Portál AbcLinuxu, 29. března 2024 08:56

Týden na ScienceMag.cz: Zachytili rozpad elektronu na chargon a spinon

5. 9. 2021 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Zachytili rozpad elektronu na chargon a spinon  

Kvantové spinové kapaliny. Delší dolet dronů díky palivovým článkům. Po 12 letech ukončuje provoz český tokamak COMPASS. Odhady hmotností černých děr. Pozornost si zaslouží i měsíce Uranu.

Tokamak COMPASS předává po 12 letech štafetu experimentu nové generace

Po dvanácti letech ukončuje provoz úspěšný český tokamak COMPASS. V zařízení, ve kterém se testuje řízená jaderná fúze, proběhlo za tu dobu více než 21 tisíc výbojů vysokoteplotního plazmatu. Na jeho místě bude v nejbližších letech vybudován zcela nový tokamak – COMPASS Upgrade se světově unikátními parametry, který má za cíl vyřešit některé z klíčových problémů spojených se stavbou prototypu fúzní elektrárny.

Jsou kapalné oceány i pod povrchem měsíců Uranu?

Měsíce Uranu byly dosud ve srovnání s Titanem nebo Europou dost na okraji zájmu, částečně z praktických důvodů, protože jsou vzdálenější. Přitom na větších z nich (Miranda, Ariel, Umbriel – ono něco vypovídá asi už to, že mimo přímo zájemců o astronomii jsou tato jména asi celkem neznámá…) by podpovrchový oceán klidně být mohl. Nová studie tvrdí, že by se kapalná voda pod povrchem měsíců Uranu navíc dala poměrně snadno detekovat.

Hmotnost černé díry lze odhadnout z jejího apetitu

Černé díry detekujeme nejenom podle jejich gravitačního působení, ale i ze souvisejícího záření. Když černá díra pohlcuje hmotu, okolní materiál se přehřívá. Navíc černá díra mnohdy zkonzumuje pouze část okolního materiálu a zbytek je naopak vyvržen jako výtrysky s často relativistickými rychlostmi. Nová studie ukazuje, že hmota a záření proudící od černé díry jsou charakteristické a odpovídají mj. její velikosti.

Zachytili rozpad elektronu na chargon a spinon

Fyzikům se podařilo pořídit dosud nejpodrobnější snímek/popis kvantové spinové kapaliny a toho, jak v tomto stavu hmoty dochází k rozpadu elektronů na dvě (kvazi)částice: spinony nesoucí spin a chargony s elektrickým nábojem. V kvantové spinové kapalině se spinony volně pohybují. Kromě spinu nesou i energii, takže jejich detekce většinou znamená cca to, že se podaří zaznamenat teplo uvolňované při srážkách. Nyní se naproti tomu údajně mělo zachytit přímé rozložení spinonů v materiálu.

Krátce

Stromy rostou v noci. O vlastním růstu podle nového výzkumu nerozhoduje ani tak samotná dostupnost stavebních látek, ale tlak/aktivita vody, veličina označovaná jako vodní potenciál.

Nejvíce z DNA denisovanů zbývá na Filipínách. Studie došla k záběru, že etnická skupina filipínských negritů Ayta Magbukon má nejvyšší největší podíl denisovanské krve: podstatně více než obyvatelé horských oblastí Nové Guiney.

Objekty mezihvězdného původu mohou být v Oortově oblaku běžné. Mezihvězdná kometa Borisov nemusela představovat zdaleka unikátní událost, jakkoliv jsme ji tak vnímali.

Dingo nežil úplně divoce. Mladí dingové žili často s lidmi, v dospělosti je někdy opustili, podobně jako vlk odchází ze své smečky. Jindy byli přímo vyháněni – to když se s dospíváním stávali obtížně zvladatelnými.

Objevena nejrychlejší planetka. Oběžná dráha tělesa o průměru přibližně 1 km ji přitom navíc každých 113 dní přiblíží ke Slunci na vzdálenost pouhých 20 milionů kilometrů (0,13 AU).

Prime editing DNA opravil mutaci způsobující cystickou fibrózu. Genetická léčba na dosah? Vědci z Hubrecht Institute dokázali opravit mutace způsobující cystickou fibrózu v laboratorně kultivovaných lidských kmenových buňkách.

Do března 2021 byla v ČR exponována virem SARS-CoV-2 až polovina dospělé populace. Více než 30 000 účastníkům starším 18 let byly odebrány vzorky krve a změřeny hladiny protilátek s cílem sledovat dynamiku serokonverze IgG protilátek proti SARS-CoV-2.

Bez aerosolů ve vzduchu je noční obloha tmavší… mohli by dosiahnuť výraznejšie zlepšenie podmienok a to aj bez vynaloženia veľkých finančných nákladov na rekonštrukciu verejného osvetlenia.

Ostropestřec pomáhá při fyzické zátěži koním a zřejmě i lidem. Ostropestřec mariánský patří k užívaným bylinám především ke zvýšení denních hmotnostních přírůstků u zvířat, nebo pro účely veterinární medicíny a farmakologie.

Nová zobrazovací metoda pomůže rychleji odhalovat nádory v citlivých místech. Tkáň lze takto diagnostikovat přímo uvnitř těla pomocí miniaturního endoskopu a není ji nutné invazivně odebírat, jak je to běžné u klasické biopsie.

Delší dolet dronů díky palivovým článkům. Společnost Honeywell vyvíjí novou technologii pro lehké drony, která ztrojnásobí jejich dolet při nižší míře zapojení operátora do průběhu letu.

Jak zefektivnit buněčnou terapii nádorů. Imunoterapie proti rakovině, která využívá vlastní geneticky upravené T-lymfocyty pacientů (takzvané CAR-T buňky) představuje nový a slibný způsob léčby.

Dynamický pravěk: Dosud neznámé migrace v českém eneolitu a době bronzové. V období kultur se šňůrovou keramikou a zvonových pohárů měla zřejmě jen omezená skupina mužů právo plodit potomstvo.

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Americká vláda poskytne Intelu téměř 20 miliard dolarů na podporu výroby čipů v USA
Týden na ScienceMag.cz: Umělá inteligence analyzovala vlastnosti temné energie
Týden na ITBiz: Při virtuálních schůzkách lidé bojují s nudou
Týden na ScienceMag.cz: Očekávaný Weylův polokov prý neexistuje
Týden na ITBiz: 80 % center IT a podnikových služeb chce více šlápnout do automatizace

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.