Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 12:54

Týden na ScienceMag.cz: Jak snadné je identifikovat autora textu

21. 7. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Jak snadné je identifikovat autora textu  

Úlohy na obřích šachovnicích ukazují sílu kvantových počítačů. Feroelektrické materiály pod lupou. Syntestézie, barvy samohlásek a falešné vzpomínky. Smartphony vs. chytré brýle pro rozšířenou realitu. Budoucnost sond Voyager.

Kvantové počítače a problém šachových dam

Oblíbený problém pro testování efektivity různých algoritmů představují pozice na velkých šachovnicích; V problému šachových dam máme za úkol umístit na šachovnici určitý počet dam tak, aby se vzájemně nenapadaly. Na klasické šachovnici může být dam logicky maximálně 8 (ani věží by se sem nedalo postavit víc), a ty zde lze umístit 92 způsoby. Od jak velké šachovnice zde svou sílu ukážou kvantové počítače, a od kdy klasické počítače začnou selhávat?

Budou smartphony do 5 let vytlačeny chytrými brýlemi?

Většina spotřebitelů si myslí, že dnešní smartphony nemohou naplno využít možností, které nabízí 5G. Celkem 50 % spotřebitelů se domnívá, že smartphony budou stále existovat i s nástupem 5G, ale že je do roku 2025 z velké části nahradí chytré AR brýle.

Přímé pozorování feroelektrického kovu

Tellurid wolframičitý WTe2 se chová jako kov a navíc vykazuje feroelektrické vlastnosti. To vše navíc za pokojové teploty a v podobě zcela běžného krystalu, není tedy třeba vytvářet 2D vrstvy či jiné speciální uspořádání.

Graf praví: K určení autora stačí sledovat 12 slov

Z kolika slov jde identifikovat autora textu a jak přesně se to myslí? Aktuální výsledky počítačové lingvistiky ukazují, že lidé používají jazyk originálnějším způsobem, než se na pohled zdá. V angličtině prý stačí 10-12 slov, jejichž používání sledujeme v delším textu.

Krátce

Svítící oblaka z krystalků ledu. Titul Česká astrofotografie měsíce za červen 2019 obdržel snímek „Nočné svietiace oblaky“.

Sonda Juno a blesky na Jupiteru. V okolí Jupiteru se objevují nové typy krátkých pulsů, které vycházejí od blesků.

Intenzivnější zemědělství uškodí přírodě méně než rozšiřování polí. Při stejném navýšení produkce potravin je dopad expanze zemědělské půdy na biodiverzitu mnohonásobně větší než dopad intenzifikační strategie.

HD 139139: další záhadná hvězda s poklesy jasnosti. V průběhu 87 dní pozorování bylo zaznamenáno 28 událostí, které vypadají jako tranzit planety. Jenomže tranzity planet to asi nebudou.

Na barvách samohlásek se prý shodnou nejen synestetici. Alespoň do určité míry. Samohlásku „á“ si údajně spíš představujeme červenou než zelenou a „í“ je zase spíš světlé než tmavé.

Jak vznikají falešné vzpomínky. Každá událost je pokaždé, když je vyvolávána z paměti, ohrožena zkreslením a zapomínáním. (úryvek z knihy Julie Shawové Iluze paměti: falešné vzpomínky a proč jim věříme)

Budoucnost sond Voyager. Obě sondy letí prostorem již 42 let a jsou zhruba 18 miliard kilometrů od Slunce, což je moc daleko na to, aby mohly využívat jeho tepla.

Nově objevený komplex genů SMC5/6 a šlechtění rostlin. I u huseníčku je stále co objevovat.

Napůl skoro sladké, napůl slané: Černé moře se stále nepromíchalo. K prolomení Bosporu došlo někdy během stoupání hladiny po skočení poslední doby ledové, uvádí se např. datum kolem 5500 př. n. l.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.