Portál AbcLinuxu, 24. dubna 2024 05:33

Týden na ScienceMag.cz: Temná hmota a gravitace – 4 teorie v testu proti sobě

2. 7. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Temná hmota a gravitace – 4 teorie v testu proti sobě  

Ostravská Karolina uspěla v žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů světa. Tripletový supravodič neexistuje. Nadýchaný grafen tlumí zvuk. Kde se bere asymetrie mezi minulostí a budoucností. Najdeme obrazy gravitačních vln vytvořené gravitační čočkou? Únik viru COVID-19 z laboratoře znovu ve hře.

Nadýchaný aerogel s grafenem slibuje ztišit motory letadel

Na University of Bath připravili materiál s hustotou pouhých 2,1 kg na metr krychlový. Látka má šestiúhelníkovou strukturu včelí plástve a její chemické složení je popsáno jako směs oxid grafenu a polyvinylalkoholu. Výsledný materiál je pevný, a protože se jedná o dosud nejlehčí účinnou zvukovou izolaci, slibuje mj. zlepšit komfort cestujících v letadlech.

Najdeme obrazy gravitačních vln vytvořené gravitační čočkou?

Gravitační vlny jsou slabé a obtížně detekovatelné, na rozdíl od elektromagnetického záření ovšem mnohem snáze procházejí hmotou. Dalo by se říct, že vesmír je pro ně průhledný. Astronomie sledující vesmír pomocí gravitačních vln proto potenciálně představuje mocný nástroj, její využití je ale teprve v počátcích. Chováním gravitačních vln si dosud nejsme jisti, a to ani co se týče gravitačních čoček.

Temná hmota a gravitace – 4 teorie v testu proti sobě

Dvě teorie temné hmoty, modifikovaná newtonovská dynamika (MOND) a teorie gravitace Erika Verlindea. Která z těchto teorií (modelů) nejlépe vysvětlí naměřená data? Samozřejmě ideálně data nová, při formulování příslušných matematických modelů ještě nezahrnutá.

Vědci si nejsou jistí: Únik viru COVID-19 z laboratoře znovu ve hře

Bylo to pokládáno za spikleneckou teorii, kterou Google mazal z výsledků vyhledávání, teď dle aktuálních vědecké studie nejspíš zase nevíme. Virus SARS-CoV-2 je podle nové studie „vysoce přizpůsobený člověku“. Analýza, která prošla recenzním řízením, i když je založená pouze na simulacích na základě genetických dat. Podle vědců tedy ve hře zůstává buď přeskok přes nějaký dosud neznámý druh, nebo si s viry někdo hrál v laboratoři a ty mu utekly.

Karolina uspěla v žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů světa, a to hned dvakrát

Superpočítač Karolina, který je umístěn v národním superpočítačovém centru IT4Innovations v Ostravě, obsadil 70. místo žebříčku nejvýkonnějších superpočítačů světa, a to se svou akcelerovanou částí, která je určena například pro výpočty umělé inteligence a u které bylo naměřeno 6,048 PFlop/s. Neakcelerovaná část Karoliny s výkonem 2,837 PFlop/s obsadila 149. místo a je určena pro obecnější typy výpočtů. Žebříček TOP500 je vyhlašován již od roku 1993.

Krátce

Nová terapie zastavila Alzheimerovu chorobu, zatím u opic. Oligodeoxynukleotidy CpG aktivují buňky imunitního systému, takže ty začnou likvidovat struktury v mozku spojované s postupem Alzheimerovy poruchy – proteiny tau a plaky beta amyloidů.

Geologický cyklus může mít 27,5 milionu let. Jsou hlavní geologické událostí, včetně mohutných sopečných erupcí (a s nimi souvisejících velkých vymírání) v čase rozptýleny spíše náhodně, nebo zde najdeme nějaký vzor?

Na úsvitu života mohl být klíčový obrácený citrátový cyklus. Citrátový cyklus (cyklus kyseliny citrónové, Krebsův cyklus) představuje ústřední metabolickou dráhu všech aerobních organismů, ale používá ho i většina organismů anaerobních.

Po více než 20 letech: Tripletový supravodič neexistuje. Již v 90. letech bylo oznámeno, že rutheničelan strontnatý Sr2RuO4 představuje nekonvenční supravodič. Výjimečný po všech stránkách, hlavně co se týče spinu dvojice elektronů v Cooperově páru.

První hvězdy se rozzářily asi 300 milionů let po velkém třesku. Studie už údajně narazila na limity současné techniky a do staršího vesmíru, než jsou asi 4 % jeho současného věku, již nedohlédneme.

Kde se bere asymetrie mezi minulostí a budoucností. Možná tedy nepředvídatelnost kvantových jevů, je argumentem pro to, že příčiny těchto jevů se prostě nenacházejí výhradně v minulosti? (úryvek z knihy Andrzej Dragan: Kvantechismus aneb Klec na lidi)

Z mikroskopu nástroj na výrobu nanostruktur. Zařízení LiteScope umí jako jedno z mála na světě současně propojit dvourozměrný obraz z elektronového mikroskopu a trojrozměrný obraz z mikroskopu atomárních sil s velkou přesností.

Úbytek kyseliny olejové ukazuje na vodní deficit rostlin. Existují markery, podle nichž lze zjistit, že rostliny začínají trpět vodním deficitem?

Ve FN Brno byla poprvé v ČR provedena unikátní operace, díky které dorostla zkrácená stehenní kost. Pro pacienty, kteří jsou po vážném úrazu, onkologické léčbě spojené s chirurgickým zásahem do kosti, nebo růstovou genetickou vadou, se nabízí řešení…

3D tisk budov. Mobilní robotické zařízení Printing Mantis se přemisťuje po staveništi a postupně zvládne tisknout jak svislé, tak vodorovné konstrukce.

Lithium lze získávat i spolu s výrobou cementu. Podstata technologie InCeMet spočívá v integraci metalurgického postupu s cementářskou výrobou pro ekonomicky efektivní získávání lithia.

Lék imunor se osvědčil jako prevence proti COVID-19. Skupina v období od ledna do března 2021 pravidelně užívala registrovaný lék IMUNOR. Za sledované období onemocněly lehkou formou nemoci covid-19 jen dvě zdravotnice.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.