Portál AbcLinuxu, 19. dubna 2024 07:58

Týden na ScienceMag.cz: Jak funguje kvantový radar s iluminací

17. 5. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Jak funguje kvantový radar s iluminací  

Kvantová provázanost sama o sobě nelze použít k přenosu informace, s kvantovým radarem je to tedy složitější, než se mnohdy píše. Vrstva 2 atomů může být feroelektrická. Černá díra nejblíže Zemi. Elektronika chlazená odpařováním vody. Exotické obdoby atomů s pionem. Magnetary. Jaké části Sluneční soustavy budou nejobyvatelnější za 4 miliardy let? Věda a koronavirus: otázka mutace G614.

Nejtenčí feroelektrický materiál

1 nanometr, respektive 2 atomy oxidu hafničitého nad sebou. I za těchto podmínek si látky mohou vytvářet a udržovat spontánní elektrickou polarizaci. Přitom ale lze příslušnou polarizaci pomocí vnější elektrického pole přepínat, takže feroelektrické látky se hodí pro mnohé aplikace v elektronice.

Astronomové nalezli černou díru nejblíže Zemi

Soustava se na obloze nachází v souhvězdí Dalekohled (Telescopium) a je tak blízko, že je možné ji za tmavé bezoblačné noci z jižní polokoule sledovat volným okem bez binokuláru či dalekohledu. Na objevu černé díry v systému HR 6819 vzdálené pouhých 1 000 světelných let se podíleli i čeští vědci. Astronomové dosud v naší Galaxii nalezli pouze několik desítek černých děr.

Mohla by se elektronika potit?

Vědci si představují, že chlazení by obstarávaly porézní materiály, které by při zahřátí absorbovaly ze vzduchu vlhkost a pak vodu vyvařily. Jako nadějné se v tomto ohledu zdají být kovové organické struktury. Fázová přeměna se již pro chlazení přenosné elektroniky používá již dnes. V roli PCM (phase change materials) se uplatňují zejména vosky a mastné kyseliny. Energie, která se spotřebuje na jejich roztavení, je ale relativně malá.

Na okamžik připravili heliový atom s pionem namísto elektronu

V exotických variantách atomů zkoušíme nejčastěji elektron nahradit mionem nebo antiprotonem. Nyní vědci zkusili použít i záporně nabitý pion (mezon pi-).

Sestrojili prototyp kvantového radaru, jak to vůbec funguje?

Systém využívající kvantové provázanosti (zapletení) částic pro detekci objektů v řadě ohledů předčí klasický radar. Funkční prototyp nyní představili na Rakouském ústavu pro vědu a technologie, přičemž se jedná o verzi využívající tzv. kvantové iluminace. (Plus pokus nějak vysvětlit bludy, které se v souvislosti s kvantovým radarem běžně píší.)

Jak vznikají magnetary

Neutronové hvězdy vznikají (předpokládáme) gravitačním kolapsem železných jader hvězd o hmotnosti více než 9 Sluncí, zatímco vnější vrstvy jsou při související explozi vyvrženy ven. Podle jedné teorie je obří magnetické pole magnetaru dědictvím po magnetizaci železa v původní hvězdě…

Krátce

Do které planety se vyplatí investovat? Respektive do kterého měsíce? Budou mít za 4 miliardy let větší hodnotu nemovitosti na Europě, nebo pozemky na Tritonu?

Pád Velké Moravy. Maďaři jako sjednotitelé Čech a moravský původ uherské šlechty? Co dnes víme o pádu Velké Moravy? (podle knihy Jiří Macháček, Martin Wihoda (editoři): Pád Velké Moravy)

Jak na regeneraci bezvodého methanolu. Při výrobě lystatinu, prostředku na kvasinkové infekce, se používá jako rozpouštědlo methanol.

Fungování rybích hejn – vše jde jinak a jednodušeji. Koordinované prý chování vzniká z náhodného šumu, jakkoliv paradoxně to zní.

Nové biomarkery predikují úspěšnost genové CAR-T terapie proti rakovině. Buňky CAR-T se připravují z bílých krvinek pacienta, ty jsou pak geneticky upraveny v laboratoři a opět navráceny do těla.

Mořští mikrobi, jimž chutná amoniak. Zcela nedávno byly v oceánu objeveny malé jednobuněčné organismy – thaumarchaea.

Astrofotografií měsíce se stal snímek Venuše. Kompozice, zachycující téměř měsíční průběh Venušiných fází…

Věda a koronavirus

Infekce covid-19 prošla českou populací velmi mírně, protilátky má asi 1 % lidí. Imunizace české populace proti covid-19 je velmi nízká, konkrétně se pohybuje v řádu jednotek promile, v nejvíc zatížených lokalitách dosahuje maximálně 5 %.

Niclosamid a ciclesonid dalšími nadějnými kandidáty pro léčbu koronaviru. Mohou proti COVID-19 zabírat látky dosud používané hlavně na tasemnice, respektive na astma?

G614: Mutace, která koronaviru otevřela Evropu? Analýza genomů viru SARS-CoV-2 u 6 000 pacientů z celého světa ukázala mutace, jimiž se jednotlivé kmeny od sebe liší. Výzkum se soustředil především na geny kódující proteiny na virové čepičce, které COVID-19 používá k průniku do lidských buněk.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde
Týden na ScienceMag.cz: Supravodivost i v silném magnetickém poli

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.