Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 08:59

Týden na ScienceMag.cz: Podle IBM budou kvantové počítače za 5 let běžné

2. 4. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Podle IBM budou kvantové počítače za 5 let běžné  

Mikropinzeta ovládaná myší. Co všechno lze vyčíst z Google Street View. Propojení gravitace s kvantovou fyzikou. 5 let superpočítače Anselm. Podivný led z hlubin Země.

IBM: Kvantové počítače budou za 5 let běžné

Předpověď výzkumného týmu IBM „5 in 5“, tedy 5 technologií za dalších 5 let. Kvantové počítače se stanou běžnou součástí univerzit a začnou pronikat i do středních škol. Již nyní se odborníkům IBM podařilo nasimulovat kovalentní vazbu hydridu berylnatého (BeH2), což je nejsložitější molekula, jakou kdy kvantový počítač nasimuloval. Odborníci IBM rovněž vyvinuli post-kvantovou šifrovací metodu, kterou poskytli americké vládě – jedná se o tzv. mřížkové šifrování. K dalším zmiňovaným technologiím patří např. využití blockchainu proti neautorizovanému kopírování.

Mikropinzeta z ČVUT může zvýšit přesnost krevních testů

Podařilo se zvládnout techniku, jak s pomocí elektrického pole ovládat více mikroskopických objektů (např. buněk) současně a nezávisle. Vědci pak vytvořili bezkontaktní mikropinzetu: pohne-li uživatel jednou mikročásticí na monitoru počítače, pohne se i částice v testovaném vzorku. Pokročilé diagnostické přístroje tak v budoucnu např. snadno roztřídí miniaturní vzorek krve na jednotlivé buňky.

Umělá inteligence nad Google Street View

Pomocí strojového učení vědci vytrénovali algoritmy, aby z fotografií Google Street View dokázaly odhadnout převažující politický profil obyvatel dané oblasti. Hlavním využitým zdrojem informací se stala značka aut („jste tím, co řídíte“), nicméně jistě by si šlo všimnout i jiného prvku a z něj odvozovat další sociodemografické charakteristiky. Algoritmy se jen musely naučit v každém z více než 50 milionů fotografií rozpoznat značku, model a rok výroby automobilu. Kolik dnes stojí různé průzkumy a sčítání lidu, přitom srovnatelné výsledky lze nejspíš (téměř okamžitě) získávat z dat, které už k dispozici máme.

Cesta k potvrzení kvantové povahy gravitace

Jako jeden z prvních se kvantovou povahou gravitace začal v minulosti zabývat americký fyzik Richard Feynman. Navrhl experiment, ve kterém je testovaná hmota připravena v kvantové superpozici dvou různých míst a poté interaguje s gravitačním polem. Britští fyzici se nyní pokusili Feynmanovu myšlenku zdokonalit. Základem nového přístupu je testování, jestli hmota může být provázána s jinou identickou hmotou prostřednictvím gravitačního pole.

Superpočítač Anselm slaví pět let

Superpočítač Anselm provozuje ostravské Národní superpočítačové centrum IT4Innovations již od roku 2013 a téměř celou jeho výpočetní kapacitu dává prostřednictvím otevřených grantových soutěží k dispozici českým i zahraničním vědcům. Anselm má výkon 94 teraflopů za sekundu, což jej v době jeho uvedení do provozu činilo nejvýkonnějším počítačem ve veřejné sféře v České republice. Jeho 209 výpočetních uzlů je osazeno celkem 418 osmijádrovými procesory Intel Sandy Bridge. Jeho výkon je podpořen 23 GPU akcelerátory NVIDIA Tesla Kepler K20 a čtyřmi akcelerátory Xeon Phi 5110P od Intelu.

Krátce

Kepler pozoroval asteroid, ze kterého Japonci odeberou vzorky. NASA uveřejnila data z kampaně číslo 15 kosmického dalekohledu Kepler.

Kapalná voda v zemském plášti. V diamantech z hlubin Země byl objeven led modifikace VII, který vzniká za obrovských tlaků.

Jak černý kašel manipuluje s imunitou. Bakterie dlouhodobě koluje v lidské populaci, odkud se ji nepodařilo vyhnat ani očkováním.

Moderní nástroje v dávné Indii. Záhady a nejistoty přetrvávají, i když existence Homo sapiens v Indii před 300 000 lety zrovna pravděpodobně nepůsobí.

Další využití kmenových buněk? Při transplantaci mízních uzlin. Vědci chtějí zjistit, jak lépe léčit lymfedém – masivní otok končetiny – kterým trpí například ženy, jimž byly kvůli léčbě rakoviny prsu odstraněny mízní uzliny.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.