP M577f 
    Changed default 'Crop | Buffer (%)' to 8%
    Changed default 'Output | Color space' to 'sRGB' on Mac
    Changed default 'Output | Monitor color space' to 'sRGB' on Mac
    Fixed problem with scanning color negatives on Epson V800/V850
    Fixed problem with HP ScanJet 3670
    Fixed doc feeder centering with Fujitsu fi-5530 and fi-5750
    Fixed problem with Brother MFC-L2700D (doesn't support 1200 dpi) 

What's new in version 9.5.64

    Automatically changes to Flatbed if no document in Feeder
    Added support for 7 new Epson scanners
        DS-310
        DS-360W
        DS-570W
        ES-200
        ES-300W
        ES-400
        ES-500W 
    Fixed problem with document feeder centering with Epson WF-3620
    Fixed problem with some networked Samsung printer/scanner/copiers 

What's new in version 9.5.63

    Fixed problem with document feeder centering with Brother MFC-J6925DW
    Fixed problem with Canon LiDE 100/110/120/200/210/220 on some systems
    Fixed problem with 'Input | Options' changing when 'Help | About' used
    Fixed problem with Preview.app on Mac OS X 10.11 and 10.12 

What's new in version 9.5.62

    Added support for 44 additional Avision scanners
        AD125S
        AD215
        AD215L
        AD215U
        AD230
        AD240
        AD240S
        AD250F
        AD260
        AD280
        AN120FW
        AN240
        AN240W
        AN280F
        AV175+
        AV1750
        AV176+
        AV1760
        AV176U
        AV178+
        AV185+
        AV186+
        AV187
        AV1880
        AV32
        AV320E2+
        AV620C2+
        AV620N
        AVA6+
        AW210
        DSL2200
        DSL2600
        DSL3100
        DSL3300
        DSL3700
        DSL8000
        DSL8100
        FB1000N
        FB1200
        FB5000
        FB6200
        FB6280E
        IS1000
        SC8800 

What's new in version 9.5.61

    Added support for 25 new Brother scanners
        DCP-J567N
        DCP-J767N
        DCP-J968N
        MFC-J2330DW
        MFC-J2730DW
        MFC-J3530DW
        MFC-J3930DW
        MFC-J5330DW
        MFC-J5335DW
        MFC-J5730DW
        MFC-J5830DW
        MFC-J5930DW
        MFC-J6530DW
        MFC-J6535DW
        MFC-J6580CDW
        MFC-J6730DW
        MFC-J6930DW
        MFC-J6935DW
        MFC-J6980CDW
        MFC-J6995CDW
        MFC-J737DN
        MFC-J837DN
        MFC-J887N
        MFC-J907DN
        MFC-J997DN 
    Added support for plugin for Photoshop CC 2017
    Added preliminary support for Plustek ePhoto Z300
    Fixed problem with duplex scanning with some Fujitsu scanners
    Fixed problem with some older HP scanners
    Fixed problem with duplex scanning on HP CM2320fxi
    Fixed problem with some Canon DR-series scanners
    Fixed problem with duplex scanning with Epson WF-7610 and WF-7620
    Fixed problem with HP PageWide Pro 577 WiFi connection
    Made default for OCR output plain text format (not RTF) 

What's new in version 9.5.60

    Added support for duplex scanning with HP LaserJet CM2320fxi
    Fixed problem with some HP N-series scanners on Windows
    Fixed problem with Canon MG5700
    Fixed problem with Canon P-150M
    Fixed problem with HP OfficeJet Pro 8740 with network connection
    Only support scanning from video devices with more than 2 MPixels 

What's new in version 9.5.59

    Fixed problem with some network-attached Epson scanners
    Added support for OVT film scanners on Windows
        Veho FilmScan 35
        Veho VFS-001
        Veho VFS-002
        Veho VFS-004
        Many other vendors 
    Added support for scanning with WebCams on Windows
    Added support for scanning with video cameras on Windows 

What's new in version 9.5.58

    Added support for 5 new HP scanners
        OfficeJet 6960
        OfficeJet Pro 7740
        OfficeJet 8700
        OfficeJet Pro 8732
        PageWide 377dw 
    Set 'Output | Auto file name' by default
    If no paper in feeder, let user insert paper or switch to flatbed
    Improved color with Epson Perfection V600
    Faster startup with some Epson scanners 

What's new in version 9.5.57

    Added support for 6 new HP scanners
        DeskJet 5730 series
        OfficeJet 250 Mobile Series
        OfficeJet Pro 6960
        OfficeJet Pro 6970
        OfficeJet Pro 8730
        PageWide MFP P57750 
    Fixed problem with Canon DR-C225
    Fixed problem with some Brother scanners 

