Portál AbcLinuxu, 14. května 2024 02:54

Týden na ScienceMag.cz: Pokrok v jaderné fúzi?

27. 8. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Pokrok v jaderné fúzi?  

Národní kvantová infrastruktura. Oxid grafenu pro čištění vody. Zemětřesení na Saturnu rozklepávají prstence. Nitrid boru vs. grafen. Kde se bere hmotnost protonu. Nejstarší mince. Co s českým lithiem.

Pěna z oxidu grafenu vychytává z vody uran

Grafen a příbuzné látky se jako filtrační materiál testují již nějakou dobu. Podstata nové metody je elektrochemická, po dodání elektrického pulzu (připojení ke zdroji napětí) se rozpustné sloučeniny uranu při reakci na grafenové pěně vysráží v podobě hydroxidu uraničitého.

Klepání prstenců Saturnu ukazuje na podivné jádro planety

Tak jako zemětřesení způsobuje chvění Země, obdobný efekt nastává i v nitru Saturnu. Zajímavé je, že tyto vibrace se ve finále přenáší až do prstenců. Výsledky výzkumu naznačují, že jádro planety není tvrdá kamenná koule, jak předpokládaly některé předchozí teorie, ale tekutá polévka z ledu, hornin a roztavených kovů.

Z ramene Mléčné dráhy vybíhá dosud neznámý zub

Astronomové objevili dosud kupodivu neznámý rys Mléčné dráhy: Z jednoho ze spirálních ramen naší Galaxie vyčnívá jako tříska ze dřeva velká skupina mladých hvězd a hvězdotvorných plynných mračen. Jedná se strukturu, která se táhne asi 3 000 světelných let a její orientace je zcela odlišná od orientace ramene jako celku.

Hlásí zlom: Podařilo se spustit zapálení jaderné fúze

Zapálení (ignition, zážeh) je klíčový proces, který zesiluje energetický výkon jaderné fúze a spouští vlastní řetězovou reakci. Zdá se, že nový experiment poprvé zvládl zapálení v zařízení NIF (National Ignition Facility) v americké Lawrence Livermore National Laboratory, kde se tak podařilo obnovit extrémní teploty a tlaky, které panují v nitru Slunce. Vědcům se tak podařilo získat více energie než při jakémkoli předchozím experimentu s inerciální fúzí a dokázali, že zapálení je možné, což otevírá cestu reakcím, které produkují více energie, než je třeba k jejich nastartování.

Nitrid boru předčí grafen

Hexagonální nitrid boru svou strukturou připomíná grafen, některými vlastnostmi se však od něj liší, ba ho i předčí. V mřížce grafenu už několik nepravidelností v rozmístěných atomů jeho mechanické vlastnosti dost změní. V reálném světě, ukazují experimenty, je proto nitrid boru lepší, asi 10krát houževnatější.

Trojúhelníková singularita má vysvětlit velkou hmotnost protonu

Nad daty z urychlovačů částic se údajně podařilo objevit obecné schéma, podle něhož se částice mohou přeměňovat jedna na druhou, a to výměnou kvarků. Právě to označují autoři nové studie jako trojúhelníková singularita. Tento mechanismus má také poskytovat nový pohled na záhadu, která částicovým fyzikům už dlouho vrtá hlavou: Protony, neutrony a některé další částice jsou mnohem těžší, než vyplývá ze známých modelů, zejména Higgsova mechanismu.

Krátce

Za zvuk stradivárek mohla chemie. Jedinečný zvuk houslí, které vyráběl Antonio Stradivari a další tehdejší slavní výrobci, nebyl primárně dán nějakou jejich speciální řemeslnou zručností, ale tím, jak dřevo chemicky ošetřovali.

Nejstarší mincovna ze starověké Číny. Až dosud jsme za nejstarší mince pokládali ty lýdské. Nyní archeologové při vykopávkách ve starověké slévárně bronzu v čínské provincii Che-nan našli nejstarší známou mincovnu z doby dynastie Východních Čou.

Setkání u Venuše. Dvojitý průlet nabídl nevídanou možnost studovat Venuši i její okolí z různých míst ve stejnou chvíli.

Klikatá cesta k současným Evropanům. Pionýrská vlna Homo sapiens v Evropě ovšem záhy zmizela ze scény pravděpodobně v souvislosti s kolosálním výbuchem sopky západně od Neapole před 39 tisíci let. (úryvek z knihy Miloš Macholán, Jan Zima: Systém a fylogeneze savců)

Univerzity staví pro Česko Národní kvantovou infrastrukturu. Jedná se o zdaleka nejkomplexnější projekt v kvantové komunikaci v ČR.

Alquist z CIIRC ČVUT se prokonverzoval k prvnímu místu v Amazon Alexa Prize. Konverzační robot (chatbot) Alquist se zrodil na CIIRC ČVUT v roce 2016.

Genetický pohled na přizpůsobení rostlin toxickým půdám. Zdvojení kompletní genetické informace je jednou z hnacích sil diverzifikace rostlin.

Personalizovaná medicína v hematoonkologii. LYNX panel pokrývá široké spektrum klíčových biomarkerů pro nejčastější hematologické nádory.

3D tisk betonového parkourového hřiště. Směs obsahuje cement, kamenivo, vodu, polypropylenová vlákna a speciální přísady.

Sojky cizincům důvěřují méně. Někdy může sojka poplašný signál vydat i falešně, aby vyvolala útěk, a získala tak přístup k potravě konkurenta. Co na to Vězňovo dilema.

Jak se zbavit methioninu. Methionin je esenciální aminokyselinou, takže nějaký jíst musíme. Jenže se zdá, že čím méně, tím lépe, alespoň za určitých okolností.

České produkty s využitím českého lithia. Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), Vysoká škola chemicko-technologická (VŠCHT) v Praze, společnost ČEZ a další subjekty řeší celý produkční řetězec pro využití lithia z Cínovce.

Pavel Houser

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Platby výkupného za ransomware vzrostly za poslední rok na pětinásobek
Týden na ScienceMag.cz: O krok blíže k molekulárním počítačům
Týden na ITBiz: Kvalita a přesnost dat generovaných AI rozhodne o důvěře zaměstnanců v umělou inteligenci
Týden na ScienceMag.cz: Kosmologové se opět zkouší vypořádat se s problémem Hubbleovy konstanty
Týden na ITBiz: GenAI má na evropském trhu umělé inteligence zatím jen velmi malý podíl

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.