Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 08:55

Týden na ITBiz: Pesimistický scénář vývoje pro IT trh

10. 5. 2020 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Pesimistický scénář vývoje pro IT trh  

Pesimistický scénář vývoje pro IT trh. Vývojáři budou do svých aplikací funkcionalitu AI vkládat stále častěji automatizovaně. Digitalizace firmy: čím začít a na co nezapomenout?

Pesimistický scénář vývoje pro IT trh

Podle pesimistického scénáře Gartneru čeká některé segmenty IT trhu v letošním roce až desetiprocentní meziroční pokles, oproti původním odhadům se pak nejvíce propadne oblast software – z původně očekávaného 12 % růstu se stane pokles o 5,4 %. Mezi trhy, kde se IT výdaje propadnou nejcitelněji, budou podle analytiků patřit západní a východní Evropa i severní Amerika. V ČR očekávají analytici Gartneru dle tohoto scénáře pokles výdajů na IT o 8,1 % (v konstantní měně).

Vývojáři budou do svých aplikací funkcionalitu AI vkládat stále častěji automatizovaně

Společnost Gartner vydala další ze svých magických kvadrantů, Magic Quadrant for Cloud AI Developer Services. Nepřekvapí, že v kvadrantu lídrů se objevuje na prvním místě Amazon, dále následuje Google, Microsoft a IBM, v kvadrantu firem, které se snaží využít nějaké mezery existující na trhu, pak najdeme mj. Salesforce a SAP.

Jakou kategorii služeb ale tato studie vůbec popisuje? Vysvětlením je, že jde o cloudové služby určené vývojářům, jejichž prostřednictvím mohou do svých aplikací přidávat funkcionalitu umělé inteligence, respektive strojového učení. Takové služby v loňské roce využívalo 2 % vývojářů, roku 2023 to však již má být 40 %. V roce 2025 pak bude 50 % činnosti prováděných v rámci data science automatizováno, čímž se sníží nedostatek odborníku na tuto oblast.

Digitalizace firmy: čím začít a na co nezapomenout? (Microsoft)

Robotizace pomůže ve výrobě, sledovací systémy zase například v logistice. Jak ale posunout firmu směrem k digitální budoucnosti rychle a zároveň co nejjednodušeji? Odpověď může být v nových technologiích, digitalizaci administrativy a automatizaci rutinních činností. I zde však platí odborná doporučení, jak na to.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.