Portál AbcLinuxu, 23. dubna 2024 17:53

Týden na ITBiz: Umělá inteligence se pomocí hry dokáže učit i jazyky

21. 12. 2020 | Redakce
Články - Týden na ITBiz: Umělá inteligence se pomocí hry dokáže učit i jazyky  

Umělá inteligence se pomocí hry dokáže učit i jazyky. Jak zastavit ransomware pomocí firewallu? Evoluce a optimismus: Šest trendů, které ovlivní kyberbezpečnostní situaci v roce 2021. Investici do blockchainu táhnou banky a výroba. Asseco Solutions slaví 30 let: Od klávesnic k ERP. Sophos ohlašuje čtyři nové otevřené iniciativy ve vývoji umělé inteligence. Výhody softwarových robotů.

Umělá inteligence se pomocí hry dokáže učit i jazyky

Systémy pro zpracování přirozeného jazyka, až už jde o konverzační roboty, automatické překladače nebo systémy extrahující znalosti z textu, běžně narážejí na problém nejednoznačnosti gramatiky. Často uváděným případem je např. „Kosmická loď fotografovala Zemi za letu k Marsu.“ V angličtině, kde prakticky neexistuje ohýbání slov, je nejednoznačností tohoto typu ještě mnohem víc než v češtině.

Jak zastavit ransomware pomocí firewallu? (Sophos)

Ransomware pokračuje v poškozování organizací, přičemž více než polovina společností v 26 zemích připustila, že byly ransomwarem v loňském roce napadeny. Tyto útoky jsou stále složitější a účinnější při využívání zranitelností sítě a systému, takže mohou ve společnostech zanechat dalekosáhlý účet za nápravu škod: globální průměr činí více než 15 milionů korun.

Evoluce a optimismus: Šest trendů, které ovlivní kyberbezpečnostní situaci v roce 2021 (VMware)

Všechno je jiné, a přesto stejné. Díváme-li se na kyberbezpečnostní situaci v příštích 12 měsících, je to z pozice, kterou loni touto dobou nikdo neočekával. Provoz podniků se změnil k nepoznání. Většina zaměstnanců takřka ze dne na den přešla na práci z domova. Bezpečnostní týmy se ocitly pod nesmírným tlakem, aby rychle zajistily prostředky pro práci na dálku kvůli zachování produktivity. Většina postupně zpracovala svůj vlastní „pandemický plán“.

Investici do blockchainu táhnou banky a výroba

Výdaje na blockchain a související technologie dosáhnou v letošním roce výše 4,1 miliardy dolarů, tvrdí aktualizovaná prognóza IDC Worldwide Blockchain Spending Guide. Odpovídá to meziročnímu růstu trhu o více než 50 %. V příštích 5 letech by průměrný růst měl stále odpovídat 46 % a trh v roce 2024 pak bude mít objem 17,9 miliard dolarů.

Asseco Solutions slaví 30 let: Od klávesnic k ERP (Asseco Solutions)

Před třemi desetiletími se začala psát historie společnosti LCS International, v polovině 90. let největšího dovozce klávesnic do ČR a dnes pod novým jménem Asseco Solutions lídra českého trhu s podnikovými informačními systémy ERP.

Sophos ohlašuje čtyři nové otevřené iniciativy ve vývoji umělé inteligence (Sophos)

Sophos oznámil čtyři nové otevřené iniciativy v oblasti umělé inteligence (Artificial Intelligence, AI), včetně datových sad, nástrojů a metodik, navržených na podporu oborové spolupráce a kumulativních inovací. Cílem Sophosu je rozšířit a zostřit oblast ochrany proti kybernetickým útokům. Tento krok zrychluje dosažení hlavního záměru společnosti Sophos, kterým je zpřístupnění jejího průlomového vývoje v oblasti datové vědy a zvýšení transparentnosti používání umělé inteligence v kybernetické bezpečnosti – to vše s cílem lépe chránit organizace před všemi formami počítačové kriminality.

Výhody softwarových robotů (Soitron)

Softwarový robot zvyšuje produktivitu práce až o 86 %, odstraňuje monotónnost práce, chybuje minimálně, jeho chyby jsou 100% odstranitelné, a na rozdíl od člověka se nikdy neunaví, říká Viktoria Bacjunová ze společnosti Soitron, která tyto „boty“ programuje.

Zprávičky

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.