Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 08:51

Týden na ScienceMag.cz: Jak udělat magnet z platiny

13. 4. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Jak udělat magnet z platiny  

Po plášti neviditelnosti přichází i vodní plášť. Nanovlákna v kosmetice. Uhlíkové nanotrubičky generují elektrický proud. Dlouhé inkubační doby vs. statistické modely. Co tvrdí výrobci o umělé inteligenci ve smartphonech.

Proud ze zkroucených nanotrubiček

Známe několik způsobů, jak přeměňovat mechanickou energii na elektrickou, např. piezoelektrický jev (proud vzniká deformací krystalů) nebo elektromagnetickou indukci (proud generuje pohyb vodiče v magnetickém poli). Jako zdroj elektrické energie mohou fungovat i uhlíkové nanotrubičky. Vlastní impulz představuje jejich kroucení.

Jak funguje umělá inteligence ve smartphonu?

Umělá inteligence fotoaparátu v nedávno představeném vlajkovém modelu Huawei P20 Pro umožňuje podle výrobce rozpoznat více než 500 scénářů v 19 různých kategoriích, přičemž fotoaparát smartphonu na základě rozpoznání daného prostředí, situace či objektu automaticky přednastaví parametry pro fotografii. Díky umělé inteligenci se zlepšuje také kvalita hlasového hovoru, protože dokáže rozlišovat mezi konverzací, hudbou nebo zvukem v pozadí. Tato inovace nahrazuje doposud používané jednoduché algoritmy, jejichž úlohou bylo jen potlačení či odstranění okolního šumu.

Vodní plášť ruší turbulence a skryje loď

Ionty, které jsou přítomné v oceánské vodě, mohou být urychlovány elektromagnetickými vlnami tak, že loď plující oceánem nevytváří žádné turbulence (proudění). Vodní plášť skryje loď před piráty, zajistí nízkou spotřebu paliva a zamezí vytváření vln.

Magnetický povrch platiny

V paramagnetické iontové kapalině vědci zapnuli elektrické pole, které vytvoří z platiny magnet. Feromagnetické vlastnosti ovšem získá pouze povrch materiálu… Až dosud podobné magnety byly izolátory a fungovaly jen za nízkých teplot. Zde se nabízí využití ve spintronice (např. v polovodiči přepínání vodivosti i magnetických vlastností současně).

Krátce

Brněnský FabLab: 3D tisk ve všech podobách. Technicky nejnáročnějšími prototypy, které ve studentské laboratoři 3D tisku vznikly, byly 3D tiskárny, které studenti sami navrhli, sestrojili a také otestovali.

Evropský jaderný výzkum se spojuje. Evropská energetika prochází od počátku tohoto tisíciletí dramatickými strukturálními i technologickými změnami.

Nanovlákna místo krémů. Nanovlákna na bázi kyseliny hyaluronové přinášejí revoluci v kosmetice.

Speciální varianta parkinsonismu z jižní Moravy. Vědci z Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci identifikovali dosud neznámou genovou mutaci zodpovědnou za vznik zcela nového typu parkinsonismu.

Ariel: Nový lovec exoplanet. Dalekohled Ariel (Atmospheric Remote-Sensing Infrared Exoplanet Large-survey) se zaměří na výzkum atmosfér exoplanet.

Za dlouhou inkubační dobou prý stojí náhoda. Většina lidí onemocní rychle, ale několika málo z nich to trvá mnohem déle; rozdělení není normální/symetrické, má „dlouhý ocas“. Proč?

Na rakovinu přes metabolismus glutaminu. Americký investor podpořil vývoj nového léčiva z AV ČR. Do boje s rakovinou vložil 800 mil Kč.

Proč vozová hradba nepřežila husity? Když se před Žižkou třásla polovina Evropy, proč po bitvě u Lipan na tento způsob vedení boje nikdo nenavázal?

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.