Portál AbcLinuxu, 25. dubna 2024 08:10

Týden na ScienceMag.cz: Spin a náboj elektronu se mohou pohybovat různými rychlostmi

5. 8. 2022 | Redakce
Články - Týden na ScienceMag.cz: Spin a náboj elektronu se mohou pohybovat různými rychlostmi  

Připravili hmotu se dvěma rozměry času – v kvantovém počítači. Rozpad atomových jader vytvářející temnou hmotu nenašli. Magnetické monopóly mohou teoreticky vznikat i dnes, srážkami. Nestabilní plazma: čeští fyzici testovali náhlé kolapsy energie v tokamaku. Nový typ uhlíkového vlákna by mohl přiblížit výtah na oběžnou dráhu.

Připravili hmotu se dvěma rozměry času – v kvantovém počítači

A jak to souvisí s kvazikrystaly, vyššími dimenzemi, neperiodickým dlážděním, symetriemi a stabilitou qubitů? Fyzikové vytvořili pomocí sekvence laserových pulzů inspirovaných Fibonacciho čísly pozoruhodnou, dosud neznámou formu hmoty nacházející se uvnitř kvantového počítače. Tato „fáze“ se vyznačuje dvěma časovými rozměry, přestože zde stále existuje pouze jediný tok času.

Spin a náboj elektronu se mohou pohybovat různými rychlostmi

Nový výzkum má ukazovat, jak moc je možné elektron „rozdělit“, tedy manipulovat odděleně se spinem a nábojem částice. Představme si situaci, kdy se elektrony v elektrickém poli pohybují natolik zhuštěně, že se nemohou navzájem „předjíždět“. Jedná se tedy o prostředí ve velmi úzkém vodiči, řekněme cca ve stavu 1D. Z již dříve provedených výpočtů ovšem vyplývá, že spin a elektrický náboj by se za těchto okolností měly pohybovat různou rychlostí.

Temný rozpad atomových jader nenašli, zjistili a potvrdili ale jinou podivnost

Vědci se zaměřili na tzv. temný rozpad. Jedná se o hypotetický proces, který by mohl vysvětlovat temnou hmotu: určitá nestabilní atomová jádra by se mohla rozpadat způsobem, při němž by vznikaly částice temné hmoty. Nic takového se objevit nepodařilo, nicméně značně exotické rozpady ano. Jádro atomu obsahující přebytek neutronů může kupodivu zvýšit svou stabilitu tím, že se zbaví protonu.

Magnetické monopóly mohou teoreticky vznikat i dnes, srážkami

Nová studie prozkoumala možnost, že hypotetické magnetické monopóly by nemusely přetrvávat pouze z dob extrémních a od současnosti podstatně odlišných podmínek ve vesmíru krátce po velkém třesku. Vědci se nyní soustředili i na možnost, že by monopóly mohly vznikat neustále a dokonce v naší bezprostřední blízkosti – ze srážek vysokoenergetického kosmického záření s atmosférou.

Nestabilní plazma: čeští fyzici testovali náhlé kolapsy energie v tokamaku

Rozsáhlou sérii pokusů provedli vědci Ústavu fyziky plazmatu AV ČR a mezinárodního projektu ITER, jehož cílem je v příštích čtyřech letech spustit výrobu čisté a téměř nevyčerpatelné energie prostřednictvím tzv. tokamaku. Vědcům se podařilo poprvé předložit experimentální důkaz o fyzikálním limitu pro elektrické proudy tekoucí mezi plazmatem a první stěnou reaktoru v době, kdy je plazma nestabilní.

Krátce

Fullereny a uhlíkové nanotrubičky vznikají z umírajících hvězd. Astronomové vypracovali teorii, která vysvětluje přítomnost největších známých molekul v mezihvězdném plynu: fullerenů (známá molekula C60, buckyball, ale i jiné, C70 apod.) a uhlíkových nanotrubiček.

Knihy o vlcích: další porce. Může alfa vlk v souboji smeček úmyslně prohrát? Existuje vlčí matriarchát? Proč vlci pronásledovaní jinými vlky běží k lidem? A proč to s vlky v zajetí docela jde?

Statiny by mohly chránit i před depresí. Statiny se už zhruba 30 let používají ke snižování hladiny cholesterolu, čímž zabránily infarktům a mrtvicím u desítek milionů lidí…

Model praví: Lidé se při sociálním učení neučí od většiny. Jedním z faktorů, který většinu z nás poškozuje při rozhodování, je averze k riziku. Jak to souvisí s učením?

Nový typ uhlíkového vlákna by mohl přiblížit výtah na oběžnou dráhu. Uhlíková vlákna na bázi nanotrubiček jsou sice lehká a pevná, ale nedokážeme je prozatím vytvářet v dostatečné délce a dostatečně „slepená“ s vedlejšími nanotrubičkami. Proto se uhlíkové nanotrubičky dosud používaly hlavně jako přísady.

Cesta do psí mysli: Jak pes vnímá hračku. Když psi přemýšlejí o nějakém objektu, představují si vedle sebe jeho různé smyslové vlastnosti, například to, jak vypadá nebo jak voní.

Vědci objevili první spící černou díru ležící mimo naši Galaxii. Zdá se, že hvězda, ze které vznikla černá díra VFTS 243, zkolabovala zcela bez známek předchozí exploze.

Termoregulace urychluje vývoj larev čolků. Se změnou teploty prostředí čolci mění chování. V teplejší vodě jejich larvy svůj vývoj urychlují, zároveň ale tempo jejich růstu ovlivňuje i konkurence ostatních živočichů.

Fermentace dělá z hrachu superpotravinu. Běžně je železo navázané do rostlinných pletiv v určitých vazbách. Díky fermentaci se nám ale z těchto vazeb uvolnilo…

Archeologové našli unikátní sošku berana, je dokladem rituálních aktivit souvisejících s plodností. Těšetická figurka berana má zřejmě úmyslně odlomené rohy, končetiny a deformovaná varlata a může tak představovat doklad rituálu, během kterého byla plastika zničena.

Expert: Česká krajina je k požárům náchylnější, než bývala. Převážná většina lesních požárů byla v českém prostředí dosud jen malé či střední velikosti, s vyhořelou plochou v řádu arů či maximálně několika hektarů. Výjimkou byl v nedávné době požár Moravské Sahary před 10 lety.

Uvidíme letos meteorický roj Perseidy? Každoroční oblíbený meteorický roj bude vrcholit 13. srpna okolo 3. hodiny ranní, což je pro Evropany dokonalý čas. Bohužel mimořádně nevýhodná je fáze Měsíce…

Další články z této rubriky

Týden na ITBiz: Fotonické čipy ze stolní tiskárny
Týden na ScienceMag.cz: Model Lambda CDM celkem sedí, ale kosmologická konstanta se může měnit
Týden na ITBiz: Vysokoteplotní supravodivá dioda
Týden na ScienceMag.cz: V kvantovém materiálu objevili částici podobnou gravitonu
Týden na ITBiz: Efektivní podnikání se bez edge computingu neobejde

ISSN 1214-1267, (c) 1999-2007 Stickfish s.r.o.