Portál AbcLinuxu, 26. dubna 2024 00:05

Týden na ScienceMag.cz: Spínače pro spintroniku

18. 8. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Spínače pro spintroniku  

Feromegnatismus ve 2D vrstvě. Má cenu odkládat výpočty, když víme, že výpočetní výkon roste? Jak je to s přepólováním zemského magnetického pole? Nové typy jaderného paliva. Lidský spánek a aktivita hemisfér. Organické sloučeniny fosforu v kosmu a pozemském životě.

Ladíme magnetismus 2D materiálů

Materiálem použitelným pro spintroniku by se mohl stát i LSMO – tedy kombinovaný oxid lanthanu, stroncia a manganu. Sypký LSMO je feromagnetický a má vlastnosti kovu, elektrickou vodivost lze přitom měnit účinkem vnějšího magnetického pole – tj. lze ji přepínat. Proto se o LSMO uvažovalo jako o možném spínači ve spintronických zařízeních. Problém až dosud ale spočíval v tom, že tenký LSMO (asi 5-10 atomových vrstev) tyto vlastnosti ztrácí.

Zítra je taky den – a výpočetní výkon roste

Jak velké pozdržení si můžeme dovolit, když chceme do koncového termínu projektu zastat stejně velký objem výpočtů, jako kdybychom začali právě teď? Technologie přece zrychluje… Při platnosti Moorova zákona je hraniční projekt, jehož dokončení si za současných podmínek vyžádá méně než dvacet šest měsíců… (úryvek z knihy John D. Barrow: Sto důležitých věcí o umění a matematice, které nevíte)

Magnetickému poli Země trvalo přepólování mnohem déle

Nový výzkum ukazuje, že přepólování může trvat déle, než se dosud myslelo, a během celého tohoto období zřejmě Země magnetické pole neměla vůbec, nebo jen slabé. Což můžeme brát jako riziko (podle řady názorů může magnetické pole změnit svou polaritu i v blízké budoucnosti), jako potvrzení názoru, že na tom všem životu tolik nezáleží, nebo jako doklad, že těmto jevům prostě pořádně nerozumíme.

Krátce

Bakterie dýchající arsen prý mohou být celkem běžné. Některé bakterie ve vodním prostředí s nedostatkem kyslíku používají arsen k „dýchání“, tj. jako akceptor elektronů.

Nejstarší virová infekce. Hledat fosilní důkazy virů je velmi náročné, ale s trochou štěstí se to podařit může.

Nová naděje pro pacienty s migrénou. Nové léky patří do skupiny humánních monoklonálních protilátek proti receptoru CGRP.

Nová antivirotika snižují potřebu transplantace jater. Počet transplantací jater pro jejich chronické selhání z důvodů hepatitidy C rychle klesá.

Jaderné palivo se zdokonaluje neustále. Gd-2M+ má modifikovanou obálku palivového souboru a jeho konstrukce umožňuje větší rozestupy mezi palivovými proutky.

Li-Pol baterie jsou jen v 15 % mobilních přístrojů. Oproti běžně využívaným Li-Ion akumulátorům mají Li-Pol články vyšší hustotu uchované energie, ale i vyšší cenu.

Fosfor pro pozemský život byl předsyntetizován ve vesmíru? Množství fosforu rozpuštěného ve vodě je velmi omezené, v řadě prostředí je fosfor vysloveně nedostatkovým prvkem. Jak život k fosforu přišel?

I u lidí může spát jen jedna hemisféra. Někteří živočichové dokáží při spánku střídat hemisféry a tím neustále udržovat jakousi pozornost. A co lidé?

V Jeruzalémě objevili důkazy o babylónském dobytí města. Archeologové nalezli na hoře Sion vrstvy popela, v nich hroty šípů, ale i šperky či zbytky keramiky a lamp.

Může u 55 Cnc existovat obyvatelný svět? Hvězda 55 Cnc se nachází přes 40 světelných let směrem v souhvězdí Raka.

Srážka s mateřskou kometou Perseid nehrozí. Zdrojem Perseid je kometa 109P/Swift-Tuttle…

Anatomie kosmického racka. Přehlídkový dalekohled ESO/VST zachytil detaily mlhoviny Sharpless 2-296.

Jak se šíří škodlivé mutace. Hromadění škodlivých mutací jako výsledek neutrálního genetického driftu ovlivňuje délku života.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.