Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 04:23

Týden na ScienceMag.cz: Bez kvantových počítačů se možná obejdeme

29. 9. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Bez kvantových počítačů se možná obejdeme  

Nově navržené pravděpodobnostní počítače a jejich P-bity mají mít pro některé úlohy včetně faktorizace vlastnosti počítačů kvantových. Jak spolu souvisí supravodivost a magnetismus. Kometa Borisov dalším objektem pocházejícím zvenku sluneční soustavy. Matematické perličky, historie planety Venuše, nesmrtelný psí nádor…

Může být látka současně feromagnetická i supravodivá?

Podle klasických představ o supravodivosti tento jev mj. znamená, že magnetické pole neproniká do nitra materiálu, je odtud vypuzováno (Meissnerův jev). Jakmile je vnější pole dost intenzivní na to, aby tento efekt překonalo, Cooperovy páry elektronů se rozpadnou a je po supravodivosti. Jenže to bude asi složitější a příslušného jevu se i dá využít.

Erdős, matematický kouzelník z Budapešti

Existují libovolně dlouhé úseky přirozených čísel neobsahující žádná prvočísla. Matematik je stroj na přetváření kávy ve věty. (úryvek z knihy Marcus du Sautoy: Hudba prvočísel – dvě století Riemannovy hypotézy)

Venuše mohla mít kapalnou vodu mnohem déle

Mnohdy se předpokládá, že kdysi Venuše mohla být podobnější Zemi – když Slunce dodávalo méně tepla, mohla na povrchu existovat kapalná voda (když nic jiného, tu sem za Velkého bombardování před 4 miliardami let donesly komety). Nová studie navrhuje možnost, že ke zlomu klimatu na Venuši mohlo dojít až před 700 miliony let...

P-bity – pravděpodobnostní počítače mezi klasickými a kvantovými

Jakési kvantové počítače pro chudé, než se podaří (nebo pokud se nepodaří) uvést do praxe ty skutečné. A už umí faktorizovat. Zatímco q-bity se nacházejí „v obou stavech současně“, p-bity mezi oběma hodnotami velmi rychle přecházejí. Systémy s p-bity na rozdíl od kvantových počítačů (ať už jde o původně navržené „hradlové“ kvantové počítače nebo tzv. adiabatické kvantové počítače) pracují při běžné teplotě. Konkrétní fyzická reprezentace p-bitů vyšla z paměti MRAM, kde informaci nese orientace spinů.

Matematická perlička: Optimalizujeme parkování

Jak nejlépe zaparkovat před nějakých vchodem, třeba obchodním centrem? Předpokládejme, že chceme minimalizovat celkový čas: potřebný k parkování plus k tomu, abychom od auta došli ke vchodu. Je lépe zaparkovat na prvním volném místě od kraje, nebo zajet nejprve ke vchodu?

Krátce

Co nám může říct studium nesmrtelného psího nádoru? Celkem proslulý přenosný psí nádor, respektive „jednobuněčný pes“, nám prý může pomoci i při studiu nádorů lidských.

Maďarský lidoop chodil před 10 miliony let po dvou. Rudapithecus by mohl mít vztah k evoluci člověka, respektive k tomu, jak vypadalo rozdělení větve vedoucí k lidem a k šimpanzům.

Bezpilotní letadlo kompletně z 3D tiskárny. Drak letadla z VUT váží 1 290 gramů, což odpovídá přibližně 430 metrům filamentu, tedy tiskové struny využívané v 3D tiskárnách.

Na Pardubicku objeven hrob keltského bojovníka. Pohřebiště či hroby z tohoto významného období našich dějin se dnes už téměř nenacházejí…

2D materiály mohou působit jako žiletky. Řasy ale rychle začaly produkovat proteiny a uhlovodíky a těmito molekulami obalily grafen oxid tak, že už jim nemohl dále škodit.

C/2019 Q4 Borisov: mohli bychom na mezihvězdné kometě zkusit přistát? Britští vědci z iniciativy i4is (Initiative for Interstellar Studies) si položili otázku, zda by to bylo realizovatelné a jaké nám současné technologie dávají v tomto ohledu možnosti.

Pandoře na stopě: První exoměsíce nevypadají jako druhé Země. Některé z měsíců exoplanet mohou být podobné Zemi a na jejich povrchu mohou být podmínky k životu.

Díky meteoritu získala látka Fe5C2 jméno: edscottit. Aby totiž látka získala „geologické“ jméno, musí se vyskytovat v přírodě.

Změna spinu může změnit materiál z vodiče na izolant. V Plzni mají unikátní fotoelektronový emisní spektrometr SARPES.

Umělá inteligence v brýlích pozná tváře i bankovky. OrCam MyEye 2, nositelná asistenční technologie pro nevidomé a slabozraké.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.