Portál AbcLinuxu, 12. května 2024 18:01

Týden na ScienceMag.cz: Topologický axionový izolátor

8. 8. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Topologický axionový izolátor  

Exotická supravodivost ve třívrstvém grafenu. V CERNu objevili novou částici Odderon. Gravitační zakřivení umožňuje vidět za černou díru. Magnet hýbe kapalinou. Voda v atmosféře Ganymedu. Kovová voda.

Exotická supravodivost ve třívrstvém grafenu

Autoři nové studie z MITu a dalších institucí, stejná skupina, která takto zkonstruovaný trojvrstvý grafen i objevila, uvádějí, že by mohlo jít o polovodič typu spin-triplet. Běžné supravodiče jsou založeny a elektronech spárovaných do dvojic, tzv. Cooperových párů, které v rámci dvojice mají vždy opačný spin. Vysoká magnetická pole dokážou pár elektronů roztrhnout a supravodivost mizí. Naopak u vzácné třídy supravodičů typu spin-triplet mají spiny dvou elektronů v páru stejnou hodnotu a magnetické pole je od sebe odtrhnout nedokáže, respektive až při mnohem vyšších hodnotách.

Hallův jev ve vrstvách může souviset s axiony

Exotické chování a zřejmě i nové (kvazi)částice se podařilo objevit v čipu z antiferomagnetické látky. Podle autorů studie by se mohlo jednat o topologický axionový izolátor, tedy stav, po němž vědci pátrali již dlouho. Konkrétně zkoumaným materiálem byl telurid manganu a bismutu MnBi2Te4. Elektrony se v něm vychylovaly bez pomoci vnějšího magnetického pole, na horní a spodní vrstvě ale navíc na opačné strany. Oba tyto směry zakřivení pohybu elektronů lze (současně) přetočit.

Objev Odderonu

Začátkem března 2021 ohlásil experiment TOTEM z cernského rychlovače LHC dohromady s experimentem D0 z bývalého urychlovače Tevatron v laboratoři Fermilab objev Odderonu – zvláštní formy hmoty, která je tvořená stavy složenými z (alespoň) tří gluonů a která byla předpovězena před více než 50 lety.

Podívat se lze i za černou díru

Za černou dírou není vidět nic, protože procházející světlo samozřejmě pohltí. Jenže objekty s gravitací současně deformují časoprostor, ty s velkou gravitací o to víc. V důsledku těchto fyzikálních zákonů se tak lze podívat i za černou díru.

Magnet tahá louže vody po stropě

Techniky pro řízení pohybu tekutin na površích dosud využívaly hlavně povrchů různě hydrofobních až hydrofilních. Tok kapalin lze ovládat i teplem. Problém při některých aplikacích je v tom, že voda nebo její roztoky tečou z hydrofobního na hydrofilní povrch způsobem předem definovaným, který již průběžně nemáme moc jak měnit. Navíc je tok kapalin tímto mechanismem poměrně pomalý.

Krátce

Obří těleso s obřími prstenci? Nová studie oživuje záhadu poklesu jasnosti hvězdy PDS 110. Trochu to připomínalo slavnou Tabbyinu hvězdu, ale byl zde přece jen jeden zásadní rozdíl.

Šimpanzi kamenné nástroje sami od sebe vyrábět ani nezkusí. Proč šimpanzi nedošli k době kamenné, i když jinak různé nástroje používají? Zřejmě to přece jen jejich duševní schopnosti přesahuje a předkové člověka je v tomto překonávali.

Proč vznikající hvězdy nevyžerou všechen okolní vodík? Z nějaké příčiny nejsou hvězdy tak velké, jak by být mohly, odhadem při svém zrodu pohltí jen asi 30 % plynu na počátku přítomného v jejich okolí.

Hubbleův dalekohled poprvé zachytil vodu v atmosféře Ganymedu. Oceán na Ganymedu by se měl nacházet zhruba 150 km pod ledem. Vodní pára v atmosféře tak nevzniká vypařováním kapalné vody, ale sublimací ledu.

Centrum HiLASE překonalo další světový rekord. Centrum HiLASE Fyzikálního ústavu AV ČR dosáhlo světového rekordu v rychlosti produkce laserem indukovaných periodických nanostruktur na nerezové oceli.

UV otisk pozná potravinu nebo lék. Nově vyvinutá metoda odhalí pančování vína nebo původ drog.

Nový software umí předpovědět strukturu molekul RNA. Vizualizace funguje na principu existence vzoru, tj. molekuly RNA, která je dostatečně evolučně blízká.

První krok k výstavbě Gigafactory. MPO a ČEZ uzavřely memorandum. Investice do projektu při roční výrobní kapacitě 40 GWh dosáhne částky minimálně 52 mld. Kč.

Kovová voda poprvé připravena v pozemských podmínkách. Je možné zařídit, aby voda byla vodivá stejně jako třeba měděný drát? Vědci předpokládali, že k něčemu takovému může docházet v jádrech velkých planet, kde vysoký tlak dokáže stlačit molekuly vody k sobě.

Unikátní způsob pohřbívání v Býčí skále. Snad tehdejší lidé věřili, že hříchy z pozemského světa odplaví voda?

Nové poznatky o interakci látek používaných při léčbě chronické lymfocitární leukémie pomohou snížit toxicitu léčby i její cenu. Kombinace rituximabu s jinými inhibitory BCR nemusí být zcela účinná.

Nespavost i noční můry: Nová studie mapuje neurologické a spánkové problémy po prodělání Covid-19. Jak postihuje covid-19 nervový systém z dlouhodobého hlediska?

mRNA vakcíny i proti malárii? Proti parazitickému prvokovi Plasmodium falciparum existuje prozatím jako nejpokročilejší vakcína tzv. RTS,S, založená na proteinu tohoto parazita.

Meteorický roj Perseidy vrcholí 12.-13. srpna. Frekvence meteorů pozvolna stoupá a v průběhu noci maxima uvidíme na bezměsíčné obloze mimo města zejména mezi půlnocí a 4. hodinou ranní až 80 meteorů za hodinu.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.