Portál AbcLinuxu, 20. dubna 2024 16:25

Týden na ITBiz: Z PC dělají lidé lepší nákupy než z mobilů

16. 2. 2020 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Z PC dělají lidé lepší nákupy než z mobilů  

Česko se stává centrem inovací. Šest trendů, které by měli sledovat HR ředitelé. Chytré měření a řízení dodávek elektřiny. Z PC dělají lidé lepší nákupy než z mobilů.

Česko se stává centrem inovací

Obor podnikových služeb i letos zaznamenal dvojciferný meziroční růst. Díky tomu dnes tento sektor, který ČR propojuje se světem a do země přináší kvalifikovanou práci, představuje jednu z nejrychleji rostoucích oblastí české ekonomiky. Česká republika se stává zemí inovací, vyspělých služeb s vysokou přidanou hodnotou a profesí nejméně ohrožených výkyvy ekonomiky. Vyplývá to z nejnovější studie asociace ABSL, která shrnuje trendy v oblasti podnikových služeb v ČR.

Šest trendů, které by měli sledovat HR ředitelé

Většina ředitelů odpovědných za lidské zdroje se v souvislostí s budoucností pracovního prostředí a řízení lidských zdrojů dnes zaměřuje na tři témata: AI a automatizaci, práci s kontraktory (tzv. gig ekonomika) a efektivní řízení stárnoucí či vícegenerační pracovní síly. Podle analytiků Gartneru zaměřením na tyto tři oblasti ale opomíjejí některé další významné trendy.

Chytré měření a řízení dodávek elektřiny

Naše spotřeba elektřiny neustále roste a nepochybně i do budoucna růst bude – stejně jako její cena. Také proto se vyplatí uvažovat o řešeních, která umožní spotřebu lépe měřit a řídit. Internet věcí (Internet of Things, IoT) přináší inovace i do oblasti měření spotřeby energií. Tzv. smart metering představuje možnost, jak prakticky v reálném čase a na dálku měřit spotřebu elektrické energie, vody, plynu nebo třeba tepla.

Z PC dělají lidé lepší nákupy než z mobilů

I když se stále větší část e-komerce přesouvá na mobilní zařízení, pro kupující to není výhodné z hlediska výsledku. Tvrdí to alespoň výzkumníci z Ben-Gurion University v izraelském Negevu.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.