Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 14:21

Týden na ScienceMag.cz: Základem elektroniky může být i borofen

21. 9. 2018 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Základem elektroniky může být i borofen  

Jak bude vypadat fyzika, když z rovnic odstraníme čas. Konkurenční teorie: MOND a temná hmota. Exoplaneta ze Star Treku. Chobotnice na extázi. Iracionalita utopených nákladů má možná biologický původ.

Skládání borofenu: triky, které předčí i grafen

Borofen, tedy 2D varianta bóru, má obvykle mřížku složenou z trojúhelníků; respektive jde o šestiúhelník s jedním atomem uprostřed. Oproti grafenu je borofen ale mnohem flexibilnější. Vědci nyní připravili hned několik variant borofenu, které lze navíc k sobě připojovat a získávat i zajímavé vlastnosti na místě kontaktu různých struktur. V jednom materiálu tak můžeme získat místa s vlastnostmi vodiče, polovodiče i izolantu.

Teorie MOND temné hmotě konkuruje dál

Trpasličí galaxie NGC1052-DF2 podle studie publikované v Nature neměla obsahovat temnou hmotu. Pohybovala se proto také jinak, než předpovídala teorie MOND – modifikovaná newtononská mechanika. Nyní ale zastánci MOND na kritiku opět v Nature odpověděli vlastními údaji, podle nichž zde žádný problém nevzniká a modifikace MOND (přidání dalších členů do rovnice pro gravitační sílu, které se projevují na velkých vzdálenostech) je stále ve shodě s experimentálními daty.

Fyzika bez času

Čas si nesmíme představovat jako nějaké obrovské kosmické hodiny odměřující existenci celého vesmíru. Nepřítomnost časové proměnné ve fundamentálních rovnicích ještě neznamená, že vše je neměnné a že se neodehrávají změny. Naopak to znamená, že změna je všudypřítomná. Jde jenom o to, že elementární procesy nelze uspořádat do jediné posloupnosti následných okamžiků. (úryvek z knihy Carlo Rovelli: Realita není, čím se zdá – cesta ke kvantové gravitaci)

Objevili planetu Vulkán, ze které pochází pan Spock

Astronomové objevili planetu Vulkán, ze které pochází postava pana Spocka ze Star Treku. Pouštní planeta má být podle seriálu součástí systému 40 Eridani. U jedné ze tří hvězd nyní vědci objevili super-zemi.

Krátce

Možná objevili exoplanetu, která přežila výbuch supernovy. Planety u pulsarů mohly vzniknout před výbuchem supernovy, nebo až po něm.

Nepravidelnosti v radioaktivním uhlíku a protonové záření. Letokruhy odhalují jednotný globální záznam kosmogenních radiokarbonových událostí v letech 774 a 993 n. l.

Stárnutí a autokanibalismus. Různé teorie stárnutí. Červ tráví část vlastního těla, což mu pomáhá v rozmnožování, ale současně ho to poškozuje.

Živý přenos neurochirurgických operací. Sdružení CESNET se vývoji medicínských aplikací pro přenos videa ve vysokém rozlišení věnuje dlouhá léta. Je průkopníkem on-line přenosů chirurgických výkonů.

Myši a krysy vnímají utopené náklady. Utopené náklady představují koncept iracionálního (nejen čistě ekonomického) chování. Lidé v důsledku této preference mají sklon činit nesprávná rozhodnutí. A co zvířata?

Chobotnice na extázi. Jak se liší působení rekreační drogy na organismy, které od sebe dělí obrovská evoluční vzdálenost?

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.