Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 17:47

Týden na ScienceMag.cz: Balíčky elektronů jako nové částice

17. 4. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Balíčky elektronů jako nové částice  

Grafen může sbírat energii z Wi-Fi. Světlo unikající z černé díry. Kupy ukazují, že vesmír se může rozpínat opravdu podivně. Magnetické monopóly. Evoluční kořeny náboženství – mnoho teorií. Nejstarší deskové hry. Věda a koronavirus.

Elektrony mohou proudit i v balíčcích

Pozorovat se podařilo skupiny 2–5 elektronů; i přes jejich odpuzování v důsledku shodného elektrického náboje byly propojeny tak těsně, že skupinu lze prý pokládat rovnou za nový, dosud neznámý typ částice – podobně jako z kvarků vznikají protony a neutrony. Autoři výzkumu celý jev zaznamenali v datech na základě vzorů odpovídajícímu Pascalově trojúhelníku.

Grafen může získávat energii ze signálů Wi-Fi

Wi-Fi signál proudí všude kolem nás. Jeho produkce je spojena s terahertzovými vlnami, které se nacházejí mezi pásmem mikrovln a infračervenou oblastí. Máme-li solární energetiku, nestálo by za to zkusit „sklízet“ i tuto část spektra, i když samozřejmě příslušné fotony nesou o několik řádů energie méně? Navíc na terahertzových frekvencích vyzařují energii např. i živá těla…

Elektromagnetická dualita

Tvrzení, že v teorii kvantového elektromagnetismu existuje dualita, znamená, že existuje způsob, jak zaměňovat jednotlivé částice tak, abychom skončili u stejné teorie. U elektromagnetické duality si přejeme, aby se „vše elektrické“ změnilo ve „vše magnetické“, a naopak. Pokud například elektron nese elektrický náboj, pak by mělo být možné zaměnit ho částicí nesoucí náboj magnetický. (úryvek z knihy Edward Frenkel: Láska a matematika – srdce skryté skutečnosti)

Rozpínání vesmíru může být v každém směru jiné

Je to rozhodně divná a hodně revoluční představa, která se hned tak asi nestane fyzikálním mainstreamem. Současně je to ale výsledek vzešlý z velké/renomované instituce (ESA). Kupy galaxií a rozložení temné energie v prostoru.

Světlo unikající z okolí černé díry se může chovat jako bumerang

Nová studie ukazuje, že ačkoliv vně horizontu černá díra světlu nedokáže zabránit v úniku, přesto zde extrémní gravitační pole s fotony provádí psí kusy, paprsky se všemožně ohýbají u uniknou až po značném úsilí, např. v důsledku odrazu od disku obíhajících částic.

Krátce

Proč se Uran kolem Slunce kutálí. Neobvyklé fungování Uranu vysvětluje nová studie tak, že Uran zasáhla ledová planetka o hmotnosti asi 1-3 Zemí, naklonila planetu a také zrychlila její rotaci.

Psi a prasata – vedle Egypta a Sumeru se nejstarší deskové hry hrály i v Turecku. Při archeologických vykopávkách v Ilisu byly objeveny asi 5 000 let staré figurky, zřejmě určené k nějaké deskové hře.

V údolí poloměru: TESS našla zajímavý planetární systém. Jednou z velkých výzev současného výzkumu exoplanet je tzv. údolí poloměru (radius valley).

Evoluce a náboženství, paranoia a zamilovanost. Při příležitosti náboženského svátku opět trochu evolučních úvah o vzniku náboženství.

Poruchy editování RNA mohou způsobit netypickou epilepsii. Pacienti zapojení do studie mají vzácné mutace ve stejném genu ADAR2 a vykazují příznaky mikrocefalie, mentálního postižení a epilepsie.

Poprvé změřili rychlost větru na hnědém trpaslíkovi. Na polovičních hvězdách fouká mnohem víc než na Jupiteru.

Věda a koronavirus

Stručná historie anti-koronavirového léku Avigan/Favipiravir/Favilavir. Deriváty pyrazinu byly dříve používány už i při léčbě (bakteriální) TBC. Avigan/Favipiravir působí tak, že blokuje replikaci virů chřipky.

Na koronavirus jsou náchylnější spíš kočky než psi. Nicméně rizika nákazy lidí i zvířat v souvislosti s domácími mazlíčky se považují víceméně za zanedbatelná.

Kompresní rámečky mají zvýšit účinnost roušek. Rámeček z pružného materiálu, který pomůže roušce lépe přilnout na obličej a zamezí vzduchu, aby unikal bokem.

Biosenzor může odhalit koronavirus dříve, než se začnou tvořit protilátky. Vyvíjené biodetekční systémy jsou založené na bázi tzv. ultra-rezistentních polymerních povrchů.

Algoritmus pro pipetovací roboty testující koronavirus. Hlavním cílem vyvíjeného postupu je minimalizace rizika kroskontaminace.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.