Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 02:41

Týden na ScienceMag.cz: Kryptografie ve věku kvantových počítačů

3. 10. 2017 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Kryptografie ve věku kvantových počítačů  

Numerické simulace – metoda konečných prvků. Baterie s grafenem a nanotrubičkami. Kosmické záření z cizích galaxií. Vývoj zabezpečení prý zaostává. Světlo, tma a lidské ekonomické chování. Magnetosféra Uranu.

Simulace v COMSOL Multiphysics: matematika jako nástroj pro obrábění

Metoda konečných prvků, na které je založen software švédské společnosti COMSOL AB, je matematickým nástrojem pro numerické simulace fyzikálních jevů. Máte rádi čokoládu Nestlé? Pak vězte, že optimalizaci proudění čokolády ve výrobě má na starosti COMSOL, stejně jako byl tento software použit při návrhu efektivnějšího ohřevu v troubách Whirlpool. Až sednete k televizi nebo monitoru značky Sharp, tak si můžete vzpomenout, že za snížením parazitních odporů a kapacit uvnitř LC obrazovek stojí také tento program.

Jak inovovat elektrody – grafen i nanotrubičky

Baterie s pokovenou elektrodou a k tomu kombinace hned dvou moderních uhlíkových materiálů – grafenu a uhlíkových nanotrubiček. V Li-Ion bateriích můžeme inovovat anody i katody. Lithiový prášek se na hliníkovou fólii rovnou nanáší pomocí galvanického pokovování…

Kde se bere nejenergičtější kosmické záření? Z cizích galaxií

Již od doby, kdy byla v 60. letech minulého století potvrzena existence částic kosmického záření s energiemi dosahujícími až několik joulů, si vědci kladli otázku, zda se zdroje těchto částic nacházejí v naší galaxii nebo mimo ni. Padesát let stará záhada byla nyní zřejmě vyřešena.

Cesta ke kryptografii doby postkvantové

Vývoj zabezpečení prý zaostává. Komentář vědců předpokládá, že kvantové počítače budou nasazovány po roce 2025. Zájemci již nyní mohou zaznamenávat komunikaci a nové postupy nasadit za 10 let. To už sice bude celá řada takto dešifrovaných dat k ničemu, ale řada informací stále zůstane citlivá. Jaké technologie nasadit ve věku kvantových počítačů, jaké na ně máme požadavky?

Krátce

Světlo ovlivňuje finanční rozhodování. Studie provedená na více než 2 500 dobrovolnících ukazuje vliv jasnosti/intenzity světla na kvalitu a konzistenci finančních rozhodnutí (hádanka: kdy se víc riskuje?).

Vlci a psi se prý v archeologickém záznamu pletou. Domestikace psa je věčné téma. Jeden z příspěvků k této problematice nyní přidává 3D analýza fosílií. (Co dělá psa psem? Anatomie, nebo to, že žije s lidmi?).

Přinese smrt? Podívejte se na pohyb hvězdy Gliese 710, která nás v budoucnu mine. Evropská kosmická agentura uveřejnila pěkná videa, která zachycují událost, k níž v budoucnu dojde.

Podivné struktury v mlhovině Saturn. Snímek odhaluje mnoho spletitých struktur včetně eliptické vnitřní slupky, vnější obálky a hala.

Záhadná magnetosféra Uranu. Magnetosféra je zkroucena rotací Uranu do dlouhého vývrtkovitého tvaru táhnoucího se za planetou milionů kilometrů.

Tetín, Beroun, Karlštejn. Spíše ze setrvačnosti se Tetín i v pozdním 12. století udržoval v povědomí jako místo, k němuž se vázala dynastická legenda a tragické místo Ludmiliny smrti… (úryvek z knihy Tetín svaté Ludmily)

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.