Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 23:32

Týden na ScienceMag.cz: Hyperbolické metamateriály

4. 10. 2020 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Hyperbolické metamateriály  

Ceny Ig Nobel, řada kuriozit. Šance pro supravodivost: Obdoba magického úhlu i v grafitu. Se vznikem těžkých prvků ve vesmíru to není tak jednoduché. Chitin jako stavební materiál pro Mars.

Vznik těžkých prvků ve vesmíru: srážky neutronových hvězd jich nedokázaly vytvořit dostatek

Nová studie odhaluje zajímavý nepoměr mezi množstvím těžších prvků v současném vesmíru a mechanismy, které je měly vytvořit. Podle výzkumu evoluce galaxií nedochází ke srážkám neutronových hvězd např. dostatečně často na to, kolik je ve vesmíru zlata. Dosavadní modely bude třeba upravit.

Speciální magnetické detektory – když grafen a diamant spolupracují

Elektrony v grafenu se chovají zvláštně, jejich proud se přirovnává ke kapalině. Jak ale takové elektrické proudy přesně zaznamenávat a podrobněji analyzovat? Právě to by mohla umožnit jiná modifikace uhlíku, diamant. Příslušný detektor by se přitom dal využít třeba i ke zkoumání vysokoteplotních supravodičů.

Hyperbolické metamateriály fungují tak, jako by čas měl 2 dimenze

Nanostruktury v podobě hyperbolických matemateriálů jsou podle nového výzkumu schopny speciálně řídit chování elektromagnetických vln v tzv. optickém časoprostoru. Co to vůbec je? „2T fyzika“ představuje model, kdy se poloha částice popisuje pomocí dvou dimenzí časových a dvou prostorových, namísto běžné kombinace 1+3. V hyperbolických metamateriálech, navíc určitého typu (ferro-fluid-based hyperbolic metamaterials), lze prý pohyb světla (nebo obecně vývoj systému) opravdu popisovat takto.

Na Marsu bychom prý mohli stavět z chitinu

Chitin používají členovci jako materiál pro své exoskelety a nachází se rovněž v buněčných stěnách hub. Vědci nyní navrhují, že bychom chitin a látky od něj odvozené mohli ve velkém využívat i na Marsu, a to jak k budování obytných apod. komplexů, tak třeba i k výrobě nástrojů typu nožů či klíčů, respektive chirosanu či biolithu.

Šance pro supravodivost: Obdoba magického úhlu i v grafitu

Podobné vlastnosti jako dvě vrstvy grafenu s magickým úhlem by mohl mít i samotný grafit – respektive jeho další varianta, kde je základní jednotkou uspořádání nikoliv běžný šestiúhelník, ale rovnoběžnostěn (rombohedral) – těleso se základnou v podobě kosočtverce a zkosenými hranami.

Krátce

Ig Nobel: Nůž ze zmrzlých výkalů, vztah líbání k HDP. Již potřicáté byly na Harvardu uděleny ceny Ig Nobel, tentokrát virtuálně. Víte, že/proč se odborníci na hmyz bojí pavouků?

V supratekutém heliu He-3 neexistuje rychlostní limit. Podle dosavadní teorie existuje kritická Landauova rychlost, a pokud by ji pohybující se předmět překročil, superatekutý stav kapaliny by byl zničen. Pokusy na Lancaster University ale tuto představu mají vyvracet…

Objevili velké vymírání v karnu, které umožnilo nástup dinosaurů. Je zvláštní, že bychom vůbec mohli objevit nové hromadné vymírání, protože to by mělo být z paleontologického záznamu zřejmé od začátku, nicméně právě to nová studie tvrdí.

Kyslíková atmosféra zachránila Zemi vodu. Zemi před sterilním osudem Marsu a Venuše uchránil sám život. (úryvek z knihy Nick Lane: Kyslík. Molekula, která stvořila svět)

Lidské stopy v Arabské poušti staré 120 000 let. Doklad přítomnosti Homo sapiens na Blízkém východě při první vlně migrace z Afriky. Ta však ještě k expanzi do zbytku světa nevedla…

15 let robotických operací v ČR. Vysoké rozlišení a 3D zobrazení vede k lepším funkčním i onkologickým výsledkům.

Syntéza nových polymerů pro displeje a nanoelektroniku. Specifickému vnitřnímu uspořádání vazeb, tzv. p-konjugaci, molekul vstupujících do reakce odpovídají určité vibrační stavy.

Kloubní náhrady pacientům na míru. V současnosti se musí kost upravit na míru zvolenému implantátu, pacient tak lokálně v relativně velkém rozsahu přichází i o zdravé části tkáně.

Prý objevili první exoplanetu v cizí galaxii. Objevit exoplanetu mimo Mléčnou dráhu by současnými technologiemi praktiky nemělo být možné, leda za velmi speciálních okolností.

Věda a koronavirus

Před koronavirem prý mohou podstatně ochránit obyčejné brýle. Pouze 6 % za 276 pacientů hospitalizovaných s koronavirem v nemocnici Suizhou Zengdu nosilo denně brýle.

Bez příznaků je u koronaviru 20 % infikovaných. Bez příznaků se myslí opravdu bez příznaků a po celou dobu infekce. Tento podíl je docela důležitý, jenže…

Ochranná látková maska s nanofiltrem. Maska je vyrobena ze zdravotnické bavlny ošetřené technologií aktivních stříbrných iontů

Vakcína proti onemocnění COVID-19 se pravděpodobně bude testovat i v Brně. V Brně by měla probíhat klinická studie ve třetí fázi, kdy je vakcína testována na vysokém počtu dobrovolníků a nepředpokládá se tedy výskyt velkého množství nežádoucích účinků.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.