Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 21:42

Týden na ITBiz: Jižní Korea spouští 5G

8. 4. 2019 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Jižní Korea spouští 5G  

AICZECHIA, česká iniciativa pro umělou inteligenci. Apríl vychýlil nahoru kurz bitcoinu. Robot hraje košíkovou.

Technologie výroby grafenu a 2D materiály

Grafen se dnes vyrábí především chemickou depozicí par (nyní uhlík vzniká z plynné fáze a ukládá se na substrátu), ne pro všechny aplikace je však tato metoda vhodná. 2D materiálů se rozšířil o telluren. Výzkumníci z Rice University uvádějí, že méně než 1 nm tlustou vrstvu tellurenu lze získat celkem jednoduše při tavení práškového prvku.

Servery Lenovo HX s certifikacemi Nutanix a SAP pro SMB

Servery Lenovo řady HX, zaměřené na SMB sektor, získaly certifikace pro hyperkonvergovanou infrastrukturu (HCI) od společnosti Nutanix a pro SAP HANA. Kromě toho i podporu v programu Lenovo-Nutanix Velocity pro jejich snazší a rychlejší nasazení. Pomohou tím SMB zákazníkům v rychlejší digitální transformaci.

Nejlepší výhled na IoT v podání IBM a ČRA

Takto zněl název společného semináře Českých Radiokomunikací a IBM, který se konal koncem března 2019 v Žižkovské televizní věži v Praze ve výšce 94 metry. Obě společnosti totiž cítí ohledně IoT řadu synergií. Na semináři se posluchači dozvěděli o základních principech IoT, blockchainu a jak je IBM a ČRA umějí společně uchopit pro přínos uživatelům.

Agilní transformace podle Trasku

Česká společnost Trask, která se zaměřuje především na oblasti finančního sektoru a automobilové výroby, uspořádala koncem března 2019 další ze svých seminářů iTea, kde tentokrát představila svoje řešení agilní transformace a digital delivery s partnerem EY u zákazníka Česká spořitelna na projektu půjčky bez papírů.

Arcserve znamená nejen zálohování

Distributor s přidanou hodnotou Entec má v nabídce také Arcserve, původně pro backup and recovery. Dnes už je Arcserve kompletní řešení pro business continuity na bázi UDP – Unified Data Protection a může růst s uživatelem až do velikosti kategorie enterprise, říkají Milan Mottl, Territory Sales Manager Arcserve, Vladimír Brož, Senior Development Manager Entec, Jakub Toman, obchodní ředitel Entec.

AI Czechia založena a napojena na evropskou síť CLAIRE

Dne 21. března 2019 proběhlo v Praze 1. řádné plenární zasedání AICZECHIA – celonárodní iniciativy pro umělou inteligenci, která byla ustavena dne 16. ledna 2019. AICZECHIA je otevřená platforma reprezentovaná 39 představiteli uznávaných českých akademických pracovišť a týmů. Jejím cílem je stát se respektovanou národní platformou pro spolupráci českých pracovišť a týmů působících v oblasti umělé inteligence bez ohledu na hranice vědních disciplín a rozvojem umělé inteligence podporovat a naplňovat Národní inovační strategii.

Spolehlivý základ pro SAP HANA

Provoz řešení SAP HANA na zpracování obrovských objemů dat v reálném čase vyžaduje výkonnou serverovou infrastrukturu a některý z podporovaných serverových operačních systémů. Společně s vývojem SAP HANA je nezbytné aktualizovat také infrastrukturu, na které běží.

Zprávičky

Cloud a mobilní zařízení jsou nejslabšími místy podnikových sítí. Odborníci vidí ve spojení s cloudem jako největší hrozbu špatnou konfiguraci platforem.

Ruský úřad pohrozil poskytovatelům VPN. Zákaz poskytovat přístup k zakázaným stránkám pro poskytovatele VPN v Rusku platí od listopadu 2017.

ON Semiconductor investoval v Rožnově p.R. asi 3 miliardy Kč. Investice se týkala nosných produktů závodu, výroby křemíkových desek a čipů.

Otevřená data z veřejných rejstříků jsou dostupná v plném rozsahu. Ministerstvo spravedlnosti od dnešního dne v plném rozsahu zpřístupňuje otevřená data veřejných rejstříků, a to na nové adrese https://dataor.justice.cz.

Operátoři napadli u soudu EU stropy na volání do jiných zemí unie. Od 15. května mají v EU začít platit maximální ceny 19 centů plus daň za minutu volání do zahraničí.

Nový robot Toyoty se strefuje do basketbalového koše, dost často. Cue 3 předvádí komplexní aktivity, jako je používání senzorů a výpočty v reálném čase.

Vláda odmítla návrh TOP 09 k výpovědní lhůtě u smluv s operátory. Vládní novela počítá i s tím, že by se zkrátila doba pro přenesení telefonního čísla.

Bitcoin se na burze dotkl hranice 5000 dolarů, stoupl o 14 %. Spolu s bitcoinem zpevnily i další kryptoměny jako ether, ripple nebo litecoin.

Bezpečnostní specialisté věří cloudu, na umělou inteligenci se spoléhají méně. Studie Cisco: 93 % ředitelů bezpečnosti IT říká, že migrace do cloudu zvýšila efektivitu spolupráce jejich týmů.

Apple zahájil výrobu telefonu iPhone 7 v Indii. Foxconn, která je hlavním dodavatelem Applu, začne brzy ve zkušebním vyrábět model iPhone X.

Rakousko zvýšilo chystanou digitální daň na 5 %. Další opatření se týká DPH na balíčky posílané do Rakouska poštou ze zemí vně EU.

MPSV chce s testováním nových e-neschopenek začít od října. V lékařském softwaru by měla stačit stejná identifikace jako u e-receptu.

Korea jako první spustí komerční služby 5G. V USA plánuje mobilní operátor Verizon spustit síť 5G ve dvou městech 11. dubna.

V březnu nejvíc škodil Javascript, který přesměrovává na reklamní weby. Potenciálně nechtěná aplikace JS/Adware.Agent.AF stála za každou patnáctou zachycenou internetovou hrozbou.

Výběr dodavatele nového systému pro výplatu dávek posuzuje ÚOHS. OKSystem se na antimonopolní úřad obrátil kvůli stejnému výběrovému řízení už podruhé.

Samsungu klesl čtvrtletní zisk o 60 %. Řada investorů ale předpokládá zvýšení cen čipů v druhé polovině roku.

Banky více využívají roboty, hlavně pro automatizované činnosti. Česká spořitelna díky robotům ušetří až 11 000 hodin práce zaměstnanců za měsíc.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.