Portál AbcLinuxu, 18. dubna 2024 06:22

Týden na ScienceMag.cz: Budou elektroniku chladit tepelné vlny?

22. 3. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Budou elektroniku chladit tepelné vlny?  

Co je to tzv. druhý zvuk? Můžeme kosmickou loď pohánět paprskem vysílaným ze Země? Další Tabbyina hvězda? Může vodopád vzniknout činností samotné řeky? Geomagnetické bouře, budoucnost robotizovaného zemědělství a promoce s robotem.

Nanostruktury inspirované přírodou mění odpadní vodu na pitnou

Činidlo má podobnou strukturu jako chapadla mořské sasanky, která se skládají z jádra a pláště a která živočich používá k chytání kořisti. Nový koagulant má organické jádro a anorganický plášť. Z nanotechnologií si potom vědci vypůjčili metodu samosestavování.

ČVUT: Diplomy v Betlémské kapli bude předávat robot

Kontroverzní. I tak by se dala popsat situace, která nastane 22. března 2019 v 10 hodin v Betlémské kapli. Na jedné straně se představí přes šest set let stará historie prezentovaná převratným učením Husovým v prostředí kaple. Na straně druhé stane špičková technologie 21. století v podobě humanoidního robota Pepper. Robot bude mít přibližně 30 vteřin na to, aby předal diplom absolventovi, podal si s ním ruku a poblahopřál mu.

Farmy robotů?

A zemědělci jako programátoři a datoví vědci? Máme téhle prognóze věřit? Požadavky na udržitelnost, vysoké náklady na lidskou sílu, nutnost šetřit vodou nebo třeba i degradace půdy, to vše prý povede k tomu, že zemědělství ve vyspělém světě farmář plně přenechá autonomním strojům a monitorujícím dronům.

Kosmické lodě poháněné světlem

Plášť kosmické lodě, povrch se speciálním nanovzorem, by prý umožňoval bez paliva dosahovat relativistických rychlostí. Díky speciálnímu nanopovrchu by příliš nezáleželo na tom, jak přesně se paprsek do objektu trefí, stále ho bude tlačit žádaným směrem (namísto toho, aby ho dejme tomu chaoticky roztočil).

Teplo prý může odtéct najednou jako vlna

Podivný jev, tzv. druhý zvuk, byl pozorován v grafitu. Při tomto procesu teplo z horkého předmětu odteče najednou v podobě vlny, asi jako kdyby se horká plotna najednou ochladila na teplotu místnosti. Označení jevu se odvozuje od toho, že tepelná vlna se pohybuje poblíž horkého materiálu téměř rychlostí zvuku a má mít podobné matematické charakteristiky.

Krátce

Nová databáze DNA představuje vzorky ze starodávných lidských populací. Vzorky mitochondriální DNA staré 2–30 000 let nyní katalogizuje nová specializovaná veřejně přístupná databáze.

Je EPIC 204376071 další Tabbyina hvězda? Červený trpaslík na den téměř zmizel z nebe.

Obří geomagnetické bouře zase tolik nehrozí. Jak je pravděpodobné, že naše elektrické systémy zasáhne obdoba známé obří sluneční bouře z roku 1859, tzv. Carringtonovy události?

Vodopády mohou vznikat i „samy“. Tedy ne že by se dosud předpokládalo, že vodopády vytvářejí mimozemšťané nebo inteligentní designér, ale nemá jít primárně o dílo samotného vodního toku.

Jak vzniká iont H3+. Nejrozšířenějším atomem ve vesmíru je vodík a jeho molekula H2, složitější látky i obyčejná voda nicméně vznikají především reakcí kationtu H3+.

Proti nádorům tantalem. Protinádorovou aktivitu organokovových komplexů tantalu výzkumníci ověřili na 4 lidských nádorových liniích.

Limonen chrání rajčata před škůdci. Pěstujeme-li rajčata společně s měsíčkem lékařským, chráníme je tím před nepříjemnými molicemi.

Kosti dokážou to, co kůže a krev. Krátce po narození získávají některé embryonální chondrocyty v růstových zónách kostí charakter kmenových buněk.

Zachrání malé reaktory systémy dálkového vytápění? O malé jaderné reaktory se zajímají nejen země, které potřebují zaopatřit energií odlehlé oblasti nebo odsolovat ve velkém mořskou vodu.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
Týden na ITBiz: Kvantové počítače a kybernetické hrozby

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.