What's new in version 9.5.56

    Added support for 25 new Canon scanners
        D1500
        E410
        E470
        iR1435
        iR2002
        iR2004
        iR2202
        iR2204
        iRC1225
        iRC1325
        iRC1335
        MB2100
        MB2700
        MB5100
        MB5400
        MF230
        MF240
        MF410
        MF417
        MF510
        MG3000
        TS5000
        TS6000
        TS8000
        TS9000 

What's new in version 9.5.55

    Added support for 9 new Epson scanners
        ET-16500
        ET-3600
        EW-M660FT
        L1455
        L605
        L606
        PX-M160T
        WF-2750
        WF-2760 

What's new in version 9.5.54

    Improved automatic "Input | Media"
    Improved "Input | Media" set to "Color text"
    Improved "Filter | Flatten"
    Added some options from Output tab to Input tab
    Use auto file names when batch scanning 

What's new in version 9.5.53

    Simplified user interface, expecially Basic options
    Added option to set file type in file dialog box
    Fixed problem with some HP printer/scanner/copiers
    The 'Output | Auto file name' option turned off by default 

What's new in version 9.5.52

    Added support for VueScan plugin for Photoshop CC 2015.5
    Added support for duplex scans on HP PageWide Pro 477/577
    Added support for new Samsung printer/scanner/copiers
        SL-C3060 Series
        SL-M306x Series 
    Improved detection of network scanners that don't respond
    Fixed problem with black/white scans on Canon LiDE 220 

What's new in version 9.5.51

    Added support for 30 new Brother scanners
        DCP-J785DW
        DCP-J983N
        DCP-L5500D
        DCP-L5500DN
        DCP-L5502DN
        DCP-L5600DN
        DCP-L5602DN
        DCP-L5650DN
        DCP-L5652DN
        DCP-L6600DW
        MFC-8530DN
        MFC-8535DN
        MFC-8540DN
        MFC-J985DW
        MFC-L5700DN
        MFC-L5700DW
        MFC-L5702DW
        MFC-L5750DW
        MFC-L5755DW
        MFC-L5800DW
        MFC-L5802DW
        MFC-L5850DW
        MFC-L5900DW
        MFC-L5902DW
        MFC-L6700DW
        MFC-L6702DW
        MFC-L6750DW
        MFC-L6800DW
        MFC-L6900DW
        MFC-L6902DW 

What's new in version 9.5.50

    Fixed problem with some older Fujitsu scanners
    Fixed problem on Mac OS X when running full-screen
    Added support for 2 new Canon printer/scanner/copiers
        G2400
        G3400 

What's new in version 9.5.49

    Fixed problem with some Plustek scanners on 64-bit Windows
    Added support for Brother MFC-L2707DW
    Added support for 22 new Fujitsu scanners
        fi-400F
        fi-600F
        fi-6400
        fi-6420
        fi-7120
        fi-7125
        fi-7130
        fi-7135
        fi-7140
        fi-7220
        fi-7225
        fi-7230
        fi-7235
        fi-7240
        fi-7460
        fi-7480
        SP-1120
        SP-1125
        SP-1130
        SP-25
        SP-30
        SP-30F 

What's new in version 9.5.48

    Added support for 7 new Brother scanners
        ADS-2400N
        ADS-2800W
        ADS-3000N
        ADS-3600W
        PDS-5000
        PDS-5000F
        PDS-6000 

What's new in version 9.5.47

    Added native support for 9 scanners on Windows, Mac OS X and Linux
        HP ScanJet 4400
        HP ScanJet 4470
        HP ScanJet 4500
        HP ScanJet 4570
        HP ScanJet 5500
        HP ScanJet 5550
        HP ScanJet 5590
        HP ScanJet 7650
        UMAX Astra 4400 
    Fixed problems with some Canon DR-series document scanners 

What's new in version 9.5.46

    Added support for 9 HP printer/scanner/copiers
        Deskjet 5810
        Deskjet 5820
        LaserJet M377
        Officejet Pro 8710
        Officejet Pro 8720
        Officejet Pro 8740
        PageWide Pro 477dn
        PageWide Pro 477dw
        PageWide Pro 577dw 
    Fixed problem with Canon DR-6080 and DR-7580
    Fixed problem with Canon DR-2010
    Fixed problem with some Epson scanners on Linux
    Fixed problem with some Brother scanners 

What's new in version 9.5.45

    Fixed problem with some Plustek scanners
    Fixed problem with some newer Laserjet scanners
    Fixed problem with Canon P-215

Další články z této rubriky

Linuxové foto novinky: nejen darktable 2.2 a Rawtherapee 5
Linuxové foto novinky: GIMP konečně prolomil 8bit mez
DLNA v praxi: Android
Technologie DLNA na Linuxu v praxi – PS3 Media Server
Technologie DLNA na Linuxu v praxi – 1

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.