Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 16:05

Týden na ScienceMag.cz: K čemu jsou umělé inteligenci rozmazané obrázky

1. 2. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: K čemu jsou umělé inteligenci rozmazané obrázky  

LaH10: supravodivost za zatím nejvyšší teploty, u látky, kterou česky skoro nepojmenujeme. Kvantové qubity počítají tak krátce, že je problém to vùbec změřit. Holografický vesmír, bludné planety a nezdravý kanibalismus.

Problémy vesmíru jako hologramu

„Fundamentální stupně volnosti“, základní stavební kameny obsahující informaci, jsou umístěny na povrchu prostoru – v tom smyslu, že maximální hodnota informace, kterou někam můžeme vtěsnat, závisí nikoliv na objemu, ale na ploše povrchu. Zdánlivě bohatší 3D struktury včetně nás samých pak jako by byly jen projekcí z 2D světa. Kde má ale tato teorie problémy?

Supravodivost nad nulou (stupňů Celsia)

Projektů, které deklarují úspěchy při dosahování supravodivosti za vyšších teplot, postupně přibývá. Prozatím ovšem vyžaduje taková supravodivost zase jinak extrémní podmínky, nejčastěji obří tlaky. Vědci z George Washington University nyní přišli s hydridem lanthanu o vzorci LaH10.

Syntéza rozmazaných obrázků

Jakési strojové učení na druhou. Výzkumníci v Googlu vyvinuli systém, který generuje rozmazané obrázky v pohybu. To vše kvůli tomu, aby se na jejich základě dokázaly jiné programy umělé inteligence naučit přesněji určovat jejich charakteristiky.

Jak dlouho vydrží grafenový qubit

Vědcům z MITu se poprvé podařilo změřit, jak dlouho vydrží qubity na bázi grafenu ve stavu superpozice – tedy v oné známé „kombinaci nul a jedniček“, která kvantovým výpočetním systémům umožňuje za určitých podmínek vyšší rychlost, než mají klasické počítače. Výsledně stanovené trvání je ovšem až směšně krátké: koherence trvá 55 nanosekund. Tak dlouho tedy může probíhat výpočet, poté systém nevratně zkolabuje v důsledku šumu – je to strašně málo i na poměry kvantového počítání.

Krátce

Galaxie je plná vesmírných odpadlíků. Už pár let víme díky simulacím, ale i prvním objevům, že v Galaxii existuje spousta planet bez hvězd – ale nejsou to jen bludné planety.

Hybridní hostitelé mají i hybridní parazity. Jak jsou hybridní zóny vůbec udržovány a jak je možné, že se oba druhy postupně kompletně nepromíchají?

Pražský kosmický inkubátor podpoří vývoj suborbitální rakety. S podporou ESA BIC Prague agentury CzechInvest ji chce start-up Suborbitality poprvé vypustit do vesmíru již letos.

Neandrtálci a priony. Mohla choroba podobná kuru stát za vymizením neandrtálců? (úryvek z knihy Bill Schut: Přírodopis kanibalismu)

Jak vypadala LUCA: alkalofil z horkých temnot. Stopování genů k jejich společnému počátku vede k závěru, že poslední společný předek všeho dnes živého pobýval někde v hlubinách u podmořských vývěrů a živil se vodíkem.

Ostravská univerzita otevírá Centrum diagnostiky lidského pohybu veřejnosti. Příčiny svalově-kosterních zranění či prevence chronických civilizačních onemocnění jsou témata, která vám může přiblížit prestižní vědecké pracoviště v Ostravě.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.