Portál AbcLinuxu, 16. dubna 2024 10:56

Týden na ScienceMag.cz: Teplo se může šířit i vakuem

22. 12. 2019 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Teplo se může šířit i vakuem  

Kvantové jevy a chlazení budoucí elektroniky. Grafen kombinovaný s nanotrubičkami. Palubní počítače aut a problém řetězové nestability/vzniku dopravní zácpy. Temná hmota, vážení černých děr i galaxií a další novinky ze světa astrofyziky. Analýza potu namísto dechové zkoušky na alkohol?

Grafen pod nanotrubičkami urychluje elektrony

„Hybridní uhlík“, tj. uhlíková nanotrubička na grafenovém substrátu, by měl mít vlastnosti (zejména vysokou elektrickou vodivost) překonávající oba tyto materiály použité jednotlivě. Elektrony v nanotrubiččce se pohybují těsně nad povrchem grafenu a další interakce s grafenem je urychlují.

Černé díry lze vážit i jinak než podle obíhajícího prachu a plynu

V poslední době se podařilo změřit hmotnosti několika obřích černých děr v centrech galaxií, tyto výsledky přinášejí ale současně určité problémy. Vědci proto přišli s novou metodou, která k vážení černých děr využívá „globálních“ vlastností celé galaxie a jejího okolí.

Temná hmota v nitru Mléčné dráhy

Ve středu Mléčné dráhy astronomové zaznamenávají přebytek záření gama – ve srovnání s tím, co bychom očekávali na základě známých zdrojů těchto vysokoenergetických emisí, především supernov a pulzarů. Anomálie získala speciální označení GCE (galactic center excess). Způsobují ji pulsary, nebo temná hmota?

Teplo se díky kvantovým jevům může šířit i vakuem

Kouzla kvantové fyziky na bázi Casimirova jevu (přitahování rovnoběžně umístěných desek ve vakuu) umožňují, že teplo se vakuem může šířit i vedením, jako fonony, tj. nejen vyzařováním fotonů. Mohl by tento jev najít využití i při chlazení elektroniky?

Adaptivní tempomaty zatím dopravní zácpy nevyřeší

V případě adaptivních tempomatů, kdy o zrychlení a brzdění rozhoduje palubní řídicí počítač pouze na základě měření vlastní rychlosti a vzdálenosti k předchozímu vozu, je v mezinárodní odborné komunitě známo, že řetězovou nestabilitu by mělo být možné potlačit. Provedený experiment to ale zpochybňuje.

Krátce

Kdo vymyslel husitskou vozovou hradbu? K uplatnění bojových vozů a vozové hradby v pozdně středověkém válečnictví by zřejmě došlo i bez husitů…

Vztah sodíku a draslíku mohl hrát roli už při vzniku života. Proč dnešní buňky oproti mimobuněčnému prostředí udržují vyšší koncentrace draslíku a sodík naopak čerpají ven?

Astrofotografií měsíce je Temný žralok. Do souhvězdí Kefea, bájného etiopského krále, manžele Kassiopei a otce Andromedy, namířil svůj dalekohled český astrofotograf Jan Veleba.

Jak viry ovládají sladké vody. Mikrosvět sladkovodních jezer a nádrží stále patří mezi velmi málo probádané oblasti.

Sloupy elektrického napětí: oáza v zemědělské pustině. Infrastruktura elektrického vedení představuje klíčové útočiště pro malé savce, poskytuje trvalé stanoviště pro zimování.

Hladinu alkoholu lze snadno určit i z potu. Výsledky dechové zkoušky mohou ovlivnit ústní vody a osvěžovače dechu, aceton v dechu u diabetiků…

Stopy dávné překotné tvorby hvězd v centru Galaxie. Astronomové popsali období neobyčejně intenzivní tvorby hvězd, jehož následkem byly stovky tisíc explozí supernov.

Makropulos: tak se jmenuje první česky pojmenovaná planeta mimo Sluneční soustavu. Planeta se bude jmenovat Makropulos, hvězda XO-5 v souhvězdí Rysa, kterou Makropulos obíhá, dostala ve veřejném hlasování název Absolutno.

Homo erectus mohl běžet za kořistí více než pět hodin bez vody. Hlavním limitem vytrvalostního lovu bylo přehřátí kvůli nedostatečnému odvádění tepla, nikoliv dehydratace.

Výrobu vodíku z vody zvládne i fosfid molybdenitý. MoP je levnější než platina a navíc si umí poradit i s mořskou vodou.

Podivný objekt u mladého slunce, mezi exoplanetou a hnědým trpaslíkem. TYC 8998-760-1 b má hmotnost asi 14 jupiterů a nachází se až 162 AU od své hvězdy.

Hmotnost Mléčné dráhy má být 890 miliard Sluncí. Vymyslet, jak rozumně měřit a počítat v tak obrovských měřítkách není snadné, zvlášť ne zevnitř. A k tomu je tu temná hmota…

Životnost Homo sapiens podle DNA je 38 let. K výsledku dojdeme na základě toho, jak se lidská DNA methyluje. Mimochodem, neandrtálci a denisované jsou na tom podobně.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli
Týden na ITBiz: Kvantové počítače a kybernetické hrozby

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.