Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 09:17

Týden na ScienceMag.cz: Po kvantových počítačích přijdou i kvantové baterie?

6. 4. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Po kvantových počítačích přijdou i kvantové baterie?  

Proč nenarážíme na mimozemské civilizace. Matlab, projektově orientované vzdělávání a soutěže s roboty. Český výzkum uhlíkových nanorolí. Třívrstvý grafen. Jak zacházet s dronem.

Kde tedy všichni jsou? Čínská odpověď na Fermiho paradox

Jak fungují hvězdné války a proč jsme dosud nepotkali vyspělé mimozemské civilizace. Jednu z odpovědí podává Liou Cch‘-sin ve svých sci-fi knihách Problém tří těles a Temný les (závěrečný třetí díl česky ještě nevyšel). Civilizace disponující pudem sebezáchovy se podle autora řídí především následujícími pravidly: nedat o sobě vědět. A za druhé, při zjištění přítomnosti cizí civilizace udeřit. Dokonce i „hodné“ civilizace se takto budou chovat...

Projektově orientované vzdělávaní s programem MATLAB

Jak do projektově orientovaného vzdělávání zapadá software MATLAB? MATLAB je interaktivní prostředí pro vědecké a technické výpočty, simulaci, analýzu dat, vizualizaci a vývoj algoritmů využívaný miliony inženýrů a vědců po celém světě. Díky své otevřenosti a šíři záběru aplikačních knihoven se stal jedním ze základních programových nástrojů využívaných na vysokých školách pro výuku a výzkum v mnoha technických, přírodních a ekonomických oborech.

Rychlé nabíjení kvantových baterií

Nemohly by kvantové jevy pomoci i při konstrukci baterií? Tento proces by se mohl podstatně zrychlit – údajně analogicky tomu, jak provázané bity (qubity) umožňují zrychlit zpracování informací v kvantovém počítači. Když jednotlivé části baterie uvedeme do provázaného stavu (entanglement), nabíjení s využitím stejného příkonu může probíhat rychleji než u jednotek nabíjených paralelně.

Rozvinování a svinování uhlíkových nanorolí

Princip nanorole je jednoduchý, jedná se o ruličku svinutého grafenu, která by vzdáleně mohla připomínat pérko do hodinek. Její unikátní vlastností je schopnost převádět elektrické napětí na pravidelný opakovaný pohyb rozvinování a zavinování. Možné využití je například v biomedicínském inženýrství. Popsaný výzkum je dílem vědců z Heyrovského ústavu AV.

Krátce

Vědci upřesnili hmotnost exoplanety u Aldebaranu. Už v 90. letech se zde podařilo objevit exoplanetu, ale objev tehdy nebyl příliš průkazný.

Měsíc vznikl na Zemi plné vody. Dosud se předpokládalo, že značnou část vody donesly na Zem komety a asteroidy v éře velkého bombardování, které skončilo před asi 4 miliardami let.

Grafen ve 3 vrstvách. Poněkud paradoxně se jako jedna z aplikací 2D materiálů nabízí zase jejich skládání do více vrstev, samozřejmě v přesně definované struktuře.

Jak se s dronem naučit létat. Nejdřív se seznamte s uživatelským rozhraním pro ovládání dronu a zaměřte se zejména na oblast nastavení výšky pro bezpečný návrat…

Uruk – město, které předběhlo svou dobu. Uruk ve 4. tisíciletí byl větší než klasické Athény v 5. stol. př. n. l. (

Mrtvá neutronová hvězda v objetí světla. Pozorování přístrojem MUSE odhalila osamocenou neutronovou hvězdu v sousední galaxii.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.