Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 07:17

Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-síra

25. 5. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Baterie lithium-síra  

Budeme s roboty mluvit častěji než s lidmi? Vývoj samořízených aut. Temná hmota v raném vesmíru. Neuronové sítě, které se kromě učení mají i samy reprodukovat. Syntetická umělá inteligence: video z textu. Kvantový grafen. Jezera pod ledem Antarktidy. Pravěká trepanace krávy.

Vodík ochlazený temnou hmotou

Vodíkový plyn byl v raném vesmíru chladnější, než se předpokládalo. Teplota plynu v době 180 milionů let po velkém třesku byla odhadována kolem 6 K, jenže nové měření ukazuje na teplotu poloviční. Vědci navrhují, že za nízkou teplotu může temná hmota. Jedině ta mohla být v dané době chladnější než vodík. Pokud se částice temné hmoty a atomy vodíku vzájemně rozptylovaly, mohlo být z vodíkových atomů odváděno teplo. (poznámka: zajímavá na tom je i otázka: takže tehdy temná a běžná hmota interagovaly nejen gravitačně?)

Do 2 let se s boty budeme bavit víc než s lidmi

V průzkumu Gartneru byli zákazníci dotazování, zda by pro různé interakce upřednostnili AI (chatbota, virtuálního asistenta) nebo lidský protějšek. Výsledky: 38 % respondentů ve USA již dnes preferuje AI v oblasti zákaznických služeb, 35 % v roli finančního poradce, 33 % jako výpomoc při nákupu, 30 % pro kariérní poradenství nebo jako trenéra fitness. Důvěra v AI v oblastech, jako je právní poradenství, učení nebo zdravotní péče, zatím zůstává poměrně nízká – hluboko pod úrovní 20 %.

Samoreprodukující se neuronové sítě

Na rozdíl od genetického programování zde máme před sebou trochu jiný problém. Neuronová síť se má sama učit svůj úkol a současně se reprodukovat. Autoři výzkumu přirovnávají svůj přístup k programům zvaným quines – to jsou zdrojové kódy, které na výstupu musí dokázat vyprodukovat zase samy sebe. Síť má kromě toho ale ještě vlastní zadání.

Algoritmus vytvoří video pouze z textu

Jako vstup má umělá inteligence k dispozici pouze textové popisky, na výstupu z nich vygeneruje film jako celek. Mohla by se tím pořádně zlevnit nejenom filmová produkce, ale podobný nástroj by se mohl uplatnit třeba i při rekonstrukci dopravních nehod nebo kriminálních činů.

Nová generace kamer pro samořízená auta

Současné radarové senzory mají omezenou šířku zorného pole při snímání vzdáleného okolí a postrádají dostatečné rozlišení pro rozeznávání objektů. Pro zpracování komplexních digitálních signálů je zapotřebí velký počet antén a drahých čipů.Naopak nová radarová platforma Metawave WARLORD používá pouze jednu anténu a díky svým ultra rychlým a precizním reakcím si dokáže poradit s komplexností analogového prostoru. Anténa sama určuje tvar a směr radarového signálu pomocí úzkých svazků paprsků a metod hlubokého učení.

Baterie lithium-síra nabízejí větší kapacitu

Lithium-sirné baterie dosahují až 3krát vyšší kapacity než dnes běžně užívané lithno-iontové, přičemž díky patentované úpravě elektrod zůstal zachován počet nabíjecích cyklů srovnatelný s dnes dostupnými akumulátory. „Ještě pravděpodobně přijde jedna generace systému li-ion, která opět navýší svou kapacitu, ale pak už začne narážet na limity dané technologií, takže se počítá s přechodem na lithium-síru,“ uvádí Tomáš Kazda z Fakulty elektrotechniky a komunikačních technologií VUT.

Krátce

Podivná trepanace lebky krávy z pozdní doby kamenné. Rituál, zákrok veterináře nebo zkouška chirurga?

Evoluce námele a jeho toxiny. Ve skupině paličkovice nachové je toxinů ze skupiny ergochromů produkováno stejně a mnohdy i více než námelových alkaloidů.

Hvězdy vznikaly již 250 milionů let po velkém třesku. Získaná data představují detekci kyslíku na dosud největší kosmologickou vzdálenost.

Dalekohled Kepler bude pozorovat asteroid Apophis. Objekt má průměr 370 metrů v budoucnu nelze vyloučit jeho kolizi se Zemí. V týmu jsou také čeští astronomové.

Kvantový grafen je plochý, ale drsný. Do hry vstupuje tepelný pohyb atomů, ale i kdyby se ho podařilo eliminovat, stále zůstávají zákony kvantové fyziky.

Chybějící informace o fotosyntéze odhalují lasery. Šíří se energie ve fotosyntetických komplexech šíří „koherentně“, tedy jako vlna?

Český objev nových jezer pod ledem Antarktidy. Rozborem nejnovějších gravitačních dat z družic (zejména GOCE) a topografických dat z radarů pronikajících ledem Antarktidy byla objevena tři možná subglaciální jezera.

Proč se samci hnědé vdovy nechávají sežrat? Pavouci si vybírají samičky, které je po sexu zkonzumují s větší pravděpodobností.

MitoTam cílí na mitochondrie nádorových buněk. Mimořádně rychlá cesta protirakovinné látky z laboratoře ke klinickým testům. I v ČR.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.